Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Mine aner – min slægt, min baggrund, hvor vigtig er den? 1. Aldersgrænser

with 2 comments

I forbindelse med et indlæg om redning af et ufødt barn (og i parentes bemærket illustreret med den utroligt livskraftige Tradescantia i mine vinduer) lovede jeg at gøre plads for en diskussion af kunstig befrugtning, på Engelsk (og dermed internationalt) In Vitro Fertilization, (IVF), som medfører flere situationer for familiesammenhæng, som aldrig før har været set og som derfor giver anledning til ændring af normer og moral blandt os mennesker.

IVF er en bred betegnelse for flere forskellige metoder til befrugtning af et menneskeligt æg, med videre udvikling til et foster og forhåbentlig senere til et menneske.

Der er forskellige situationer med barnløshed, som kan føre til at man søger fertilisations behandling, for exempel at faderens sæd er utilstrækkelig, – den kan i bedste fald screenes (udvælges), så man kan skabe et foster af mor og fars kønsceller (også kaldet gamet, English gamete).

gamete:: (cytology) A reproductive cell (sperm in males or eggs in females), having only half of a complete set of chromosomes. Synonyms: sex cell, reproductivecell, germ cell

In in vitro fertilization (IVF), there is an intricate interaction between rapid scientific development and changing societal values. In most countries, the ethical discussion is no longer on whether or not IVF in itself is ethically justifiable. Therefore, in this review, I discuss other ethical aspects that have emerged since IVF was first introduced, such as upper age limits, ‘ownership’ of gametes and embryos, IVF in single women and same-sex couples, preimplantatory genetic testing, social egg freezing, commercialization, public funding, and prioritization of IVF. Despite secularization, since religion still plays an important role in regulation and practices of IVF in many countries, positions on IVF among the world religions are summarized.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7721055/

Websiden ncbi nih gov står for National Center for Biotechnology Information.

NIH står for National Institute of Health. Obs: Selv om det er US, så er forfatteren og udgivelsen fra Uppsala Journal of Medical Science. (Hvis nogen kender sammenhængen, så please.)

GOV står for government, altså ikke et kommercielt website.

For at opsummere det klip ovenfor, fra abstract af artiklens behandling af ny-etiske problemer:

 1. Aldersgrænser.
 2. Hvem ejer æg- og sædceller, som er udtaget?
 3. Enlige forældre, og anonyme sæddonorer.
 4. Samme-køn par, der ønsker børn.
 5. Genetisk udvælgelse inden befrugtning.
 6. Social ægge-frysning?
 7. Kommercialisering.
 8. Offentlig finansiering.
 9. Behandlings-prioritet.
 10. Religion.

For nu at begynde et sted: Den ældste far i min gymnasieklasse var min kammerats på 60 år, min far var “kun” 58 på det tidspunkt og han var frisk nok til at leje en Velo Solex på en sommerferie.

Han var en underlig far sammenlignet med de andre i klassen, men dengang stillede jeg ikke spørgsmål ved om man har ret til en far, som har fast arbejde og ikke tjener så meget men på den anden side hjælper én med at lappe cykel og den slags. En bemærkning i ny og næ fra vores lærere på gymnasiet gav mig en fornemmelse af at det ikke var den “accepterede normal-familie” som jeg voksede op i, men takket være nye tider, og måske min evne til at lære hurtigt, så var jeg velset.

Altså: 1: Aldersgrænser.

Blausen.com staff (2014). “Medical gallery of Blausen Medical 2014”. WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436. – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29600441

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, November 23, 2022 at 12:49 GMT+0000

Posted in Liv, Ord, Videnskab

Tagged with

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dit overmåde omfattende indlæg er læst med interesse. Indramningen i 10-punkter – er præcis. Når jeg tidligere har nævnt IVF-konceptet i en kommentar, var min vinkel udelukkende “hvorfor mon så mange par bliver barnløse i nutiden?” – Mit umiddelbare svar var, at faktorer som stress og forurening var kraftig medvirkende. Men der forskes inderligt i forklaringer og det er næppe tilfældigt, at IVF-konceptet har vundet, ikke blot på teknikkens kunnen, men på nødvendighedens alter.

  Hvis du med tiden fortsætter med pkt.2-10, er der rigelig stof til – også – 2023. 😉

  Jeg noterer mig også dine personlige erindringer fra FG-gymnasietiden. 😉

  hulegaarddk

  Thursday, November 24, 2022 at 23:05 GMT+0000

  • Det er så rigtigt rigtigt at der er rigeligt stof. Alene de mange ting omkring alder, sundhed og alder, DNA forskning omkring alder og gameters kvalitet og mulige misdannelser.

   Man bør vel behandle etiske og juridiske spørgsmål separat, og dermed bliver vi nødt til at bruge et højintellektuelt sprog, med mindre vi poetisk vil kritisere de metoder, som er karakteristisk for de første generationer af IVF, – både kommercielle og mindre kommercielle.

   Så man bliver helt svedt.

   Derfor var jeg glad for at finde den artikel.

   Så kan vi tilføje vores egne erfaringer og erindringer så de bliver en levendegørelse af den betydning faktorerne omkring fødsel og opvækst.

   Donald

   Friday, November 25, 2022 at 20:07 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: