Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Mine aner – min slægt, min baggrund …

with 17 comments

3. Enlige forældre, og anonyme sæddonorer. Det var punkt tre i listen fra National Center for Biotechnology Information, NCBI og – ak, nu passer punkt 3 kun i meget begrænset omfang på mine egne erfaringer (og denne weblog er sjovest, når jeg skriver lidt om mig selv).

Jeg ved ikke om alle forældre i min generation havde det på den måde: De fortalte ikke rask væk om hvad de havde oplevet i deres ungdom. OK – en selvbiografi vil altid være censureret, eller forhåbentlig fortalt med en vis forståelse for det, som man selv har gjort gennem livet.

Men det, som NCBI sigter til er selvfølgelig det forhold, at børn skabt ved IVF ikke vokser op med deres biologiske far og/eller mor.

Vi ved fra udsendelses-rækker som “Sporløs”, DR’s serie om adoptivbørn, som leder efter deres biologiske ophav, at de finder en trøst, en form for indsigt ved at se deres fædrene eller mødrene ophav og måske som i tilfældet med drengen fra Colombia, deres familie.

Vores bekendt, Deborah, ledte hele sit liv efter sin far, som var en amerikansk soldat udstationeret i Germany og hun fandt familie gennem DNA analyse – og blev glad, fik en venlig modtagelse af familien, selv om faderen var død.

Jeg voksede op med en mor, der i 10 år af sit liv var Armensk mindretal i Tehran (kristen i et muslimsk land), men i sine teen-age år voksede op i Paris og oplevede rigdom, fattigdom, kvindefrigørelse, økonomisk krise, storfamilie, Kampsax arbejde med etablering af Trans-Iransk jernbane (som spillede en stor rolle for transport af krigsmateriel for de allierede, så man kunne understøtte Sovjets kamp mod Hitler.) Hun rejste i 1945 til Helsinki, Stockholm, København, Nykøbing F. og siden Fredensborg med min far, som rendte med andre kvinder. Jeg voksede derfor op med en næsten enlig mor og næsten med en familie, som jeg ikke kendte. Det kan jeg i den grad mærke (men tak, jeg har bearbejdet tingene og er blevet klogere).

Hvis man vil påvirke den etiske udvikling er det vigtigt at stemme på de partier, som støtter synspunkter, der går parallelt med ens egne anskuelser.

Hvilke danske politikere støtter tanken om at børn har ret til at vide alt om deres biologiske forældre?

Alternativt, med et andet perspektiv, kan man spørge: Hvilke politiske partier anser børn for at være mennesker med ret til varme, mad, og uddannelse, men ikke til viden om sig selv?

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, November 30, 2022 at 12:25 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Brok

Tagged with

17 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej Donald, jeg tænker umiddelbart, at den historie må have mange flere facetter og detaljer. Og at du måske skulle overveje at skrive en fortælling om din familiære baggrund, så flere af baggrundens detaljer kom frem. Der må være stof til en – ja – roman eller erindringsbog.

  capac

  Wednesday, November 30, 2022 at 13:05 GMT+0000

  • Tak for den opfordring Capac, jamen … OK nu ved jeg efterhånden lidt mere, og måske kan jeg udfylde hullerne med kvalificerede gæt — der er en kusine, som måske kan hjælpe lidt. Men selv mine fætre og kusiner er jo efterhånden borte. Jeg vil spørge en slægtsforsker (genbo) om hun har nogen idéer til hvad jeg kan supplere med, og så må jeg jo nok se alle de breve igennem, som jeg har liggende.

   Men anyway tak, Capac. Jeg har villet skrive en novelle/historie om hvordan jeg opfatter lærerens arbejde, og de ting, jeg har set af godt indenfor undervisning, men det har været for svært (fordi der er nogle ting jeg helst vil glemme og andet, som er for barokt). Måske kan jeg bedre komme igang med “Mine Aner” …?

   Donald

   Wednesday, November 30, 2022 at 18:49 GMT+0000

 2. Nu spørger du, om der skulle være en enkelt dansk politiker, medlem af det danske folketing, der kunne finde på at overholde FNs Børnerettigheder.
  Glem det. De synes jo ikke engang at det skal tages op, når de, som de få priviligerede borgere, de er, idet de har fået lov til at underskrive Grundloven, når de så bevidst bryder den. Jeg tænker her på Madam Støjberg, der brød §70. Og som hverken vil indrømme det eller angre. Det blev så heller ikke nævn i kommisoriet. For mig en form for korruption, i betydningen corrupt = rådden.
  Nå, men du bliver nok nødt til at læse engelsk wikipedia: Convention on the Rights of the Child. Bl.a om “right of life, their own name and identity, to be raised by their parents in …”
  Så hvordan F… i fænghullet de kunne vedtage en lov med anonymitet for sæddonor , fatter jeg ikke.

  AagePK

  Wednesday, November 30, 2022 at 16:57 GMT+0000

  • Undskyld undskyld … ja det var tarveligt at jeg spurgte om der var nogen politikere, som skelede til Børnenes Retigheder. Mere i alvor, jeg bladrede til Wikipedia om børns rettigheder, https://en.wikipedia.org/wiki/Children%27s_rights

   Children’s rights includes their right to association with both parents, human identity as well as the basic needs for physical protection, food, universal state-paid education, health care, and criminal laws appropriate for the age and development of the child, equal protection of the child’s civil rights, and freedom from discrimination on the basis of the child’s race, gender, sexual orientation, gender identity, national origin, religion, disability, color, ethnicity, or other characteristics. Interpretations of children’s rights range from allowing children the capacity for autonomous action to the enforcement of children being physically, mentally and emotionally free from abuse, […cut]

   ( … der er en tilføjelse om at der ikke er enighed om hvad der menes med misbrug af børn).

   Men det er uhyggelig læsning, for i globens største statsdannelser er der mange overtrædelser, især mht. religiøse skikke og kropsmutilering.

   Med hensyn til IVF børn vil jeg mene at det vigtigste her er at slå fast at børn, som er adopteret, bør kende den måde, de er født, men at man gerne må sige til dem at adoptivmor er den “rigtige” mor.

   Den mærkelige film “Shoplifters” by Hirokazu Kore-eda giver et exempel på en familie af bortrendte børn, voldsramte kvinder, misbrugte, dvs ikke en biologisk familie. En af nøglereplikkerne er “man bliver ikke mor af at føde et barn” – overdrivelse fremmer forståelsen, tænkte jeg.

   Donald

   Wednesday, November 30, 2022 at 19:10 GMT+0000

   • Nej, man bliver ikke nødvendigvis mor af at føde børn, især ikke hvis det er én påtvunget: tvangsægteskab, rugemor for at familien skal kunne overleve, etc.
    Men: en kvinde, der har født, glemmer det aldrig, det har vi set rigeligt med eksempler på især i Sporløs. Men også retsager, hvor rugemødre fortryder.
    Pga mine erfaringer som jordmoder-aspirant og arbejde på fødegange fik jeg engang formuleret en del af problematikken således:
    Puberteten tager henved 5 år, før man fra at være et barn er fødedygtig.
    En graviditet tager 9 måneder, før man føder barnet.
    Og efter fødslen går der max 3 dage, i den tid skal kroppen komplet omstilles, og være klar til at brystføde den nyfødte med alle de næringsstoffer, det får brug for, samtidigt med, at kvinden psykisk skal omstilles til at ville det. Derfor kan det være voldsomt at skulle aflevere et rugebarn.
    Min datter lægen, børnepsykiateren, var rimeligt imponeret: alle 3 faser er så komplette omstillinger, og medfører så voldsomme hormoneller skift, og jeg havde rimeligt elegant kunne formulere det i 3 sætninger, som hun på stedet kunne godtage. Og hun har prøvet turen 3 gange. 🙂
    Du fik vist ikke med, at barnet har ret til eget navn og identitet: altså, barnet har ret til at kende det navn, det er blevet givet af de biologiske forældre, og ret til at kende disse forældre. Deri ligger jo identiteten. Ikke kun blandt adoptivbørn, men også sæddonationer har man jo talt en del om mulighed for at søskende uvidende kunne komme til at begå incest, og der har da også været tilfælde. Foruden de efterhånden mange sager om massedonation med genetiske sygdommes spredning som resultat.
    Det er jo derfor, der blev rejst anklage, og fældet dom, i sagen fra Herning i homo-miljøet.

    AagePK

    Wednesday, November 30, 2022 at 20:58 GMT+0000

    • PS: må jeg lige minde om, at Peter Lundin, Heine Nielsen og andre, der nu sidder i forvaring på ubestemt tid, var storleverandører af anonym sæddonationer. Det afdækkede BT for år tilbage. Dette, og det ubestridelige faktum, at Danmark har vedtaget FNs børnekonvention gjorde, at Folketinget omsider også gjorde det muligt at børn, hvis de krævede det, kunne få oplysninger om deres fædrene ophav.
     Desuden har vi jo oplevet, at en større gruppe unge via facebook fik opsporet hinanden som søskende: de fleste havde arvet en gen-defekt fra donor, som havde leveret u-scannet sæd. Som i Herning. U-etisk!

     AagePK

     Friday, December 2, 2022 at 6:24 GMT+0000

     • Allerførst lige spørge, om extremer, undtagelser, skal tænkes ind i rammen for IVF.
      Allerhelst ville jeg ikke blande mig i hvad andre gør, men som jeg skrev til Ellen i Præstø (der er ikke andre Ellen i vores web cirkel!) så er det måske ikke helt tosset hvis man nogle tilfælde har mulighed for anonym sæddonation, – for så at danne en familie, som ikke er biologisk, men som har de gode egenskaber man får, hvis man oprigtigt stræber efter at hjælpe børnene.

      Men jeg har svært ved sproget i sådan en kommentar og i mine svar, så der skal arbejdes med emnet – research, precedens, psykogi, og, som sagt, sprog.

      Emnet fødsel: Jeg har jo kun oplevet en fødsel én gang, men det du skriver passer på min ene erfaring. Minimum 3 dage efter. De hormonelle skift, medfører de *altid* et skift i psyken? Det havde jeg ingen som helst idé om, selv om jeg burde vide det. Lægen jog mig ud under Charlottes fødsel og stillede en række studerende op langs væggen, hvilket gjorde Charlotte rasende, men det opdagede jeg jo først bagefter. Også en lærer, som jeg havde kontakt med, understregede at en fødsel var jo en MEGET stor ting, og det vidste jeg overhovedet ikke. Det er meget mærkeligt – ingen havde fortalt mig og jeg havde aldrig set andre par føde.

      Måske var det pga den oplelvelse at Charlotte ikke længere holdt af mig så meget som før. Min tanke var, at hvis jeg stod i vejen for nogen, der skulle åbne for slanger eller narkose eller andet, mens fosteret blev pillet ud, så var det nok bedst at jeg ikke var i vejen. Man lytter til “kaptajnen”, og det har jeg så aldrig forsvaret mig med overfor Charlotte, og det – manglende rivegilde, opgørelse, er ærligt talt endnu en dumhed.

      Til sidst om barnets rettigheder: Ja til at man har ret til at få sit oprindelige navn, men er det egentlig ikke OK at man tager et andet navn? Englændere finder på gode kaldenavne. Jeg ved ikke hvordan de klarer det hvis man har 6-7 navne (fx. som James Alexander Martin Elgin Frederic Gregory Stoneberg) og kun reagerer på “Jim”!? Men jo, barnet skal kende sit oprindelige navn, selv om man vælger at bruge et andet.

      Donald

      Monday, December 5, 2022 at 20:50 GMT+0000

      • Man har ret til at kende sit eget navn, kende sin identitet; det er ikke det samme som at man skal beholde det navn til evig tid, vel? Og netop Sporløs har vist os masser af gange, at adoptivforældrene har gjort meget for at deres børn skulle kende til deres forhistorie, og ofte brugte det oprindelige fornavn sammen med det nye efternavn. Og gennemgående var meget hjælpsomme, når børnene tilsidst følte, at nu var tiden kommet til en afklaring.
       Fædre skal ikke være med ved fødslen, hvis de ikke er forberedt ordentligt, og de skal også informeres om risikoen ved 3.dags chokket: det er som hovedregel en krisedag, hvor hormonerne virkeligt sætter gang i ting og sager, og hvor der kan opstå fødselsdepressioner. Da prins Joachim fik sit andet barn, og forældrene blev spurgt ind til oplevelsen, fornemmede jeg, at noget var gået galt, og det varede jo heller ikke længe, før skilsmissen var en realitet. Sagen var jo, at Joachim, som jægersoldat, kan have det svært med at at leve op til den rolle, han selv synes han burde mestre, nemlig beskytte sin kone, men Alexandre med østrigsk-kinesisk baggrund har sin opmærksomhed mere rettet mod jordemoder-læge-“kaptajnen”, ligesom du selv er inde på. Mænd kan faktisk også få fødselsdepressioner efter en så voldsom oplevelse, som en fødsel faktisk kan være, hvis man ikke er ordentligt forberedt, eller jordemoderen/lægen ikke kan kommunikere med faderen. Eller moderen, for den sags skyld.

       AagePK

       Monday, December 5, 2022 at 21:33 GMT+0000

       • Navn og identitet – jeg tror vi bruger “navn” som betegnelse for en identitet her, eller hvad, måske tænker jeg for meget i IT-system terminologi. En ID er ikke det samme som et navn, ellers var Søren Carlsen og Søren Carlsen samme person.

        Det er lidt ubehageligt at tænke nærmere over de to størrelser. Et navn er jo en lyd, en betegnelse – fx. Severin (Søren). Med identitet tænker man på hele mennesket, med forhåbentlig to arme og to ben, hjerte og lunger, nyrer, lever og lunger, og ikke mindst hovede.

        Det er en lettelse at læse resten af dit indlæg. Enig.

        Donald

        Monday, December 5, 2022 at 22:40 GMT+0000

        • Navnet er din etikette, cpr-nr din indholdsdeklaration, din identitet er indholdet: hvor er du kommet fra, hvad er du lavet af. Man ser jo ikke umiddelbart på navnet, om du er af sydamerikansk, afrikansk, asiatisk eller europæisk herkomst, vel? Og det er jo for børn fra Sporløs oftest det, der har trigget deres nysgerrighed på, hvad og hvor de stammer fra.

         AagePK

         Tuesday, December 6, 2022 at 7:58 GMT+0000

        • Ja sådan, navnet er blot en påklistret etiket.

         Vi burde fortsætte denne opdagelsesrejse for afstamningens betydning ved at undersøge interessante biografier – jeg kom i tanke om en sundhedsplejerske, der fortalte at forældreløse børn, der har evnen til at knytte sig til flere voksne, får en bedre livsbane. Hun brugte Anker Jørgensen som exempel.

         Donald

         Tuesday, December 6, 2022 at 18:02 GMT+0000

        • Jeg kunne bruge min fader, der var på Det kgl. Opfostringshus samtidigt med at Anker var på Vajsenhuset. Og sjovt nok var min farbror Willy gardehusar samtidigt med Anker.
         Men Anker havde også sine dårlige oplevelser i Vajsenhuset, ligesom min fader havde sine som skorpe. Han skrev bogen Skorper om de dagligdags, men jeg synes, jeg, udfra hans indstilling til visse sociale fænomener, også må have oplevet den mere mørke side af livet på en sovesal, hvor de ældste havde skejderet over de yngste, som vi for nyligt også har hørt fra Herlufsholm. Så måske skal man se Ankers og min faders evne til at bevæge sig i det sociale liv som resultat af at lære overlevelse i den sociale jungle.
         Det samme lærer gadebørnene i Carracas, eller hvilken som helst anden storby. Der var en film fra en indisk storby for nogle år siden, der beskrev et sådant liv, husker ikke titlen, nåjo, Slum Dog Millionaire, ikk’?

         AagePK

         Tuesday, December 6, 2022 at 22:15 GMT+0000

        • https://billeder.dba.dk/dba/0a63ee93-3adb-4781-b184-10bdb33691c0.jpeg?class=S200X200

         Når vi hører om hvad der er sket på børnehjem, som her i nærheden “Godhavn”, så kan man godt undre sig over at der er nogen mennesker, som bliver gode og rare medborgere efter sådan en tur.

         Måske vil der altid være øjeblikke af godhed, altså venlighed og deling af hvad der nu er at dele, selv blandt de hårdest ramte børn, også blandt gadebørn i Caracas, men jeg tror de vil være mere på vagt, som Tove Ditlevsen skrev i Barndommens Gade.

         Så min undren går på hvorfor nogle børn, som Anker Jørgensen, alligevel udstrålede venlighed og opmærksomhed overfor stor og lille. Jeg tror det hænger sammen med den måde nogle af de voksne behandlede ham, og hans evne til at “finde de rigtige voksne”.

         Donald

         Wednesday, December 7, 2022 at 16:35 GMT+0000

 3. Hvad enten det bliver slægtsforskning (light), eller et skriftligt kompendium omkring din moders baggrund, burde der være rigelig med stof. Tænk på din livsarving (Malte). I samme forbindelse kunne overvejes, om ikke det burde indeholde en psykologisk vinkling på “(….) Det kan jeg i den grad mærke (men tak, jeg har bearbejdet tingene og er blevet klogere).” – I vor komplekse tidsalder glemmes indimellem, at næste generation (og kommende?) kan have stor værdi af at forstå deres forældre/forfædres handlemønstre.

  hulegaarddk

  Wednesday, November 30, 2022 at 22:01 GMT+0000

  • Det er en smuk og nyttig kommentar, mange tak – ja, tanken om at næste generation kan have værdi i at forstå forfædrenes generationer er god og nyttig, og, i min erfaring, rigtig.

   Donald

   Thursday, December 1, 2022 at 11:19 GMT+0000

 4. Det kunne sikkert hjælpe nogle tvivlere, hvis du ville give din personlige vinkel på hele den problematik. Og den er både nuanceret og kompliceret, og der er ikke ét svar, der kan gælde for alle, hvilket gør det svært at lovgive, fordi der altid vil være nogen, der ikke passer ind i rammerne.
  Jeg har en kusine, som for omkring 40 år siden adopterede en asiatisk pige. Denne har altid vidst, at hun er ‘anderledes’ (det kræver jo ikke den store kædestrammereksamen at finde ud af med det udseende, hun nu engang blev født med), men det er blevet tacklet på en fornuftig måde, og hun har ingen og har aldrig haft ønsker overhovedet om at forsøge at få at vide, hvem hendes biologiske forældre er. “Jeg har de bedste forældre i hele verden, så hvorfor skulle jeg dog gøre det? De andre gav mig væk, og det sikkert af en god grund for dem.”
  Og jeg mener i øvrigt helt helt klart, at sæddonation skal være anonymt.

  Ellen

  Thursday, December 1, 2022 at 9:04 GMT+0000

  • Har du set de sidste fire udsendelser i formen “Sporløs”, hvor Mette Frisk som vært med et godt hold researchere, rejsearrangører, teknikere og redaktører finder frem til et adoptivbarns biologiske mor.
   Andre lande har vist lignende udsendelser. Det virker så stærkt på mig når en dreng eller pige, mand eller kvinde, leder efter deres biologiske forældre, ofte overraskes over at det i virkeligheden nok var meget godt at de blev adopteret, mens de andre gange føler at der er denne dybe forbindelse i form og udseende, som jo betyder at man ikke stikker af fra “de andre i klassen”. Måske betyder det rent biologiske ikke så meget, men som du selv skriver, skal man ikke have den store kædestrammereksamen for at finde ud af at man er adopteret, hvis man i den grad stikker af udseendemæssigt; og det ved vi er en stressfaktor – eller “mobbefaktor”.

   Derfor forstår jeg ikke at du mener sæddonationer skal være anonyme. Men jeg kan til gengæld godt forstå at en bekendt valgte den løsning på et tidspunkt hvor det var nu eller aldrig, med en mand (en far) der ikke kunne lave børn. Så hvis man spørger mig ved at sige at alternativet er at lille ellers Lise aldrig ville være blevet født, så må jeg – modstræbende – give min tilslutning og så må vi jo prøve at få det bedste ud af det.

   Donald

   Monday, December 5, 2022 at 20:16 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: