Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Flugten i tredie forsøg

leave a comment »

Da det er nogle år siden, at Connie Oschlag fortalte om sin mands historie, måtte jeg jo lige lede for at finde den frem. Den stod i kommentarerne til et billede fra Gilleleje Havn og min omtale af en radioudsendelse hvor Simon Rosenbaums fortalte om sin families flugt Oktober 1943.

Min mand var fem år da han med forældrene og to søstre sejlede fra Falster med en stenfiskerbåd til Trelleborg i Sverige. Turen tog tretten timer, båden måtte sejle mod Bornholm for derefter at sejle hurtigt mod Trelleborg. Børnene var i bunden af båden og forældrene på dækket, der var selvsagt stor lettelse da de nåede svensk farvand, fortæller min svigermor.

C.O.

Friday, December 12, 2008 at 20:07 UTC

Connie, sikken et drama det må have været. Og alle har været bange.
Man er nødt til at friske de historier op, man er nødt til at minde børn og voksne om, at hele vores tilværelse kan vælte på et par år, hvis uheldet er ude.

Donald

Friday, December 12, 2008 at 20:12 UTC

Donald, det var virkeligt et drama for de kom først over i tredie forsøg. Første forsøg fra et sted de ikke kan huske, andet forsøg i ambulance fra Bispebjerg hospital. Begge disse forsøg måtte opgives da der var tyskere på stedet. Tredie og sidste forsøg foregik fra Valby Station og med det almindelige tog til Falster.
Så kan man godt forstå lettelsen da de kom i svensk farvand.
Jeg har fået svigermor til at fortælle om det og jeg har skrevet det ned til mine to børn, det er en historie de bør vide.

C.O.

Friday, December 12, 2008 at 20:32 UTC

@Connie, den historie skal huskes, selvfølgelig.
Tak fordi du fortæller den her.

dax2

Friday, December 12, 2008 at 20:41 UTC

Optakten til flugten var også dramatisk. Min svigerfar tog en formiddag til politigården i København for at få et pas til Sverige for at kunne rejse legalt.
Da han derfor kommer senere end sædvanligt til sin skomagerforretning på Vesterbro, kommer naboer ilende og fortæller at der har været tyskere og spurgt efter ham.
Svigerfar låser døren, tager hjem til huset i Hvidovre, pakker og tager med familien til venner på en gård i Brøndbyvester/øster?
Derfra går så den videre flugt, meget havde set anderledes ud hvis …

C.O.

Saturday, December 13, 2008 at 7:12 UTC

Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, hvor tæt på din svigerfar har været på at blive dræbt. Det er heldigt, at han havde tænkt i de baner selv om det jo var lidt sent.

På min skole, Frederiskberg Gymnasium, fortaltes det, at tyskerne var kommet om formiddagen i skoletiden og at man havde set det og havde fået verfet de sidste elever ud ad en bagudgang.

Den bagudgang ville man sløjfe efter krigen i forbindelse med en større ombygning, fordi det koster mange penge at lave en dør i den nye mur, som skulle omkranse skolegården, men nogle lærere protesterede, og rektor støttede dem: Der skulle være en bagudgang. Nu kan man så sige, at der også var en anden bagudgang, en ny port, men det var altså ikke det samme.

Jeg spurgte mange år senere en af de yngre lærere om han kunne bekræfte denne historie, men det kendte han ikke noget til. Jeg er helt sikker og kan også huske den lærer, der fortalte historien – han syntes det var nostalgi, men på den anden side var han godt klar over, hvor stærke minder, der var på spil.

dax2

Saturday, December 13, 2008 at 18:51 UTC

Jeg kendte ikke til Rosenbaums historie, men har læst ’16 år i Sibirien’, som også er gribende. Man kan ikke forestille sig den skræk, de mennesker har levet med dagligt ved blot at gå på gaden.

Min mormors bror var politibetjent og måtte også flygte over Øresund i 1943, da tyskerne overtog regeringen. Min mors minder om dette er de appelsiner, de hjembragte efter befrielsen – de første appelsiner hun så i sit liv – da hun var 6 år.
Det er historier, som aldrig skal glemmes – selvom der i dag er nomadefolk af flygtninge i andre verdensdele, som har det så meget værre.

Nille

Saturday, December 13, 2008 at 19:16 UTC

@Nille: Det er så svært at forstå, at tyskerne foretog systematiske mord på flere befolkningsgrupper, og jeg tror ikke, at det stod tilbage for de nutidige rædsler i Somalia og Chad. Død på den ene eller anden måde – det kommer ud på et.

For lige at slå det fast, så var Tyskerne betragtet som et civiliseret, kultiveret folk med gode digtere og verdens bedste forfattere før 1943, da det gik op for omverdenen, at tyskerne myrdede jøder og andre.

At det kunne ske, var så overraskende, så mange Danske jøder (og før dem jøder i andre lande) var fuldstændig uforberedte.

Det er derfor, at så mange kom sent afsted. Desværre var der også en del, som ikke kom afsted og som blev dræbt af tyskerne.

dax2

Saturday, December 13, 2008 at 23:51 UTC

Ja Donald, min svigerfar var sent ude, razziaen på jøderne var, så vidt jeg husker, den 4. oktober og de kom først afsted omkring den 12.oktober.
Det er ikke til at vide hvad svigerfar tænkte og håbede på. At han gik fri fordi min svigermor ikke var jøde og at han var blevet døbt ved giftemålet?
Han havde ikke megen kontakt til andre jøder og var på det nærmeste udstødt af familien på grund af giftemålet.
Dog fandt tyskerne frem til ham…

C.O.

Monday, December 15, 2008 at 20:34 UTC

Vi kan vel finde datoen for starten på jødemordene i Danmark … Google henviser til da.wikipedia, som har et opslag med mange detailler:

da.wikipedia.org/wiki/Redningen_af_de_danske_j%C3%B8der

Connie kom først og har allerede fundet ud af at det var natten mellem d. 1. og 2. oktober 1943. Derfor er det ekstremt heldigt, at Connies svigerfar, som ikke havde troet, at det var nødvendigt at flygte, alligevel kunne slippe ud af landet.

dax2

Tuesday, December 16, 2008 at 17:42 UTC

Har lige søgt på Google på datoen for jagten på de danske jøder, den begyndte den 1.oktober.
Svigerfars ene søster blev her i landet under hele krigen, hun var gift med en ikke jøde og havde mandens almindelige danske efternavn, det havde åbenbart hjulpet hende.

C.O.

Tuesday, December 16, 2008 at 20:23 UTC

@Connie: Jeg kan sådan set godt forstå svigerinden: at det har været så stor en omvæltning at flygte, så mange prøvede at blive så længe som muligt og nogen simpelthen sagde hellere dø end flygte. Det kan man også se af Bashevis-Singers erindringer fra Polen 1939 – de rige mennesker, som havde råd til at flygte, mente ikke, troede ikke, at det kunne blive virkelighed.

Prøv at forestille Jer, at man går ned ad gaden i sin barndoms hjemby, og at der så kommer en lastbil med soldater, som man ikke kender – og de siger: Du er arresteret!

Det strider imod ens opfattelse af virkeligheden – og det var også det, som nazisternes mord-planer udnyttede.

dax2

Wednesday, December 17, 2008 at 5:56 UTC

Advertisement

Written by Donald

Saturday, May 16, 2015 at 15:51 GMT+0000

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: