Kemi, historie, formidling
I gymnasiet havde vi en fysik-lærer, som var forfatter af både fysik- og kemi-bøger, og hvis undervisning af en eller anden grund altid foregik i godt humør. Hans metode var at tale om oplevelser de første 20-25 minutter, – oplevelser, som har noget at gøre med tid, bevægelse, lys, elektricitet, osv. Derefter viste han forsøg og fortolkede på oplevelserne. Til sidst hørte han os i stoffet.
I kemi var hans metode at begynde med hvordan mennesket opdagede grundstofferne. Guld, som det første grundstof, menneskene kunne finde rent i naturen, er specielt i så mange henseender og især er det stabilt. Det fører jo til at man tænker andre stoffer også må have en stabil grundform.
Det er muligt at vores lærer havde sin inspiration fra Paul Bergsøe, — eller fra andre, som erkendte at den rækkefølge, hvori mennesket har opdaget kemien og fysikken, også må være den måde at nye generationer bedst kan lære disse emner – og derved holde mere af det, blive engangerede.






Paul Bergsøe var søn af Vilhelm Bergsøe, som var en gudsbenådet fortæller. Hans roman “Fra Piazza del Popolo” begynder tilsyneladende uskyldigt med en gruppe danskere i Rom (Roma, ikke alhohol), som venter på noget og som trods udgangsforbud gerne vil besøge et gæstgiveri udenfor bymurene. De fortæller hinanden historier, og vi opdager efterhånden, at der under de forskellige personers synsvinkel er en historie om en ung mand, der oplever alt mere, mere og mere sjokerende (shocking, chokerende?)
Fortræffelig pædagogik, som nogle mestrede på dit gamle hæderkronede gymnasium (og andre ikke). En elev fra samme fødselsårgang som dig (måske en klassekammerat?) Mogens Lykketoft var vist ikke så inspireret som denne blogejer.
Fra hans erindringer ”Holdning og handling” citeres af en kammerat, at Lykketoft var fremragende til matematik, men dårlig til fysik og kemi. Måske har han ikke haft din motiverende lærer?
Citerede Paul Bergsøe fik en (i vor levetid kendt) søn Svend Bergsøe, der ligesom faderen erhvervede sig naturvidenskabelige kompetencer. Ligeledes havde sønnen Svend absolutte kompetencer for (person-)kemi, der udvirkede sig i adskillige ægteskaber og livslang glæde ved det modsatte køn.
hulegaarddk
Thursday, May 19, 2022 at 12:59 GMT+0000
Det er jo en slags fortællekneb at “hans undervisning af en eller anden grund altid foregik i godt humør”, der ligger en skjult modsætning, som læseren må tage til sig og overveje lidt. Men jeg tror at han morede sig, fordi han havde fundet en måde at få undervisningen til at række ud over generationerne. Det er lidt mærkeligt at hans klasser altid fik topkarakterer. Glæden ved at se elever vågne op og fortælle begejstret om det ene eller det andet, det har nok været en del af drivkraften, et andet aspekt er, at han elskede kunst og musik og udlånte grammofonplader med klassisk musik. Det var længe før bibliotekerne tilbød udlån af musik.
Det er virkelig fortræffelig pædagogik.
Mogens Lykketoft gik en klasse over mig tror jeg – eller en parallelklasse måske. Jeg var i IIIx 1965. Man må kunne slå op hvornår han tog studenterexamen. Mogens Lykketoft var et venligt menneske, og en gang fulgtes jeg med ham et stykke vej efter skoletid og følte mig beæret over at han gad snakke med mig, så han har nok været en ældre årgang.
Jeg ved ikke hvilken relation Svend Bergsøe havde til sin fars virksomhed, men det skulle ikke undre mig om han i en eller anden form førte virksomheden videre, – den hed jo “Bergsøe & Søn” og i 1960’erne lå den i Glostrup og fremstillede metaller til forskellige formål, tror jeg.
Ja minsandten, man kan finde en kopi fra Glostrups Historie på Facebook:
POUL BERGSØE & SØN KOM TIL GLOSTRUP
Den 1. juli 1937 købte Svend Bergsøe (søn til Paul Bergsøe) Fraligsgården i Hvissinge. 3 1/2 år senere flyttede virksomheden fra Bülovsvej på Frederiksberg til Glostrup.
Den nye fabrik blev indviet den 24, januar 1941.
Ved 75 års jubilæet i 1977 var der 400 mennesker beskæftiget på virksomheden i Glostrup og andre 1.600 rundt om i verden. Men faldende blypriser og stadig strappere miljøkrav medførte efterhånden, at virksomheden blev stadig mindre rentabel, og i 1985 lukkede virksomheden.
I 1982 erhvervedes firmaet af det svenske mineselskab Boliden AB, Stockholm. Boliden Bergsøe A/S er således Ien videreførelse af det tidligere Paul Bergsøe & Søn A/S.
Boliden Bergsöe AB blev grundlagt i Landskrona i 1942 af Svend Bergsøe, forhandler – udover metaller og legeringer fra egne værker – en række relaterede produkter til støberi-, elektronik-, emballage-, VVS- og maskinindustrien fremstillet af førende producenter i Europa.
Donald
Friday, May 20, 2022 at 9:44 GMT+0000