Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Er en skovtur farlig? Svar ikke med ja/nej

with 5 comments

I en artikel i SN (Sjællands Nyheder?) er det forklaret at flåterne i denne del af Tisvilde Hegn er inficeret med en virus, som kan give hjernebetændelse.

https://www.sn.dk/gribskov-kommune/to-aar-efter-lukning-her-kan-populaer-legeplads-genopstaa/

En bekendt i Allerød fortalte engang at han ofte fik flåter på sig ved vandring ad skovstierne i Store Dyrehave og de forskellige skove déromkring, men at han bare pillede dem af. Det er ikke sikkert det er nok, hvis man bliver bidt af en skovflåt, som er inficeret med meningitis.

Det er synd at denne dyre legeplads ikke må bruges nu – man overvejer at flytte den til et område, hvor der ikke er meningitis, men jeg ved ikke om det er en praktisk mulighed – har man kortlagt meningitis-skovflåterne så godt? Og kan man sige at de ikke spreder sig? De sætter sig jo i pelsen på rådyr, som går over hele skoven.

Måske den bedste måde er at finde en rovbille, som spiser skovflåter?

Written by Donald

Thursday, August 4, 2022 at 12:45 GMT+0000

Posted in Naturpleje

Tagged with ,

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Først: meningitis er mange forskellige sygdomme, foranlediget af mange forskellige sygdomsfremkaldende mikroorganismer: bakterier, vira, svampe osv.
  I Tisvilde er der, udover Borrelliose, som er en bakteriefremkaldt sygdom, af bakterien Borrellia, fare for Rickettsiose, Babesiose og Bartonella, alle af bakteriel infektion.
  Det, der advares mod i Tisvilde, er i særlig gra TBE: Tick Born Encephalitis, flåt-båret hjernebetændelse. Man bliver i Danmark ved med at henvise til hjorte og rådyr som spredere, men overser hunde, der får lov til at følge mennesket på ture op og ned ad motorvejene i Europa, hvorved de slæber den ene fremmede flåt, og dermed dens sygdomme, rundt i kontinentet. Et interaktivt kort hos en producent af flåtbekæmpelsesmidler, Pfizer, viste tidligere udbredelsen og hastigheden, hvormed TBE spredte sig. Det var tydeligt for enhver, at det var via motorvejenes rastepladser, det skete. Der var TBE i Spanien, Frankrig, Holland, Luxemburg, Belgien, Tyskland, det sydlige Norge ved færgebyerne, og ligeså det sydlige og vestlige Sverige. Kun Danmark gik frit. I årevis!!! “Neeeiiijjj, sådan noget har vi ikke!!!” Ahh, så måske lidt, på Bornholm, og lidt hos skovarbejdere på Sjælland.
  Latterligt! For Rusland, Polen, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Østrig, Svejts og Italien har det også! Kun ikke Danmark!!! Fordi hundejerne skulle jo nødig føle sig ekskluderet og udskammet, ligesom minkejerne mht covid. Selv om de rendte ud og ind hos hinanden, uden håndsprit og mundbind, og sendte deres koner som sosuer på plejehjemmene, hvor flere døde. Men det er altså Mette Frederiksen, som skal jagtes, ikk’?
  I Tyskland anbefales vaccination, som godt kan forliges med covid-vacciner. I flere stater er vaccine gratis.
  Se wikipedia, og evt Pfizers zecken.de
  PS: var der ikke en hundeskov i Tisvilde? Hvorfra TBE kan have spredt sig?????

  AagePK

  Friday, August 5, 2022 at 6:20 GMT+0000

  • Men spørgsmålet som lurer i min erindring er, om min bekendt fra Allerød var for ligeglad med de flåter, som han fik på sig i Hegnet (Tokkekøb Hegn – hvis navn ikke står på GoogleMaps).

   Du skriver Pfizers kort viste tidligere – men hvordan er det så i dag? Har de fjernet kortet?

   Parallellen til Mettes Mink er slående, det må man sige, vi tilbage i denne her ting med at folk ikke respekterer de små organismer, som står parat til at smadre civilisationen. Jeg tror nu, altså trods alt, at Mette Frederiksen kunne have gjort det bedre, der gik panik i situationen flere gange, og det er måske i virkeligheden mere souschefens nej departementschef Bertelsens fortjeneste (eller “skyld”).

   Men det er ikke fair at jagte nogen, for som helhed har indsatsen mod Covid-19 været OK.

   Det undrede mig blot at Mette Frederiksen i Marts 2020 eller snarest derefter sagde at “et eneste dødsfald pga. Covid-19 var ét for meget”, for efter hvad jeg har forstået er der masser af ting, man kunne gøre for at ikke et eneste menneske døde af dumhed. Fx. viste det sig i 1970’erne at der i børnehøjde var livsfarligt på grund af for meget bil-os tre vigtige steder i København: Vesterbros Torv, Nørrebrogade og Triangelen, det var Kedelforeningen, som målte, selv om de jo ikke havde fyrbødere på arbejde de steder.

   Ligeså husker jeg at vi lærte om at nazisterne brugte diesel-udstødning til at slå mennesker ihjel i gaskamre, men på Gammel Kongevej, hvor jeg cyklede, kunne jeg se store røgskyer komme ud af dårligt justerede dieselmotorer på busserne, som begyndte at køre dér i stedet for sporvogne engang i midten af 1960’erne.

   Som sagt, det er let at komme ud ad en tangent. Men det er også OK.

   Donald

   Friday, August 5, 2022 at 15:08 GMT+0000

  • Jeg glemte at sige tak for elaboreret svar, der er meget mere end et ja/nej svar! 🙂

   Håber alt vel!

   Donald

   Saturday, August 6, 2022 at 13:29 GMT+0000

   • Ja, man skal ikke spøge med flåter: man kan ende i kørestol og det, der er værre, hvis man negligerer advarslerne. Sydpå er man mere opmærksom; men der har man jo også flere års erfaring. Danskerne vil helst gøre deres egne.
    Hjemmesiden zecken.de eksisterer fortsat, men Europa-kortet er ikke længere så interaktivt, så man kan se udviklingen over år, og det var jo interessant, fordi det viste udbredelsesmønstret. Og pegede mod hundene, der fortsat har fri bevægelighed over grænserne. Det er der stort set ikke andre husdyr, der har, pga veterinære bestemmelser. Men hundeejerne giver flere stemmer, såeh…
    Jeg er ved at komme mig over ferien i København og Stenlille. 🙂

    AagePK

    Tuesday, August 9, 2022 at 11:06 GMT+0000

    • OK – ja jeg fandt kortet og ja, det er ikke interaktivt, man kan ikke se nærmere oplysninger for de enkelte områder, det er åbenbart en større opgave, som burde varetages af skov- og flåtstyrelsen, centralt, så alle mennesker kunne få oplysning om det. Jeg vidste allerede i slutfirserne da jeg her fik besøg af min kusine med hendes børn og mand, som var forst-mand, at der var flåter i skoven her, som ansås for smittefarlige, og derfor undrede det mig egentlig at det er kommet bag på de, der har samlet ind til den fornemme “naturlegeplads”, som ligger ved Tisvildeleje Strandparkering.

     Donald

     Wednesday, August 10, 2022 at 18:13 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: