Fejl, som (næsten) alle danskere gør
Politiken dk, artikel om at baglandet ikke er glade for uhellig Bededag.
Blandt de kritiske er June Menne, byrådsmedlem i Frederikshavn.
»Det er ikke noget, jeg normalvis gør, at tage afstand fra mit parti. Men jeg er simpelthen nødt til at gøre det her, for jeg er født og opvokset i fagbevægelsen. Jeg er virkelig overrumplet over, at regeringen slet ikke tænker på at indkalde arbejdsmarkedets parter«, siger June Menne, der har været engageret i Dansk Metal og 3F.
Politiken dk
En af grundene til at jeg godt kan lide Politiken, er at de har tradition for at værne lidt om sproget, så selv om alle siger “at være nød til”, så siger politiken “at være nødt til”.
Hvordan kan det nu være? Det er nok noget med at være nødet til at gøre noget, ikke sandt? Hvorimod en nød er frugten af et træ eller en busk.

Tjah, det morsomme er jo, at hverken de som bruger den faste vending forkert eller de, som kritiserer dem, sjældent kan forklare hvorfor, det hedder sådan – det er kort tillægsform af verbet “at nøde”.
Jeg er ikke så stiv i grammatisk analyse længere, men det hjælper trods alt at have haft et par års latin for snart 40 år siden.
😉
Henriette
Tuesday, January 24, 2023 at 4:30 GMT+0000
Det lige på kornet, det var det jeg mente! Ja, den gamle latin-undervisning må alligevel have hjulpet med at forstå sprogets mekanismer. Der er meget mere betydning i grammatik end man lige tror, når man er barn — alle de svære følelser kan bedre udtrykkes når skriverne, forfatterne, bruger alle sprogets muligheder.
Donald
Tuesday, January 24, 2023 at 10:41 GMT+0000
Hvis man først begynder at opliste de almindeligt forekommende fejl, kan man nemt sidde i flere timer inden man er færdig 😄
Ellen
Tuesday, January 24, 2023 at 8:31 GMT+0000
Ha – ha ha – vi har bedre ting at bruge tiden til, ikke sandt! Man skal vælge sine kampe med omhu, sagde nu pensioneret sprogkyndige Jørn Lund.
Så hellere finde nogen, som kan skrive og tale med mening i. 🙂
Donald
Tuesday, January 24, 2023 at 10:49 GMT+0000