Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

El-forbrug i lille 104 m2 parcelhus (el-varme) fra 1986 med 5-10 cm. isolation og termoruder

with 6 comments

Tilføjelse: Huset var dengang i 1986 opvarmet med el-paneler, af mærket Nobø, fra Norge; det var det billigste for bygherren. Det var dengang ikke almindeligt i Danmark (men var udbredt i Sverige og Norge).

Der er ikke tal fra den første vinter. Jeg husker at Charlotte var bange for, at forbruget ville ruinere mig, så jeg slukkede om natten og om formiddagen når vi ikke var hjemme. Isblomster på ruderne forekom nogle gange, men er ikke forekommet siden den vinter.

Forbruget var mistænkeligt lavt ca. 6500 kWh på et år. Det var en af de rigtig koldeste vintre, så man kunne forvente et forbrug på mellem 10 og 18 kWh afhængig af familiens vaner. i Marts måned oplevede jeg at høre isen på Øresund skyde – d.v.s. revne, når vandtrykket under blev stort og isen var tynd nok til at revne på midten af store flader, og det lyder jo som tordenvejr af en lidt anden slags. Tænk at jeg har oplevet det. En kold og tåget søndag ville jeg gå tur til stranden, det var tåget, og jeg syntes jeg så en isbjørn, der må være gået over isen fra Grønland (haha) – nej det var 2 meter høje isskruninger langs kysten.

El-selskabet mente der måtte være noget galt med el-måleren, eller måske troede de at jeg havde fået byggestrøm udenom el-måleren, men det havde vi selvfølgelig ikke (pæne mennesker, som vi er). Det var en forfærdelig kold vinter, og jeg har så dårlig samvittighed overfor min dengang 12 år gamle søn, som tog det med iskold ro, – men som jo også husker det som en forfærdeligt tid, dog efter en sommer hvor han havde det godt.

Næste vinter var også kold, men hvis jeg husker rigtigt, brugte vi mere el, 9000 kWh og sidenhen mellem 10 og 16 kWh om året afhængig af vinterens kulde.

Jeg har ikke notater om elforbrug fra før 2005, og tallene fra 2005-2018 har jeg ikke behandlet endnu, så det er kun tal fra den nye digitale el-måler, som er med i tabellerne nedenfor.

De sidste vintre har været pænt lune. Nu har jeg tændt for varmepumpe (en stor én) alle vintermåneder, og endda på dage hvor temperaturen har været over 30 har jeg tilladt mig at bruge den som air-conditioner. Men der er slukket ca. 5 måneder om året, den er ikke tændt endnu. Huset er varmt nok, 23°C uden opvarmning.

Det må være sol og læ i haven, som gør at huset holder på varmen, for isolationen er jo ikke på højde med isolation i moderne huse.

Forbruget i sommermånederne er ca. 10 kWh om dagen – er incl. 2 computere 24/7, vand, vask, opvask, TV osv.

Eftersom man får (eller fik?) rabat på strøm, når det er til el-opvarmning af boligen, har omkostningerne til varme ikke været så høje, med undtagelse af et år, hvor jeg konstaterede at det var lige lovlig højt, omkring 20kkr. Jeg har ikke kunnet finde ud af hvad det skyldtes.

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, September 14, 2022 at 5:58 GMT+0000

Posted in Vejr

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. “Gad vide, hvad han varmer op med? Skulle det være el-radiatorer?” var min første tanke. Og så står der pludseligt noget om varmepumpe. OK, så da… 🙂
  Og isolering på 5-10 cm, fik du dem blæst ind, eller var der allerede noget fra første færd? Hvad med loftet, fik du lagt noget oppe på spærene? Termoruder, er det de samme fra 1986? eller har du fået ruderne skiftet til energi-glas? De var jo rimelige i pris indtil for ganske nylig, men der skal meget energi til, så nu…
  Ja, man får rabat på el-afgiften ved forbrug over 4000, så det bliver 60 kr for vort vedkommende. Hvad værre er: min overskuds-el fra solcellerne inddrages af staten, ikke til time-afregning som lovet af Hans Christian Lillehjerne, men månedlig gennemsnits-pris. Så kan jeg købe den tilbage til fuld pris incl. skatter og afgifter. Det samme gælder virksomheder, hvis de skulle få den idé at sætte solceller op på taget. Og kommunale bygner skal aflevere det hele, og de og virksomhederne skal oprette selvstændige el-produktions-selskaber, sgu! Således udtænk af genierne i Danmarks liberale Parti! Ligesom kommunerne snart heller ikke må give borgernes have-og parkaffald tilbage i form af gratis kompost, næ, nu skal det overlades private virksomheder, og så kan borgerne KØBE komposten. Snabeldyr! Venstre burde kaldes “Danmarks snabelare Parti” !

  AagePK

  Thursday, September 15, 2022 at 8:00 GMT+0000

  • Tak for kommentar – jeg har tilføjet at det var el-paneler (Nobø), og konstaterer at “forfatning” (skrivning) af nok så små bidder text har godt af at man ser det igennem og ser efter om der er “tavs viden”, baggrundsviden, som er nødvendig for at forstå bedre.

   De 5-10 cm er jeg usikker på, fordi jeg syntes at der stod noget om 10 cm. i den opringelige byggebeskrivelse; MEN! installatøren, som borede hul til ledningsgennemførelse fra varmepumpen, mente at der kun var 5 cm. Jeg ved ikke hvad byggeforordningerne krævede, men mener at det var 10 cm. På loftet lå der rockwool-firkanter, jeg har selv tilføjet nogle stykker hist og her, men man kunne godt gøre mere. Jeg synes bare ikke at det er et stort problem at der er lidt kuldebro ved gavlmuren. Derimod er der fuger under vinduerne, som jeg bør tætne, men jeg er usikker på hvor meget, for det er heller ikke godt for husmurene at der ikke er nogen som helst ventilation.

   Den isolation var der fra begyndelsen – huset er ikke ændret siden opførelsen. Termoruderne er de samme, og er mærkeligt nok ikke punkteret. Træet i vinduesrammerne er af pæn kvalitet, jeg burde have malet, men har kun give olie en sjælden gang imellem, og bør gå i gang igen.

   Jeg troede ikke at du solgte el til el-selskaberne. Det ville jeg tro var en dårlig forretning uanset hvad man ellers kunne tro. Men som du kan forstå er det ikke et område, jeg har sat mig ind i, det har været helbred, motion, musik og planter, som interesserer mig.

   Her er et billede af huset i oktober 2021. Man kan se at det er lavpris-byggeri på flere måder, men man kan også se, at arbejdet er pænt udført og materialevalget er harmonisk i en eller anden forstand.

   Det har været en stor ting i Helsinge, at man kunne hente kompostjord i sin trailer eller hvordan man nu bar sig ad, men jeg har aldrig gjort den slags. Det interesserer mig, hvilke naturligt forekommende planter, der er de mest egnede til en have; og de tre bede, der er i haven, burde jeg have sløjfet for længe siden.

   Donald

   Thursday, September 15, 2022 at 9:30 GMT+0000

 2. Jeg sælger så absolut ikke el til nogen: den bliver konfiskeret, expropieret eller hvad man nu kalder det, og så får man en afregning hver måned. Helt ned til 0,025 øre pr kWh. DVS: jeg havde oprindeligt en kontrakt om at måtte sende min her-og-nu overproduktion ud i nettet, og så kunne jeg hente den tilbage, når jeg fik brug for den. Måleren kørte simpelthen baglæns, når Solen skinnede, og jeg ikke brugte strøm. SÅ enkelt!
  Men så skulle der fjernaflæses, og så skulle el-leverandøren have det med i regnskabet, og så skulle markedet “liberaliseres”, altså: frem med snabelen!, og så var det jo nemmest at sige: det snupper vi, og så finder vi ud af en pris bagefter! Og Brugsen måtte ikke sætte solceller op, medmindre de først skabte et el-produktions-selskab og blev momsregistreret og alt det andet pis, selv om det var til eget forbrug. Sagde Lilleholt og de andre smølfer fra blå stue. Og derfor gik langt det meste mht solceller i stå. Lige som de tidligere bremsede vindmøllerne. Medmindre det var store selskaber. Sådan er liberalismen, “vi tror på det frie marked!”, og gå hjem og vug. Men nu hyler de op om hvad vi dog skal gøre, når Den store stygge Putin lukker for gassen.
  Jeg har ikke gidet svare, jeg har ikke sendt mit konto-nr, og jeg har nægtet at tage imod så meget som en bøjet nikkel: jeg risikerer jo at blive beskattet, og skåret ned i pensionen, hvis jeg bliver selvstændig el-producent på “Det frie marked”, ikkesandt?
  Jeg må se at få sat et par store batterier op, så jeg kan gemme min egen strøm.

  AagePK

  Thursday, September 15, 2022 at 10:50 GMT+0000

  • Det var da en god idé, få nogle el-biler til at lade op fra solcelle strømmen.
   Jeg kan godt forstå at du sagde nej da man indførte fjern-aflæsnings el-målere, og man krævede oprettelse af el-selskab osv.
   Markedsøkonomi er en vel-studeret organisationsform, og som man kan læse mange steder (bl.a. en.wikipedia) forudsætter den ligeværdige partnere og et sted/emne/land/marked, hvor der ikke er monopoldannelser.

   At ministeren gik ind for den “liberalisering” må være et udslag af manglende uddannelse, eller ond vilje.

   Donald

   Thursday, September 15, 2022 at 11:34 GMT+0000

   • Der er ingen momopoler på energi: vind, sol, olie, gas osv findes hele kloden rundt, MEN: er der et frit, liberalt marked? Kan Europa købe, hvor de lyster? Kan Iran sælge? Kan Rusland, eller rettere: vil Rusland leve op til sine kontrakter?
    Den dag, hvor Iran fik lov til at sælge frit, ville Rusland gå hurtigere på røven end du kunne råbe Slava Ukraina! Rusland lider nemlig af Hollands Syge: 2/3 af deres eksport er knyttet til energi, hvilket har presset priserne på underholdning og forbrugsgoder så højt, at industrien ikke kan klare konkurrencen, og derfor er gået i stå.
    Europa var på vej til det samme, da kineserne kunne levere så billigt, at selv Ritt Bjerregård foreslog, at vi skulle lade dem om det manuelle arbejde, og vi skulle alle tage højere uddannelser og styre design og være ingeniører. Nu bliver alle solceller produceret i Kina. Og bare en enkelt båd på tværs i Suez får det hele til at rable.
    Velkommen til det frie Marked!

    AagePK

    Thursday, September 15, 2022 at 12:50 GMT+0000

    • Det var dog alvorligt meget vi er enige om her. I 2004 var jeg til et foredrag med introduktion af en SF-næstformand, Benedikte (Hansen tror jeg) om at frihandel påviseligt øgede Danmarks GDP og derfor var en fordel. Jeg protesterede men havde jo ikke national-økonomiske argumenter i ærmet.
     Foredragsholderen var agent for det Indiske firma, Tata International, som udover biler også tilbyder IT-services, og det er på chef-niveau, dvs. de har ikke helt styr på hvordan man laver sådan noget. En almindelig antagelse er at man bare kan købe mere hardware (forkert.)
     Manden var dansker, bosat i Norge, og var velforberedt med tal på alting, og han havde også en forståelse af hvorfor Danmark /Skandinavien ikke skulle opgive at være producenter af noget som helst, der skulle selvfølgelig handel begge veje – hans råd var at sælge renovation og affaldshåndtering til Inderne.

     Jeg tror ideen er god nok, men at de har andre prioriteter før de får forbedret byernes affaldshåndtering.

     Under alle omstændigheder ligger udviklingen mod Globalisering under for samme problematikker som en markedsøkonomi: Alle parter skal være ligeberettigede og der skal være mange små, ingen monopoler (overvægt) må opstå, og naturressourcer skal beskattes. Der er mere, der skal være opfyldt, også noget med transport og afstande (mange små: Indenfor samme område hvor transport er minimal).

     Det undrer mig at der ikke er viden om den slags blandt politikere og meningsdannere, det er trods alt basisviden for økonomer.

     Donald

     Thursday, September 15, 2022 at 14:55 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: