Kan man bruge æblesyre til at rense metal for rust?


Dette er to billeder af min trillebør, en moderne metal-bør med galvaniseret lad. Der lå en pose med 10 kg æbler fra November sidste år i denne trillebør, og de var begyndt at rådne og havde udsendt lidt æblesaft, som jeg skyllede af.
Derefter vaskede jeg børen med lidt rengøringsmiddel. To steder havde æble-saften – formentlig mild æblesyre – indgået en kemisk forbindelse med metallet og der var en spejlblank metal-overflade.
Kan man se det på billedet? Nederst til højre andet billede?
Hvis man nu ville rense et stykke metal for galvanisering, kunne man så lave æblesyre og dyppe metallet i det?
Hvis man tænker videre i de baner, så må der være en mulighed for at rense rust med en “økologisk” rensemetode, måske æblesyre.
Men man skal nok ikke lave det af rådne æbler i en utæt plasticpose.
Skal vi lige huske på, hvad vi lærte i skolen om spændingsrækken, syrer og batterier?
Din jern-trillebør har fået et lag zink for at beskytte jernet mod oxydering, hvorved ilt danner rust med jernet. Men en hvilkensomhelst syre, der kommer imellem de to metaller vil sætte gang i galvanisk tæring, idet de 3 elementer syre plus 2 metaller danner et galvanisk element, i daglig (fejlagtig) tale: et batteri. Da zink står lavest i spændingsrækken, må zinken bøde, og derfor “forsvinder” det, og stedet bliver blankt.
Men efterhånden kommer jernet frem, det er nu ubeskyttet, og der er intet som syre, der kan fremme iltning af jern, som nu bliver til jernoxid, rust.
Men hvilken syre? Æbler indeholder en himmelsk hærskare af syrer, frugtsyrer, især æblesyre, men også citronsyre, oxal- og salicylsyre. En lang række malater, salte af frugtsyrer, er tegn på andre syrers tilstedeværelse: smørsyre (mest kendt fra lugten af sure tæer), abscisinsyre, maleinsyre, fumarsyre, askorbinsyre, eddikesyre, og mange andre. Det er sammensætningen af disse syrer og deres forbindelser med diværste alkoholer, der giver æblesorterne deres aroma og smag. Nogle, såsom sesquiterpen, styrer også fysiologiske reaktioner i planten, såsom åbning og lukning af læbespalter, og dermed plantens ånding og køling via fordampning.
Det er ikke småting, du sætter igang, Donald!
Forøvrigt: et glemt læs nyslået hø kan have samme virkning på galvaniseringen. Så husk at rengøre efter brug! Og opbevar trillebør, spade, greb og hakkejern tørt, evt smurt med lidt spildolie (fra næste gang, du skifter olien i plæneklipperen).
AagePK
Thursday, May 19, 2022 at 7:02 GMT+0000
Ja – egentlig vidste jeg jo godt at syrer fremmer rust, men en mail fra for nogle år siden fra en gl.skolekammerat, som havde bosat sig i Grønland i det, der før hed Angmassalik, og nu hedder noget andet, på Øst-kysten, de barskeste dele af Grønland, havde spurgt om jeg kendte noget til fjernelse af rust med citronsyre — sådan husker jeg det i det mindste, måske husker jeg forkert.
Jeg kendte ikke noget til det, men havde dog set hvordan man i Hundested-fabrikken Bagh & Co. rensede stål (nyt stål i ruller, valset stål) for en tynd oliehinde ved at dyppe dem i et eller to kar, det ene med enzymer, som kan gå imod fedtstofferne, og det andet vistnok syre af en slags. Først da kunne man dyppe i zinck – dvs varm-galvanisere. Og den galvanisering var den bedste i verden (eller i hvert fald i Danmark … )
Men igen, jeg husker jo nok forkert, det var måske kun ét bad med både enzymer og lidt syre.

Tilbage til spændingsrækken (nu får jeg en idé til en krimi-serie!) Jeg har selvfølgelig lært kemi i gymnasiet, ikke at jeg var den bedste, der skete så meget andet dengang og det var ligesom lidt uvirkeligt, det var som om at H²SO4 mv. blot var halve sandheder (det fandt jeg så også ud af senere, det var faktisk rigtigt at det kun er halve sandheder). Bergsøe bruger i sin bog “Kemi på en anden måde” spændingsrækken til at illustrere, hvordan man kan trænge længere ind i grundstoffernes egenskaber – så det er oplagt at koble det på Bohr-modellen (hvis jeg husker rigtigt).
Tilbage står, at man inden maling bør afrense jern og stål for så meget rust som muligt. Det morer mig at se hvordan man på stålskibe er nødt til at male henover rust, og faktisk opnår en vis beskyttelse.
Men man må kunne lave noget gelé, det har man vist haft på markedet enang, som akkurat er syrligt nok til at fjerne rust.
Det ærgrer mig selvfølgelig at jeg skal male hullet i galvaniseringen i den stakkels trillebør. Hvis det havde været den gamle model af træ, så gjorde det ikke så meget …
Donald
Thursday, May 19, 2022 at 10:10 GMT+0000
Jamen, er du sikker på, at det blanke metal ikke bare er oxyderet zink, der er blevet renset, så den blanke zink står tilbage? Havde det været jern, havde det jo været rustent nu, ikk’?
Bortset fra det, min trillebør er ved at være rustet igennem nu, men den er også fra engang i det forrige årtusind. Det er så nr 3 siden 1975, brugt til at fjerne tonsvis af saftigt plænegræs og ditto heste-, fåre- og komøg. Det slider. 🙂
AagePK
Thursday, May 19, 2022 at 19:08 GMT+0000
Jamen … det kan da godt være at det er oxyderet zink, jeg kunne skrabe lidt i det, men nænner det ikke. Jeg havde tænkt mig at bruge en spray-maling, som jeg alligevel har for mange af (til bil-reparationer skal der bruges meget lidt).
Men nu er jeg nysgerrig og kan nok ikke dy mig for at lave en ridse i den ellers pæne trillebør.
Græs – tænk at græs og møg kan være så aggressivt!? Vi ved jo godt at man ikke skal ligge på knæ i en nyslået græsplæne med sine fine bukser på, men alligevel, ét er at farve tøjet, noget andet er at ætse jern.
Donald
Friday, May 20, 2022 at 9:47 GMT+0000