Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Sort tale

Jeg havde tænkt mig at skrive lidt mere om sproget i disse tekster, som man finder på DigitaliseringsStyrelsen, og på MitID-Erhverv, som skal tages i brug af selv små foreninger, som fx. vores Grundejerforeningen Kælderbjerg Saxenkol.

Men jeg orker ikke, jeg håber siderne taler for sig selv, det kunne være meget værre.

Min naboforening i Helsinge havde ikke nogen NemID administrator, og kunne derfor ikke “importere administratorer”, og ville ende med at ingen kunne tildele MitID adgang til foreningens bank-osv. Men heldigvis var der i MitID erhverv indbygget en regel, at hvis kun én (EEN) medarbejder kunne importeres, så blev vedkommende administrator. Det stod bare ikke dokumenteret nogen steder, så det var et vildt gæt, at det forholdt sig sådan. Det er faktisk ikke godt nok. Men vi er stadig i IT-stenalderen, åh, nej måske er vi nået til bronzealderen …

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, January 4, 2023 at 12:47 GMT+0000

Posted in Carpe Diem, Ord

Tagged with

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det er i hvert fald på et kriminelt lavpunkt, MitID, inklusive deres borgerbetjening!

    Jeg har ikke haft de store problemer med NemID, eller afløseren, mhp at opsætte, installere eller bruge i det daglige, men: Da jeg skulle registrere et nyt betalingskort skal jeg da love for, at jeg fik en rundtur!

    Rejsekortet har på deres hjemmeside en registreringsformular, og når jeg har udfyldt den, skal den 3D-secureres, og der er link til MitID: jeg klikker, og i næste nu hedder det: Kunne ikke gennemføres, vælg en anden løsning. Den eneste anden angivne løsning er “App plus kode”.

    Det siger mig, at der er en smaat-føun involveret, for er’et ikke der, man bruger Apps? Dem har jeg så bare ikke App-etit på, jeg gider ikke slæbe rundt på et sådant App-arat, hvor kineserne, CIA og andre løbende kan følge med i min færden. Jeg har min kodelæser, og det er så det.

    Men det kan systemet ikke klare: efter en lang sludder frem og tilbage om fejl og manglermed noget, der taler lige som en robot, et svinkeærinde med et forsøg på at slippe: “Dine spørgsmål har ikke noget med den indledende problemstilling at gøre!” må Digitalstyrelsen/MitID/Nets så alligevel indrømme, at: “Der er på nuværende tidspunkt ikke muligt at bruge kodeviser, der skal først udarbejdes sikkerhedsguidelines, og det kommer først i 2023!”

    Så alle synshandicappede og andre, der ikke kan/vil investere i en smaat-føun, er hægtet af, fordi Nets ikke kan finde ud af at fixe problemet, og Digitalstyrelsen, dvs regeringen, synes det er okay, og så gider vi for øvrigt ikke mere beskæftige os med det …

    Det bliver et problem , når jeg skal registrere min brobizz, og meget andet. Jeg må nok gå til pressen.

    AagePK

    Sunday, January 15, 2023 at 13:48 GMT+0000

    • Den kommentar rammer prik i den problematik, som har undret mig fra første færd: Man kaster sig ind i “EDB”, så “computer-løsninger”, senere IT-løsninger og nu “digitalisering” uden en reel forståelse af de samfundsmæssige aspekter.

      Og nu specielt MitID med nummerviser og hvad var det du skrev – Rejsekortet, som kræver en Mob.+ app(likation, aka program, kode, som mennesker laver til deterministiske maskiner, som kan fejle).

      Jeg tror at nogle gode markedsføringer gennem 70-erne til og med 2008 fik folk til at tro, at computere var deterministiske hele tiden selv om deres konstruktører og programmører ikke er det. Den korte version: Der er ALTID fejl i programmer. Og maskiner kan blive slidt, mangle brændstof, svigte …

      (Man man skal aldrig sige aldrig, og heller ikke sige altid i sådanne “domme”, så det udsagn at der altid er fejl i IT-systemer skal tages med en snus-fornuft.)

      Det kan kun være den over-optimisme, som får Digitaliseringsstyrelsen til at juble og sige “vælg en anden løsning”.

      Hvordan kan det være at vi ikke har klaget til højesteret og Margrete Vestager over at man forlanger at folk skal købe en mob af nyere dato, som kan scanne pas, penge og papirer og som ender med at være en sikkerhedsrisiko? Og som kan blive tabt, gå i stykker osv.

      Jeg forstår det ikke.

      Donald

      Sunday, January 15, 2023 at 21:11 GMT+0000

    • Aage, hvordan reagerede du, da vi kunne få plastickort og ikke længere behøvede at gå i banken for at få hævet kontanter og skrevet dem af i bogen? 😛🤣
      Og tør du virkelig stole på en brobizz?
      Var det ikke på tide at komme ind i nutiden? Og måske endda finde ud af, hvor meget nemmere livet er blevet med alle disse nymodens, tekniske hjælpemidler?

      Ellen

      Thursday, January 19, 2023 at 20:30 GMT+0000

      • Ellen, mit indlæg går på, at MitID har fået penge for at bygge et system op, der bl.a involverer kodelæser og kodeviser, og når det så kommer til stykket, må de indrømme, at de ikke har gidet/tænkt på/ whatever, at disse så også skal virke. Ellers er blinde, svagtsynede og folk med 12 tommelfingre i en svær knibe.
        Og jeg gider ikke sæbe rundt med en telefon. Min første vejede flere kg, alene batteriet over 1 kg, den er nu på P&Ts musæum, de var glade for den. Den var også nyttig i Norge, Sverige, og til havs. Men i dag har jeg så absolut INTET at bruge en mobilos til, jeg snakker så godt som aldrig i telefon, og ellers rækker min kobbertråds-baserede. Min kone påtvang mig en på næstsidste tur til Indien: den gemte jeg så godt, at jeg glemte den. Så fik jeg en undskyldning for en tur ned for at hente føunen, tø-hø!
        Don’t call me, I call you.
        Maybe.
        If I have to.😇
        PS: ligesom med bærbar telefon, en ordentlig Juppie-bamse i kuffert-format, var jeg også den første til at tage EDB-kursus via handelsskolen. Min samling er musæumsstykker. Jeg købte en til faget Hjemkundskab, en 428, hvis jeg husker rigtigt. Min skoleleder med misundelig, så han inddrog den til sit eget brug, og jeg arvede hans gamle 258, eller sådan-noget. Der var plads til 2! programmer. Ungerne skulle jo gerne synes, at kalorietælling var interessant, og her gjorde maskinen god fyldest. Desuden fik de mulighed for at “spise” sig gennem et supermarked og lære lidt om fedtfælder og skjulte tomme kalorier. De lærte at være hurtige til at klare opvask o.lign. for at få en plads ved maskinen.
        Så det drejer sig så aspelut IKKE om maskinstormeri. men om bekæmpelse af korruption: betal ikke, før firmaerne har leveret varen! De handicappede skal ikke stå tilbage på perronen!

        AagePK

        Thursday, January 19, 2023 at 22:49 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: