Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Kom ikke og sig at Dansk er nemt – måske sjovt, men …

with 8 comments

Fra Sproget.dk https://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/et-eller-flere-ord

Talord under 100

– skrives i ét ord:

 • halvtreds, treoghalvtreds, treoghalvtredsindstyvende, nitisyv, halvanden, femogtyve.

Altså dog, i en gammeldags dansk stil skrev vi treoghalvtredsindstyvende, obs pas på ‘d’et! når vi kommer længere frem hedder det tres fordi det kommer af tre gange tyve, tre-sinde-(s)-tyvende. Det er der mange, som tager fejl af.

Det fører oplagt til at man med hovedet på skrå skeptisk spørger: Kan Dansk forbedres? i stedet for treogtres fx. sexti-3 ?

Nu kommer jeg så i tvivl, må man skrive ethundredeogtreogtresindstyvende??? eller er det bedre at skrive ethundrede og treogtresindstyvende hvis man skulle få brug for det …?

Min morbror sagde ofte: “Engelsk er lingvistisk set ikke det bedste sprog, men det er så udbredt at det de facto er lingua franca, og derfor er det alligevel det bedste at lære.”

Jeg mangler en kategori for humor her på webloggen.

Written by Donald

Friday, September 30, 2022 at 11:49 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nemt? Nei, det er ikke sååå lett. Men det bør likevel forstås.
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Friday, September 30, 2022 at 15:47 GMT+0000

 2. 3 sinde 20 er jo fra den tid, vi gik uden sko og strømper: så kunne vi uden problemer regne på fingre og tæer.
  Englænderne gik med sko, så de regner 12d på 1 sh, men kunne huske tiden før sko, derfor 20 sh til 1 pund.
  De 21 sh til 1 Guinea gjaldt kun for de rige, der ikke var taget for tyveri og derfor ikke havde fået skåret næsen af. Nå-jo, og så ham den frække fyr, der talte fingrene, med begge hænder i lommen, og kom til at tælle noget andet med, fordi der var hul i foret… 🙂

  AagePK

  Friday, September 30, 2022 at 20:17 GMT+0000

  • Ha – klart nok, af med sokkerne. Det kan ikke have været om vinteren i Danmark.

   Donald

   Friday, September 30, 2022 at 23:35 GMT+0000

 3. Dansk er svært. Engelsk er svært. Fransk er svært. Tysk er svært. Swahili er enormt svært, ligeledes finsk og sådan kunne jeg blive ved.
  Synes du, det franske ord for 90 er nemmere end det danske halvtreds? 😁

  Ellen

  Sunday, October 2, 2022 at 16:01 GMT+0000

  • Ja sprogenes udtryksmuligheder hænger sammen med mange komplikationer, så at sige, men der er altså ikke mange sprog, der har så skøre talsystemer som fransk og dansk.

   Indlægget var en reaktion på et opslag på “Solnedgangstrappen”, et navn, som bruges på et skilt ved en offentlig trappe her i nærheden. Jeg Googlede “Solnedgangstrappen” og viste resultatsiden, som jeg synes er morsom, og Aage kommenterede: ‘Læg lige mærke til, at Google spørger:” Did you mean: solnedgang trappen.” På engelsk bruger man ikke så meget at sætte ord sammen, og hvis, er det som oftest med bindestreg. Det kan også have sine fordele, lix-tallet bliver ikke nær så højt. […] ‘

   Det ved jeg jo, at DSL ikke bryder sig om, og derfor søgte jeg på “sammenskrivning af ord” og fandt en artikel, “Et eller flere ord” på sproget-dk, og dér var en række morsomme eksempler på ord, som kan skrives sammen eller med bindestreg.

   Og så snublede jeg over reglen om at talord under 100 skal skrives uden mellemrum; den regel synes jeg er kongelig.

   Donald

   Monday, October 3, 2022 at 10:54 GMT+0000

   • En kongelig vittighed er meget subtil: Da Ulf Pilgaard stod i sin afskedsforestilling og for allersidste gang havde givet den som Hendes storrygende Majestæt Margrethe den 2. af Danmark, og, ganske fortjent, tog imod folkets oprigtige hyldest, blev han i samme nu hyldet af Selvsamme Majestæt. Udover den fine gestus med at komme i egen person havde Margrethe også en gave med. De kongelige har det med at lukke gaven op, inden de afleverer den; så bliver den ikke glemt af den begavede, der kan virke lidt benovet og meget overrasket.
    Og alt folket fik set gaven: et fint askebæger, i krystal, og med Hds. Majs. kongelige monogram.
    “Naiii!!!” sagde alt folket, “hvor fiint, hvor udsøgt… men Ulf ryger jo ikke?”
    Næ, det gør Ulf ikke! Men det gør Ulf, når han er Margrethe, og derfor skal Ulf som Margrethe have et askebæger!
    Det var der bare ikke nogen, der kom på, hverken blandt folket eller alle journalister, der kommenterede. De kan være lidt tunge i det.

    AagePK

    Monday, October 3, 2022 at 17:48 GMT+0000

    • Under alle omstændigheder er det en god gestus, som Margrethe gjorde dér. Men det fik mig til at tænke på musikernes erhvervs-problemer, og på Ingmar Bergman’a “Gøglernes Aften”, hvor han beskriver en lille omrejsende gøglertrup med dens interne spændinger og tragiske forløb, – og dog med kærlighed. Han havde også gøglere i filmen “Det Syvende Segl”.

     Gycklarnas Afton, Sv.Wikiped.:
     Cirkusdirektören Albert (Åke Grönberg) kommer med sin misslyckade cirkus till den skånska småstad där hans hustru, som han övergivit, bor. Han önskar innerst inne lämna cirkusen och dra sig tillbaka till sitt gamla hem. Han är tillsammans med cirkusryttarinnan Anne (Harriet Andersson) men hon förförs av den lokala teaterns förste älskare Frans (Hasse Ekman). Till sist kommer det till en uppgörelse mellan Albert, Anne och Frans.

     //citat slut.// Men så mangler man jo lidt “spoiler” om hvad det opgør går ud på, derfor gik jeg til en.wik. (Tysk har sikkert også mere, for det er en af Bergmans mest elskede film selv om premieren floppede.)

     In 2012 it was voted one of the 25 best Swedish films of all time.

     Om opgøret:

     That night, Albert contemplates suicide and puts a gun to his head. Everyone is concerned as he had locked himself up and would not open up the door. Frost and his wife, Alma, try to comfort Albert, who later goes to the cage and shoots the bear. He goes into a horse shed and weeps. When a circus member comes over, he screams at him and orders him to prepare to move the circus. In the end, they travel out of the setting and Albert and Anne both stare at each other.

     Så gøglerne fortsætter livet og kunsten.

     Donald

     Tuesday, October 4, 2022 at 1:30 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: