Fåresang
Jeg gik en lille tur på Heatherhill, – og som så ofte var der nye vinkler på det smukke landskab, sølvglimt i Kattegat, og efterårsfarver på stier og skråninger.
Jeg gik og nynnede en lille passage af J.S.Bach med nogle smukke vendinger, og tænkte at da jeg var alene kunne jeg godt nynne højere. Da jeg kom til fårene, vendte de som sædvanligt om og gik deres vej, men der var et par stykker, som stod og kiggede på den syngende vandrer med et skeptisk (fåret) blik.






Det gad jeg godt, at have hørt,! Kh. Marianne
Marianne Bentzen
Sunday, September 25, 2022 at 15:36 GMT+0000
Du bor med smukke omgivelser, dejligt!
Og så lærte vi, at får ikke er så meget for Bach 🙂
Eric
Sunday, September 25, 2022 at 17:54 GMT+0000
He he – en anden gang vil jeg prøve med Chopin … eller måske Shu-bi-dua, Michael Bundesen? Stjernefart?
Når dit hjerteslag
Bliver væk en dag
Er det så forbi
Gu’ det ej fordi
Der er meget mer’ mellem himmel og jord.
Det må være opløftende for et får at synge den.
Donald
Sunday, September 25, 2022 at 18:34 GMT+0000
Ja, det skal i hvert fald ikke være “Morgenstund har uld i mund (…)”
Eric
Sunday, September 25, 2022 at 18:39 GMT+0000
Tak tak – men stemmen er noget slidt, men derfor kan man jo godt gå og nynne lidt 🙂 Hemmeligheden må være at fårene mener det er utænkeligt at sådan en syngende toben kan finde på at fange dem (og spise dem) — 🙂
Donald
Sunday, September 25, 2022 at 18:32 GMT+0000
Du skulle nok have taget Jagt-kantaten, BWV 208: Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd, dog kun 9.sats:
Schafe können sicher weiden,
wo ein guter Hirte wacht.
Wo Regenten wohl regieren
Kann man Ruh’ und Frieden spüren
und was Länder glücklich macht.
Hvorfor den bruges ved vielser har jeg ikke helt forstået: er det for at berolige bruden? Så fåret behøver hun vel ikke være?
Så, og hørte, Bachs Gavotte fra Partita for soloviolin 3 i aftes, dog på piano, med Mao, altså en meget ung japaner Mao Fujitsu. Det var ekstra-nummeret efter Rachmaninoffs Klaverkoncert nr 2, Riccardo Chailly dirigerede Lucernes Festival Orkester. (Her må man ikke tage fejl af Lucerne og Alfalfa, førstnævnte er i dette tilfælde en by!)
AagePK
Monday, September 26, 2022 at 6:42 GMT+0000
Nu var det jo mere for intonation, og forståelse af melodi-forløbet, at jeg nynnede Bach melodien, men da det jo er langt mere relevant at synge Jagtkantaten, så må jeg igang med at lære denne! Og nyde den dejlige musik.
Jeg tvivler dog på at fårene bedre kan lide denne sang? Mon ikke de trods alt kan mærke, at jeg godt kan lide Irish Stew eller Scottish Haggish.
Hvis man bruger Bach(s) Jagdkantate til bryllupper kan det være pga. både musikkens sprudlen og den kvinde-vogtende text. Det må det næsten være – Opslag:
Often performed today at weddings, Bach’s ‘Sheep may safely graze’ is one of the great German composer’s best loved arias. But what is it all about? Here is our quick guide to this rather lovely celebration of ovine security…
The words say that ‘Sheep may safely graze where a caring shepherd guards them. Where a regent reigns well, we may have security and peace and things that let a country prosper’. You probably get the picture here. Flattering royalty never did a composer any harm, as Bach well knew…
And whom was he flattering?
Duke Christian of Sachsen-Weissenfels, a man of big ambition and, by all accounts, an ego to match. He was a passionate hunstman, and Bach and his librettist Salomo Franck wrote the Hunting Cantata probably to mark his birthday on 23 February 1713.
https://www.classical-music.com/features/articles/guide-bachs-sheep-may-safely-graze/
Donald
Monday, September 26, 2022 at 10:32 GMT+0000
Prøv Magdalena Kozená, hun har virkeligt styr på stemmen; Anna Lecka har en fin koloratur. Og så er der jo piano-udgaven med Khatia Buniatishvili, hun er i hård konkurence med Yuja Wang, altså: rent optisk… 🙂
Og du tror ikke, at netop den text kan berolige får? Du skal jo bare ikke fortælle dem, at den stammer fra Jagt-kantaten.
A propos Irish Stew: husk at bruge løg, ikke kål! Det er altså den originale måde! Min datter serverede den norske ret Får-i-kål som led i en selvvalgt elevopgave om får og deres produkter. Vi avlede selv får, så hun kendte ret mange opskrifter. Da efterskolens køkken ikke havde hel peber, tog hun en rask beslutning og brugte en tsk-fuld STØDT! peber. Hendes norske musiklærer fulgte duften over i køkkenet og tiggede en portion. Sofie fortalte veltilfreds om hans varme bedømmelse:” Han havde sgu tårer i øjnene!” 🙂 🙂 🙂
AagePK
Monday, September 26, 2022 at 11:32 GMT+0000
Rent optisk haha. Jeg tror at det var Khatia Buniatishvili, som havde en video på YouTube med Allemanden fra Partita 4 i D dur for clavier (spillet på klaver, flygel) med et foredrag som var så dynamisk og expressivt at jeg blev glad, for det er ikke mange, der kan spille Bach, så man kan høre at melodi-linierne er syngende smukke. Nu kan jeg ikke finde den video, men Kathia (staves det sådan?) spiller en anden af de smukkeste Bach ting her:
https — youtube
/watch?v=SY72iqejw5Q
Problemet med den optagelse er, at melodien er for violin, som kan holde tonen; men nu havde jeg ikke andet til illustration af hvad hun kan. Yuja Wang er så dejligt musikalsk så der er ikke nogen sammenligning nødig.
Man kan godt snakke med fårene, jeg skal nok prøve at berolige dem. Men tanken om en god irsk stuvning kan få mine øjne til at blinke og munden til at løbe i vand, så de små firbenede gennemskuer mig nok.
Iøvrigt er det ikke et godt eksempel på Kathia, den Air, jeg må finde noget andet – og det er jo netop “fåresangen”:
Donald
Monday, September 26, 2022 at 11:46 GMT+0000