Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Synsforstyrrelser – mouches volantes

with 4 comments

I et årstid har venstre øje generet mig meget. Jeg gik til øjenlæge og blev undersøgt for grå stær. Øjenlægens råd var at være ubekymret – alle får grå stær, det kan opereres, men jeg burde vente til jeg ikke kunne holde det ud mere. Jeg spurgte måske ikke tydeligt nok om hun kunne undersøge glaslegemet, for så meget havde jeg fundet ud af, det var ikke linsen, men snarere øjets indre “glaslegeme”, som på grund af aldersforandringer havde fået store “mouches volante”, sorte pletter, som flytter sig lidt afhængig af øjets bevægelser.

Det vidste jeg allerede fra ca. 2004, hvor jeg under et kursus fik alvorlige synsforstyrrelser og fik kontrolleret øjnene hos to øjenlæger – den første sagde “det var ingenting”, den anden var mere grundig og forklarede hvordan glaslegemet med alderen mister kontakt med synsnerven, og hvordan det kan fremkalde synsforstyrrelser.

Når man har arbejdet med lys, foto, fysik, farver, så ved man jo godt at øjets funktion er meget sammensat – man kan klare sig med meget ringere syn end det, vi havde som unge. Men den tilstand, jeg nu var havnet i, hvor venstre øje somme tider “stod af” i en tåge, den giver hovedpine, så derfor må jeg igen undersøge, hvad der sker og om der kan gøres noget. En ting, jeg havde hørt fra en anden patient, er at et løst glaslegeme kan brændes fast med en laserstråle – underforstået, man danner noget arvæv, som holder glaslegemet fast. Det er en risikabel operation, ikke noget man bare lige …

Der er flere andre måder at afhjælpe problemerne, og dem kan man læse om både på Dansk og på Engelsk.

Men den slags viden var ikke tilgængelig for 19 år siden. Nu søgte jeg igen, og fandt meget nyttig information i en artikel fra Øjenforeningen – en forbilledlig artikel, hvorfra jeg har lånt to illustrationer, kun:

Livskvalitetsundersøgelser har vist, at en gruppe af i øvrigt friske personer med generende uklarheder er villig til at betale en høj pris for at slippe for uklarhederne. Således har man fundet, at gruppen er villig til at afkorte restlevetid med 11 pct., er villig til at acceptere en dødelighed på 11 pct. i forbindelse med et indgreb, og gruppen er yderligere villig til at acceptere en risiko for blindhed på 7 pct.
Lignende studier anfører, at man er villig til at ofre mere for at slippe af med uklarhederne
end for at slippe for aldersrelateret makula degeneration (AMD) og grøn stær (glaucom). Påvirkningen af livskvalitet anføres ligeledes at være på niveau med diabetisk øjensygdom, tyktarmskræft og ikke-symptomgivende hiv-infektion.

https://ojenforeningen.dk/artikler/uklarheder-glaslegemet

Fig. 4. Glaslegemet med uklarhederne fjernes ved en operation. Igennem instrumenter, der kommer ind i øjet gennem nogle små huller forrest i øjet, nærmest suger man glaslegemet ud. Det erstattes med en luftgas, der med tiden forsvinder helt af sig selv. I stedet udfylder kroppen selv øjet med noget væske, som man kan se igennem.

Advertisement

Written by Donald

Sunday, March 19, 2023 at 11:48 GMT+0000

Posted in Videnskab

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mouches volantes, på engelsk: Floaters, har drillet mig længe. Jeg har altid troet, at det bare var støvtråde, der var havnet på hornhinden, og har gnedet dem væk. Faktisk hjalp det, selv om jeg nu forstår, at jeg bare har sat glaslegemet i bevægelse, og derfor har fået flyttet floaterne ud af fokus. Jeg kunne åbenbart have nøjes med at lave nogle hurtige se op- se ned – bevægelser: det sætter også glaslegemet, på engelsk: vitreous humour, i bevægelse. Ja, der skal da humour til, ikk’å’da’!
  Noget andet er dine synsforstyrrelser, der medfører smerte: jeg havde i mine unge år af og til anfald af migræne, med medfølgende synsforstyrrelser. Er det det, du rammes af? Prøv engelsk wikipedia: Floaters, følg linket i 1. billede: Migraine aura.
  Min migræne forsvandt, men de sidste par år har jeg fået en anden slags aura: Scintilating scotoma. Den ligner en vandmand, der oscillerer i kanten. Den kommer og går, og der er ingen smerter forbundet hermed. Se Scotoma, første billede, en animation viser effekten, der ligner min meget. Jeg må spørge min fætter, han har et par øjenklinikker i Philadelphia.

  AagePK

  Tuesday, March 21, 2023 at 7:27 GMT+0000

  • Tænk at kunne sige at man har en fætter, der er *et par øjenklinikker* — og så i Philadelphia. OK Min familie er jo heller ikke ligefrem en der er stavnsbundet. Nok om det.

   Først hovedpine: Altså forekommer, at jeg bliver bims af at det venstre øje slår fra. Hvis jeg læser noder, så er det ikke så generende, hvis lyset er rigeligt og noderne står i den rigtige afstand. Men i andre situationer, hvor det venstre øje ikke kan se detaillerne, så kommer der en meddelelse til syns-systemet om at slå venstre øje fra, så at sige, indtrykket (synet) bliver ignoreret, ligesom jeg har hørt at det bliver hos skel-øjede børn hvor man så bl.a. gav dem briller med hvid maling på det ene øje, for at tvinge det andet igang. Det må have været forfærdeligt at gå med den slags briller.

   Floaters: Det er en god Wikipedia artikel – jeg så det allerede mens jeg skrev indlægget her. De kan give mange forskelligt udseende forstyrrelser: /Floaters are visible either because of the shadows imperfections cast on the retina,[6] or because of the refraction of light that passes through them, and can appear alone or together ***with several others as a clump in one’s visual field***. […]/

   Migraine aura: OK – det vidste jeg ikke kunne forekomme. Det er godt at du slap for migrænen, – det kan være invaliderende. Måske er der mange slags migræne, en hvor man bliver træt, en anden hvor man “bare” er sur, men begge er ødelæggende for livs-kvaliteten.

   Uklarhederne i mit venstre øje kan også skyldes andre ting, så hvis man vil forebygge, skal man selvfølgelig være tidligt ude og besøge Øjenlægen. Jeg har dog udelukket AMD (Alders-relateret Macular Deterioration) (På dansk …) Øjenlægens undersøgelse viste ikke noget faretruende (nethindeløsning eller AMD).

   Jeg hælder stadig til at det “bare” er en større klump i øjets glaslegeme. Optikeren kunne ikke se noget af den slags med lys-spalten, det er andre ting, optikeren kan se, hhv. nethinde og hornhinde.

   Donald

   Tuesday, March 21, 2023 at 14:02 GMT+0000

   • Kan du huske i Radisserne, at Søren Brun bliver diagnosticeret med Amblyopsis exgalopsis, som hans lillesøster døber det, og hvor hun stjæler hans øjeklap og leger pirat:” Yo-ho-ho, og en hel flaske rom..” ? Søren Brun græmmes.
    Amblyopi, populært kaldet Dovent øje, er egentligt en hjernelidelse; men en klap, eller et plaster for øjet, eller briller med et malet glas, kan sætte gang i processen. Jeg var udsat for behandlingen på Riget, jeg var vel knap 3 år. I 2 omgange rejste jeg fra Slesvig til København, hvor jeg boede i Toldbodgade hos min Farmor og Faster. Jeg led også af strabisme, skelen, hvorfor jeg gik med skele-korrigerende briller allerede i børnehaven. Man kan godt lide af skelen uden doventøje, og vice-versa. Men af og til følges det ad.
    Om det var forfærdeligt? Tjah, det var jo sådan, det var. Jeg måtte høre en del for det, både på dansk, tysk, plattysk og sønderjydsk; men det hærdede mig nok mere, end det svækkede mig. Og reddede mig fra en del øretæver: rødderne var bange for at skulle betale erstatning. Og lærerne advarede i god tid:”Tag lige brillerne af!” før lussingen faldt.
    Men opholdene hos Farmor var herlige. Jeg lærte området godt at kende, var fascineret af livet i havnen, forbi kul- og tømmerhandlen foran Amalienborg, de mange dampere og småbåde, der tøffede rundt. Ligesom i Osvald Helmuths vise. Tænk, der var skure og kornsiloer, Oslobåden og dem til Bornholm, lige til !981, først i 1983 kom Amaliehaven. Der ligger en hel stribe af fotos fra Larsens Plads på kbhbilleder.dk
    Ja, Steven er søn af min faster Grethe, han har gjort det godt. De var på besøg i Kbh i sommer, med indlagt kanal-jazz-koncert-tur den ene aften. Vi fik afprøvet akkustiken under de forskellige broer.

    AagePK

    Tuesday, March 21, 2023 at 15:53 GMT+0000

    • Nej nej nej … lærerne advarede “tag lige brillerne af …” det er da for meget, hvordan i al verden kunne det forekomme? Du var sikkert lidt uvorn, men altså jeg nægter at tro det var alvorligt. Det var bare for nemt at slå på de svageste!

     Men hvor er det dejligt at du fremhæver de positive, de mærkeligt positive ting, der også var ved det – som fx. ikke at få tæv af mobberne! Jeg tror Oslobåden blev ved længere tid, jeg var med den i år 2000 og da lagde den til ved Sct. Annæ Plads, som det vistnok hed.

     Donald

     Tuesday, March 21, 2023 at 19:01 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: