Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

En sten i molen

with 6 comments

På en tur til Tisvildeleje gik jeg en kortere runde omkring molen. Jeg undrede mig over den sten man ser her, som tydeligt har skubbet til tømmerkonstruktionen. Man kan godt se på billedet, at kanten af gangbroen på molen er skubbet en centimeter ind. Tømmeret skal nok holde, det er så godt lavet, understellet og gangbroen.

Det generer jo ikke nogen, men der melder sig et spørgsmål, som er mere interessant end en mindre skade på træværket: Har bølger ved højvande kunnet tippe en sten af denne størrelse, sådan at den har forskubbet sig en meter, liggende ovenpå stenene ud mod Kattegat er den så blevet “løftet” af vandet, nok til at den er væltet nedad og indad? Det tror jeg er den eneste forklaring.

Iøvrigt undrer jeg mig igen og igen over at man ikke behandler træet for at molen skal holde længere. Hvad er der sket, er vi blevet bange for skibsmaling og træbeskyttelse? Ja, det er giftigt, det må være derfor man hellere vil udskifte molen om – et slag på tasken – skal vi sige 30 år?

Written by Donald

Monday, September 26, 2022 at 10:45 GMT+0000

Posted in Brok, Vandbyggeri

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg forstår din undren. Har selv oplevet noget tilsvarende på Fyn. Begrebet “kystsikring” er både fascinerende (naturvinklen) og bydende nødvendigt. Det ved enhver, der bor tæt på de danske kyster og lejlighedsvis oplever stormfloder og (tiltagende) vandstandsstigninger.

  hulegaarddk

  Monday, September 26, 2022 at 11:07 GMT+0000

  • Ja og jeg har jo sammenlignet med, hvad man skriver i Holland og på Englands sydkyst, hvor der kan være voldsom brænding.

   Sådanne storm-bølger kan godt flytte tons-tunge sten.

   Donald

   Monday, September 26, 2022 at 11:33 GMT+0000

 2. Kunne man forestille sig, at molen er lavet af lærketræ? Det holder meget, meget længe uden det er nødvendigt at behandle det.

  Ellen

  Tuesday, September 27, 2022 at 16:57 GMT+0000

  • OK – det kan godt være at den er – der er to meget flotte offentlige trapper langs kysten, nye, som er lavet af (ubehandlet) lærketræ. Molen var et “partnership” projekt med private givere og noget kommunal-støtte, og et-eller-andet-sted finder jeg senere beskrivelse (og træ der er anvendt).

   Tak for kommentar –

   Donald

   Tuesday, September 27, 2022 at 21:03 GMT+0000

 3. “Hellere 100 sten i molen end 1 i skoen!”
  Ærøsk vismand

  AagePK

  Wednesday, September 28, 2022 at 11:03 GMT+0000

  • Det var nemlig det, jeg tænkte. Men bagefter tænkte jeg at måske lå stenen der – fordi entreprenøren havde “sjusket lidt” og måske har tømrerne simpelthen skubbet den bjælke lidt ind, så at de kunne holde en oprindelig planlagt sigtelinie, der var lidt forkert – lidt for tæt på stenene.

   Jeg ved det ikke, men det ser pænt ud hele anlægget og det er guld værd for både turister og sandliggere om sommeren, og for os landboer om vinteren.

   Donald

   Wednesday, September 28, 2022 at 17:30 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: