Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Det var så nemt – før i tiden

with 6 comments

Når en vandhane ventil, eller åbne-lukke funktionen i vandhanen var blevet gammel, var pakningen hård og vandhanen dryppede. Den første gang, jeg oplevede det, havde vandhanerne fungeret i 10 — 12 år hvis jeg husker nogenlunde rigtigt.

Man kunne så købe en spindel (ventilen, indsatsen i hanen) hos fx Jem & Fix og det var nemt at udskifte.

Men sidste gang jeg prøvede det, efter året 2022, var hanens rille-hoved for lille og selve håndtaget gled, når man ville lukke.

Så købte jeg igen ny spindel og et håndtag, som skulle passe til, – men ak! Da håndtaget var monteret var der samme problem, når man havde lukket næsten helt, begyndte håndtaget at glide uden at få fat.

Da jeg så onsdag havde monteret håndtaget efter at vikle teflon-tape og et stykke tyndt blik omkring toppen af spindelen, – og det lykkedes efter et par forsøg – så tænkte jeg “!@£¡?##! — det holder nok ikke ret længe, jeg ringer til VVS Mortensen i morgen.”

Det gjorde jeg, og et par timer senere ringede Mortensen tilbage: Må vi komme med det samme? Vi har et par timer tilovers!”

Så er historien ikke længere.

Advertisement

Written by Donald

Friday, January 27, 2023 at 22:52 GMT+0000

Posted in Byggeri

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. … men du gjorde dit bedste, og mere kan man ikke gøre.
  Dog ærgerligt, at du måtte betale dyre VVS-penge for reparationen 😵

  Ellen

  Monday, January 30, 2023 at 20:15 GMT+0000

  • VVS Mortensen venter altid længe med at sende regningen 🙂 Nej – jeg er ikke ked af at skulle betale. Jeg er lidt ked af at Jem&Fix ikke har styr på at de dele de sælger, passer sammen; men det er slut nu. De moderne blandingsbatterier er dejlig nemme at have.

   Donald

   Monday, January 30, 2023 at 22:18 GMT+0000

 2. Der var jo også muligheden for at rense de kalkaflejringer i ventilsædet, der adstedkommer ventilens utæthed. Hertil bruges en ventilsædefræser. Lærte jeg af VVS-Erik.
  Så den 3-vejs vandhane med lang svanehals, der er så dejlig bekvem på bafeværelset, og som sad i huset i 1975, stadig kan holde tæt, og bruges dagligt. Selv om vi har ret meget kalk i vandet, der samtidigt er ret aggressivt.

  AagePK

  Saturday, February 4, 2023 at 13:02 GMT+0000

  • Desværre rakte mine VVS kundskaber ikke til at reparere henholdsvis spindel og armatur. Min søde ex- har længe sagt at jeg burde få nye armaturer, jeg skal ikke sige, om det har spillet ind?

   Men hidtil har reservedele fra Jem & Fix forretningerne passet, så jeg kunne skrue håndtaget af og indsætte ny spindel – alt var tæt og fungerede. Men pludselig kunne håndtaget ikke få fat i spindelen – gled rundt.

   Da jeg købte nyt håndtag og ny spindel, var det det samme. Jeg forsøgte med et lillebitte stykke tændstik at kile håndtaget fast, nix – heller ikke med tape, eller teflon-tape, men med et stykke metalfolie og teflontape fik jeg så alligevel håndtaget til at sidde fast. Men hvor længe ville det holde?

   Så alt i alt, det var så dejligt at få hjælp og mine kolde fingre skal nu ikke isne hver gang jeg vasker hænder. Køkkenvasken er en fryd for øjet og sprøjter ikke ud over det hele (selve hane-armen var tæret igennem!)

   Donald

   Sunday, February 5, 2023 at 15:37 GMT+0000

   • Det er forstået, at du har udskiftet indmaden = spindlen; mit råd gik ud på at bevare spindlen, og bare fræse de kalkaflejringer i ventilsædet, hvor spindlens o-ring, gummipakningen, ikke kan slutte tæt. Det er som oftest varmtvandshanen, der kalker til.
    Jeg har, som skrevet står, ikke skiftet spindel siden 1982, eller var det 1975?

    AagePK

    Sunday, February 5, 2023 at 20:47 GMT+0000

    • OK ja, det var en ny spindel, men det var faktisk ikke det, der var problemet, den gamle kunne sådan set godt lukke tæt, men håndtaget begyndte at glide rundt uden at få fat i spindelen, – ved at købe både spindel og håndtag håbede jeg at få noget, der passede sammen så håndtaget sad fast – fik fat og kunne dreje spindelen.

     Donald

     Monday, February 6, 2023 at 11:44 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: