Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fokus på hofteled

with 3 comments

Jeg kalder det “en arbejdsuge” fordi jeg skulle noget hver dag.

Mandag: Hillerød Hospital, ortopædisk afdeling, gode råd om bevaring af ledfunktion.
Tirsdag: Ortopædklinik Helsingør for indsprøjtning i venstre knæ, men også kommentar om hofteleddet.
Onsdag: Tandlæge og bagefter Gigtskole – Pilates, lette øvelser som rammer alle dele af bevægesystemet.
Torsdag: En prøvetime i en form for fitness, Kaatsu, for opbygning af muskelstyrke.
Fredag: Ømhed efter Kaatsu. Motionstur for at se hvor meget jeg kan.

Lægen, Simon, på Hillerød Hospital lagde perspektiverne ud for mig. Han kunne godt forstå at jeg var kommet i tvivl om hvorvidt jeg ville have det bedre efter en operation med udskiftning af højre hofte, og gennemgik grundigt røntgenbillederne for mig og forklarede, hvorfor at han mente at jeg kunne klare mig ved at lave træning: Der er bevarede ledspalter i hofteleddene, mest i venstre, men højre kan godt fungere, problemet er skader i den brusk-krave, som omgiver leddet:

What is a hip labral tear?

A hip labral tear is an injury to the labrum in your hip joint. The labrum is a rim of cartilage that lines your hip socket.

Simon understregede: Slidgigt er en misvisende betegnelse! Leddene bliver ikke slidt ved at blive brugt. Hvis jeg vil kurere min “slidgigt” skal jeg bevæge mig mere. Skaden er opstået på grund af stillesiddende liv. Leddene får næring fra ledvædske, der er ikke blodårer som forsyner brusk med næring. Hvis du forestiller dig at brusken er en svamp, så presser man vandet – ledvædske – ud når man sætter tryk på, og når man så letter trykket, suger svampen ny ledvædske ind og dermed også næring. Dermed kan brusken i bedste fald kurere sig selv. Jeg skal ikke sætte næsen op efter at kurere mit hofteled, sagde Simon, men hvis jeg kommer i gang, kan jeg i det mindste bevare den førlighed, som jeg har nu.

Nutildags experimenterer man med reparation af leddene med kikkertoperationer, som fjerner skæv bruskudvækst (osteophytes, udtrækninger); men det er nyt i DK og det er kun unge patienter, som man prøver at reparere uden at indsætte et prostetisk led. Jeg tror at det er bedre end at udskifte hofteleddet med metalkugle og keramisk skål i hofteknoglen, mest fordi jeg har haft nogle infektioner, som var alvorligt alvorlige, (CRP >500) og hvis der går betændelse i en lårknogle er det noget skidt, som Simon sagde.

Torsdagens special-fitness, Kaatsu, endte med så mange smerter at jeg vælger normal træning i stedet. Den unge dame, som var min personlige træner, var ellers meget sød.

Hvis jeg ikke er bare nogenlunde i stand til at klare mig, vil det være dumt at påbegynde en lang rejse og et ophold udenlands i ca. 3 uger, men jeg kan dog selv meget, og glæden ved at se nyt og møde min rare familie er så stor, så jeg har besluttet at tage afsted.


Billederne herunder – der er ikke billeder fra alle dage og al ting, bare nogle stikprøver:

Mandag: Hillerød Hospital, Ortopædisk Afdeling, receptionen. Opmuntrende aftensol, da jeg kom hjem. Torsdag igen til Helsingør Lægeklinik for en prøvetime Kaatsu, Lægehuset ved Rønnebær Allé. Sidste billede: en lille motionstur Fredag på Heatherhill. Jeg kunne desværre ikke gå normalt, men det var dog en smuk oplevelse.

Det var svært at skrive denne (lange) beretning. Jeg håber den giver et nogenlunde overblik over hvad man kan sige om hofteled nutildags. Jeg kan selvfølgelig fortælle meget mere om hvorfor jeg sagde nej tak til en “ny hofte”, på privathospitalet Adea, men man kan nok gætte at det skyldes faren for en mislykket operation. Med en oplevelse af nyretal på 500 og året efter CRP>500 ved jeg at man let kan være én ud af 1000. 1 ud af 100 får betændelse efter hofteoperation, som normalt kan klares med antibiotika, men det var ikke nemt i 2019 da CRP>500 – Hvis der er en risiko, skal man tage den alvorligt.

Written by Donald

Saturday, February 24, 2024 at 14:32 GMT+0000

Posted in Liv, Vejr

Tagged with , , ,

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det kan man da kalde for en ortopædisk agenda på ugeplan. Jeg formoder, at dr. Simon på Hillerød ortopæd-kir. besidder fornøden specialist erfaring i specialet. Det ret nye https://kaatsufitness.dk/ forekommer interessant og du fortjener mega ros for din energi; dog forekommer den ugeplan tæt på stressende “overtræning”.

    Det forekommer næppe tilfældigt, at Adea Privathospital – https://adeas.dk/ – er placeret tæt ved det danske nationalstadion (fodbold). Ved skimning af hospitalets hjemmesides indhold er der næppe tvivl om kompetencen, men man bør a-l-d-r-i-g glemme, at de skal tjene penge.

    hulegaarddk

    Saturday, February 24, 2024 at 14:48 GMT+0000

    • Tak for kommentaren! Jeg måtte rette indlægget flere gange.
      Til sidste del af kommentaren kan jeg sige at det fornemmer man også ved privatklinikken Ole Jakobsen Ortopædkirurgisk Klinik i Helsingør, men det er nu ellers rare og velmenende mennesker – hvis man husker at de skal tjene penge!

      Donald

      Saturday, February 24, 2024 at 14:52 GMT+0000

  2. Det skal måske nok gøre lidt ondt at træne, men det skal ikke give deciderede smerter, så fornuftigt at stoppe med det.
    Det var en god forklaring på slidgigt; en betegnelse, jeg i øvrigt altid har undret mig over 🙂
    Selvfølgelig skal de tjene penge. Det skal alle … jeg forstår ikke, hvorfor man skal have ondt af det 🤔

    Ellen

    Sunday, February 25, 2024 at 16:03 GMT+0000


Leave a comment