Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Subjekt-verbum, begge i flertal

Jeg kan ikke huske hvad det hedder på dansk, når et verbum, udsagnsordet, sættes i flertal fordi det følger subjektet, grundleddet, som er i flertal. Concord? [Dagen efter kom jeg i tanke om det: kongruens, se fx http://www.cbw.dk/rettenoegle/kongruens.htm ] På engelsk: subject-verb agreement.

Trump Was Told Election Workers He Terrorized Was Innocent, Hearings Show

Ofte spørger jeg mig selv: Hvor ofte laver englændere fejl? Eller skulle jeg være sprogforskeragtig og sige “hvor ofte bryder englændere med de herskende traditioner for overensstemmelse mellem flertal i subjekt og verbum?” –

Tilståelse: Jeg går ikke op i det og har især tidligere været tilbøjelig til at bruge ental uanset om grundleddet var i flertal og det har faktisk kostet mig dyrt. Selvfølgelig laver alle mennesker fejl, men hvor dybt sidder fornemmelsen af at “det skal hedde sådan og sådan” i en englænder, som altså har engelsk som sit modersmål?

Vi sier nogle grupper fra og nøjes med personer, som “arbejder med sprog”, altså journalister, forfattere, redaktører, sekretærer, oversættere, lærere, prædikanter osv.

Jeg tror det er endda meget sjældent at man finder sådan et brud med den grammatiske norm. Men jeg faldt altså over en i overskriften for denne video.

En kommentar: Jeg har fulgt med i sagerne omkring Trumpismens forsøg på statskup d. 6.Januar 2021; det kunne man skrive meget om, men jeg prøver at undgå politik her for det er lidt til grin i sin personlige saga at blande storpolitiske emner blot fordi man er forarget over at det ikke har været praktisk og gunstigt at arrestere Donald J. Trump for løgn, bagvaskelse og statskupforsøg.

Forresten, hvorfor ikke – det bør jeg lige understrege – det kan man ikke fordi der er henved halvdelen af US’s indbyggere, som har stempt på Trump og forsvarer deres overbevisning om at han er en slags liberalismens frihedsgud; hver gang Trump bliver anklaget for en forbrydelse, svarer Trumpister med en anklage mod de, der anklager. Det betyder at den naive kunne tro at konflikten er ord mod ord, og når et flertal af US’s befolkning er naive, så er det ikke en vej, man ønsker at gå.

Men min spådom, der som sædvanlig er ret god, er at et nyt liberalt-højre må opstå i løbet af nogle år, gerne 2023, men måske først 2028, efter at man forhåbentlig har kunnet se nøgternt på korrumperingen af et flertal af Republikanske politikere. Men hvis det nye parti ikke opstår inden 2024 kan det ske at to uventede, endnu ukendte kandidater til præsidentposten, får ændret det politiske billede, forhåbentlig i en helt anden retning end det går nu.

Advertisement

Written by Donald

Tuesday, June 21, 2022 at 13:55 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Ord

Tagged with ,

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hvorfor skulle englændere dog ikke begå sprogfejl? Danskerne kan jo heller ikke dansk 😥 Englændere begår (mindst) lige så ofte sproglige og/eller grammatiske fejl, som danskere gør det på dansk. Jeg fik engang en engelsksproget rapport, som var så smækfyldt med fejl, at det var en ynk. Da jeg kommenterede det til min chef sagde han, at det kunne han da ikke forstå, for ‘fotrfatteren’ var jo indfødt englænder? Hvortil jeg svarede, at der jo er en grund til, at jeg bliver bedt om at læse korrektur på både dansk og engelsk – tænk bare på, hvor elendige mange danskere er til dansk.
  Nåh ja. Det kunne han da godt se …
  Den med subject-verb agreement hører dog nok ikke til den mest almindelige fejl, en engelsktalende vil begå, men de kan (heller) ikke finde ud af apostroffer, de roder grundigt rundt i there/their/they’re og de har mange stavefejl.

  Ellen

  Tuesday, June 21, 2022 at 15:05 GMT+0000

  • Tak for svar – tænkte jo nok at dette med subject-verb agreement var en ualmindelig fejl, så det undrede mig faktisk lidt at NBC’s webkanal MSNBC ikke fangede den – det må være stress. Det er en forfærdelig tid, hvor vi ikke ved, om det vil lykkes at eksponere Trumpisterne så meget at et flertal af vælgere forstår det.

   Selvfølgelig laver alle mennesker sprogfejl, ja, også jeg, men de er nu somme tider med vilie ,-)
   Særligt de du nævner (there are vs their olign) er meningsforstyrrende. Er der en sproglig underklasse i England?

   Donald

   Tuesday, June 21, 2022 at 16:01 GMT+0000

 2. Er der republikanere, der ser Trump som liberal(istisk)? Så må de jo sky ham som pesten: at være liberal i USA er da lige så slemt, hvis ikke værre, som at være ugudelig OG kommunistisk, på samme tid. Skal du i USA have nakket din modstander i en debat, skal du bare henslynge et :”For øvrigt har jeg hørt, at du er liberal, fra Østkysten!” Altså det de i København kalder en kystbanesocialist.
  Næ, republikanske senatorer og Congresmen er bare pivbange for Trumps hævn, han er nemlig bare en brovtende bully, der blandt pøbelen er elsket for én ting: He stands his ground. Han er karl for sin hat. Han siger ting, der kan være løgn, måske, kan skure i ørerne, men: han tør sige det. Og være Roma midt imod. Og mere behøver han ikke, det er rigeligt for alle de andre mindre bøller. Akkurat som Putin. Akkurat som Erdogan. Akkurat som Orban. Alle elsker stærke mænd. Især hvis de er gode til at manipulere.
  At Trump så stjæler med arme og ben: det var f.eks Ronald Reagan, der kørte på med “Make America Great Again”, det har de fleste glemt; men minder du dem om det, hedder det bare:” Gud, hvor smart, det viser bare, at han har lært af Reagan, der jo var den store vismand udi alting, især økonomi!” Også forkert: i Reagans tid nåede USAs gældssætning sit foreløbige højdepunkt.
  Forøvrigt: “stempte” de på Trump? 🙂

  AagePK

  Wednesday, June 22, 2022 at 7:26 GMT+0000

  • Siger man ikke “liberal konservatisme” om dette forhold, at Det Republikanske Parti arbejder for at hver mand har lige chancer i livet, alle kan skabe en virksomhed og eje land, og derudover fastholder man konservative dyder såsom respekt for ejendom herunder penge, respekt for status og for virksomhedsledelse, for gamle love (eller stabilitet i lovgrundlaget) og for status (moderne dansk: for “track record”).

   Hov – det var da en ordentlig mundfuld, det kan være vi skal have nogle filosofiske indlæg, der samler op på de forskellige former for politiske filosofier.

   Verden er af lave, og vi kan kun forstå hvad der er ved at ske, hvis vi får flere informationer.

   Ved at Trump har mange støtter har han kunnet anbefale kandidater rundt om ved suppleringsvalg og det har stadig en indflydelse. Det må være den, der skal brydes. He stands his grounds – kan det inspirere til forbilleder, som ramlede ned på den måde? Alle de rapporter, jeg læser og ser som video-nyheder, siger at Nixon var et englebarn ved siden af Trump.

   Donald

   Wednesday, June 22, 2022 at 11:11 GMT+0000

  • Mon ikke der er en “sproglig underklasse” i alle samfund? Men – også ganske som herhjemme og alle andre steder – kan det sagtens være veluddannede personer, der klumrer rundt i grammatikken. En høj intelligens er ikke nødvendigvis lig med høj sproglig sans, da vore evner jo er forskellige. Der er dog selvfølgelig en sammenhæng, men generelt set havde vores laboranter fx bedre styr på nutids-r og apostrofbrug end vores akademikere. Det passede ikke sidstnævnte, når jeg fortalte dem det, men så sagde jeg, at så kunne de jo gøre en indsats for at blive bedre. Hvis de kunne lære Krebs’ Cyklus udenad, så kunne de vel for pokker også bruge tre minutter på at lære reglen om nutids-r!

   Ellen

   Thursday, June 23, 2022 at 8:03 GMT+0000

   • Hov. Der fik jeg placeret mit svar det forkerte sted. Sorry 😪
    Men nu jeg er her, kan jeg jo – det er jo også et sprogindlæg – spørge dig, Aage, om du fik renset ørerne?
    Hos hos andre skurrer noget nemlig i dem – det andet har noget med rengøring at gøre 😁

    Ellen

    Thursday, June 23, 2022 at 8:06 GMT+0000

    • 🙂 Man skal heller ikke skurre hunden mod hårene! Okay? 🙂 “Hos hos?” Som vi dog kan blive ved, når først vi kommer igang 🙂

     AagePK

     Thursday, June 23, 2022 at 11:13 GMT+0000

     • Du godeste – hvor pinligt, altså 😔 – Murphy slår til igenigen 😁

      Ellen

      Thursday, June 23, 2022 at 17:44 GMT+0000

      • Jeg ælsker nemesis, bruger det som ymerdrys hver morgen! 🙂

       AagePK

       Thursday, June 23, 2022 at 23:01 GMT+0000

    • Det gør ikke noget med placeringen, så længe der ikke er mere end 14 dages forskel … haha.

     Donald

     Monday, June 27, 2022 at 9:57 GMT+0000

   • Howard Gardner argumenterer godt for at der er forskellige slags intelligens, og sproglig sans kunne godt være én af dem.

    Det var ham, der argumenterede for “flere slags intelligenser” – oprindelig ment som en kritik af det gængse intelligens-begreb, der favoriserer matematik og lignende.

    Jeg kan se for mig hvordan en akademiker, måske læge eller mikrobiolog, ryster på hovedet af en besked om at der skal ‘r’ på fx “bære” i nutid.

    Donald

    Monday, June 27, 2022 at 9:56 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: