Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Den dør var bygget for dig

with 2 comments

Hvad slags ironi er det, når Kafka i “Processen” fortæller historien om en mand, som søger myndighederne (af en eller anden grund jeg ikke kan huske) og som må vente, til den bliver åbnet, han venter hele sit liv og til sidst da han er ved at dø, siger vagten: “Den dør blev bygget til dig”?

Advertisement

Written by Donald

Thursday, September 15, 2022 at 10:20 GMT+0000

Posted in Carpe Diem

Tagged with

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Som min gamle lærer på Duborg-skolen sagde:” Det er ikke ironi, det er bidende sarkasme!”
  Døren er jo lavet for at holde nogen ude, ikke for at give adgang. Så ville der jo bare have været et hul, ikkesandt?
  Ole Grangård-Olesen var tidligere landsholdspiller, i fodbold. Vi havde ham også til gymnastik, du ved: med march 3 gange rundt i salen, inddeling til 3, udmarch med fordeling og så stå i 3 geledder: bøj, stræk, stå lige for helvede!
  For at muntre op på seancen var der en, der begyndte at synge under marchen:” Når krigen kommer, når krigen kommer, vi er parate! Med bugfedt og flæsk!” Det var vist fra en revue, der gjorde grin med reglerne om at vi skulle samle forråd til den kommende atomkrig.
  Andre gange slog vi så over i:” Hemma, hemma, hemma barbarutsjskij, hemme, hemma, hemma kokusa! Sovjetskij soldatskij, hemma bararutsjskij! Hemma, hemma, hemma kokusa!” Hvor den kom fra véd jeg ikke. Men vi morede os. Grangård sagde ikke noget.
  Altså, lige bortset fra den gang, han fik øje på mig og sagde:” Aage, du ser ud som om der har været hungersnød i landet!” Jeg var superslank dengang, men jeg kunne godt gå op i armene i 2 tov. Nå, men Søren, rektors søn, der slægtede faderen på rent volumenmæssigt, kom til at grine højlydt. “Og Søren ser ud, som om han er skyld i hungersnøden!” kom det tørt fra Grangård. Så kunne vi andre heller ikke holde os.

  AagePK

  Thursday, September 22, 2022 at 4:56 GMT+0000

  • Sidder og griner!
   Så var Grangaard måske ikke så slem.
   Jamen altså sådan nogle erindringer kan man godt bruge til at komme igang med dagen.

   Den militær-inspirerede gymnastik (gå 3x rundt, løbe, hive op i armene, osv) gav mig myrekryb, jeg kan ikke helt forklare hvad der skete, men jeg tror at jeg havde “visualiseret” hvordan ungdommen i Tyskland og faktisk også 30’ernes DK var hjernevasket til at blive soldater, og jeg var hunderæd for at dø som soldat i en krig, der ikke var min egen.
   Undskyld sidespringet.

   Jeg ved ikke hvordan I bar jer ad med at leve fredeligt i grænselandet, men ud fra latteren over “Aage – du ser ud som om der har været hungersnød …” og efterfølgende bemærkning fra Søren kan jeg fornemme at man var i stand til at lægge afstand til de værste sider af 1900-tallets historie.

   Donald

   Thursday, September 22, 2022 at 10:47 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: