Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Blogosophy – enkelt tanke om at blogge

Jeg bliver ved med at fylde på webloggen, selv om brugen af weblogs ser ud til at være i aftagende – egentlig synd for de, der har baseret deres virksomheder på en ide om gratis service og reklamer, og i sidste ende måske salg som en “medie-virksomhed” i stil med Twitter, Facebook og Instagram; der er flere, mange flere social media, jeg kender kun ganske få, MySpace, LinkedIn, TikTok, Pinterest, TikTok, SnapChat, Reddit – og alle de andre jeg ikke kender og ikke følger med i, og som jeg dårligt nok har hørt om.

Ideen med Internettet var oprindeligt den at man skulle have et peer-to-peer netværk, hvor alle sende og modtage, alle kunne finde alle andres websider, det vil sige at en computer “på nettet” altid var en server. WordPress, Blogspot, “Blogland” er udtryk for den tanke at alle på Internettet er udgivere af artikler, “peers”.

Det var så underligt et koncept for både brugere og for de store virksomheder, så hurtigt endte med at man fandt måder at skelne mellem servere og klienter.

Klientificering får her et fysisk udtryk:

Klientificering på Internettet består rent praktisk i at man har midlertidige adresser (“telefonnummer på Internettet”). Derved kan man ikke lige lave et opslag som fx “giv mig D.Axel’s computer-adresse”.

Sikkerhed på Internettet bliver brugt som begrundelse for denne skelnen mellem udbydere og brugere.

Beskæringen af muligheder opdages sjældent af os almindelige mennesker. Det er jo besværligt, tænker man, at drive en server. Det er en anden slags maskine, ikke? Nej det er ej!

Men det går endda, det er stadig et peer-to-peer netværk, hvis man ved hvordan man skal bruge det. Der er mange slags løsninger; man enten opsætte sin Internet forbindelse på en særlig måde, købe fast IP, eller man kan købe server-space i et firma med mange servere og en hurtig IP forbindelse.

Klientificering foregår mange steder på mange måder. “Staten og de små”, eller “lægerne og patienterne”, eller “specialisterne og brugerne”.

En god stat skal tage hensyn til forskel i midler og ressourcer mellem de store og de små, administrationen og klienterne. Jeg synes vi er utroligt heldige at vi har et samfund, som prøver at leve op til denne intention om at den lille mand skal have ret (altså retssikkerhed).

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, June 15, 2022 at 12:29 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Ord

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mit rationelle sindelag tillader mig ikke at blogosophere. 😉 – Sandheden er vel, at SoMe-havet er oversvømmet med diverse digitale platforme siden slut 00-erne, hvor personer i alle aldre og livmål promoverer deres holdninger med større eller mindre elegance, tolerance og ikke mindst værdi.

  At klistre bogstaver sammen til nogle meninger tager tid. Tid er kostbar – meget kostbar – click er hurtigere. 😉 Blandt det gode ved en “privat blog” er, at man selv – under den legale ansvarlige paraply – bestemmer indholdet.

  For de fleste i nutiden smlg. med f.eks. 00´erne er besøgstallene dramatisk decimeret (i hvert fald for mig). Men indimellem skal man – l livet – stå fast, uanset modvind, besøgstal etc. – og så forsøge at ramme nogle målgrupper, hvis livserfaringer byder at skimme/læse/reflektere og i gyldne øjeblikke kommenterer ens tekster.

  Fortsæt du bare…..det er….også….sund hjernegymnastik!!

  hulegaarddk

  Wednesday, June 15, 2022 at 14:25 GMT+0000

  • Jeg er så enig!
   Det er rigtigt at man skal finde en målgruppe, som måske vil mere end et klik, og det er også klart nok at det tager tid at skrive (og læse) noget, hvis det skal give noget, være en oplevelse.

   Og måske kan man finde flere til gruppen af blog-overlevere, hvis man søger. Jeg har bevidst været meget forsigtig med at promovere dax2.

   Donald

   Wednesday, June 15, 2022 at 19:20 GMT+0000

 2. Jeg vil helst ikke slippe helt, for jeg bryder mig ikke ret meget om Instagram, som for mig bare er billedopvisning uden mange ledsagende ord, hvilket jeg synes er både for nemt og for tamt. Jeg har en IG-konto, men bruger den ikke særlig meget – der er alt for mange ord i mig til den 😀

  Ellen

  Thursday, June 16, 2022 at 15:03 GMT+0000

  • Dette øjeblik er nok ikke tidspunktet at fremsige det gamle bon-mot, at et billede fortæller mere end tusinde ord. Skal vi ikke hellere sige at ord og billeder går fint sammen 🙂

   Donald

   Friday, June 17, 2022 at 10:21 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: