Kan de gamle kirker bruges til noget, der passer til vore dages tilgang til den menneskelige væren?
Ingen forkyndelse her, nej jeg synes blot at der er så meget stemning, så mange muligheder i de smukke kirkerum, som fortiden har efterladt. Nu kan man så se at denne svensk skånske kirke, Maria Kyrkan i Helsingborg, inviterer til at man bliver medlem af den Svenske Kirke med sætningen: Det finns många anledninger till at vara medlem hos oss i Svenska kyrkan. Ta kontakt med oss här …
Til besøgende, som søger fred og/eller oplevelser er der foredrag, musik, koncerter, rundvisninger, og – til børnene – en invitation til at folde en fredsdue og sende et ønske om fred ud til Ukraine … og alle de andre steder, der er krig.









Jeg har lidt svært ved at finde ud af, om det er præsterne, menighedsrådene eller alle os ugudelige, der er imod, at kirkerne bliver brugt til alskens aktiviteter, der måske ikke nødvendigvis er direkte koblet til den kristne tro. Jeg synes i hvert fald, at man skal bruge dem, når de nu er der.
Ellen
Thursday, June 9, 2022 at 19:18 GMT+0000
Jeg synes også man skal bruge dem. For nylig fortalte min gamle studiekammerat at en af præsterne i nabokirken, som jeg har fortalt om i forbindelse med deres månedlige “øveaften”, Pastor Porsagers Jazz-Kapel, faktisk blev kritiseret i begyndelsen for at være noget plat eller pjat – mens den nuværende unge organist støtter foretagendet med et smil og med sin træk-harmonika.
Donald
Friday, June 10, 2022 at 10:51 GMT+0000
Lidt om Helsingør og kirkernes kulturelle påvirkninger …
For 70år siden var jeg bydreng i Helsingør
En regnvejrsdag søgte jeg læ i en stor port hvorfra der lød orgelmusik
Aldrig havde jeg hør sådan musik – og jeg blev stående – selvom købmanden ville bli’ sur
Langt senere fandt jeg ud af at porten var indgangen til Sct Olai – nu domkirke
Og musikken kom fra Buxtehude Orglet
Om det osse var hans musik aner jeg ikke – men det lød godt !
Men mon ikke det var Bach eller sågar Mozart
Pyt – ialtfald gjorde musikken den regnvejrsdag et livslangt indtryk på mig
Og ja – jeg går ofte i kirke blot for at lytte til orglet …
BenS
Friday, June 10, 2022 at 23:06 GMT+0000
Nemlig – man kan få så meget dejlig musik ud af de velholdte, smukke kirke-orgeler. Det er så oplagt at bruge kirkerne til noget andet, MEN der er åbenbart nogle af den ældre generation, som det gør ondt på, hvis man siger ligeud at kirken ikke behøver at være knyttet til religions-udøvelse. Pastor Porsagers Jazz-kapel er meget populært i vores generation (den 3. alder) så jeg tror at de indre-missionske er ved at uddø.
På den anden side, tænk på hvad forfatter Leonora Christina Skov har fortalt om sine forældre.
Donald
Friday, June 10, 2022 at 23:25 GMT+0000
Lidt mere om Helsingør …
For 67 år siden var jeg osse bydreng i Helsingør
En overgang (da jeg havde opnået min eksamen !) var jeg cykelbud ved åle røgeriet på Nordhavnen hvor jeg kørte de røgede sild og ål ud til omegnens handlende på min long-john – og opnåede en rigtig god kondi
Om bag ved røgeriet hang fiskernes net til reparation – mens fiskerne sludrede over en dram mens jeg lyttede på – og tog ved lære
Faktisk en sørgelig lære om livet efter en skilsmisse uden samkvem med børn – men høj betaling for en stakåndet glæde …
Når fiskerne løb tør for sprit blev jeg sendt over til købmanden (hvor JEG ikke havde gæld) for at hente ny forsyning kontant – også kogesprit
Dét var en lærerig skole der kom til at præge resten af mit liv
Fiskernes historier gjorde det helt klart for mig at giftermål var dog det dummeste man kunne gøre – og jeg har aldrig været gift
Men i 60erne kunne man heldigvis leve papirløst – og det blev til 23 år
BenS
Friday, June 10, 2022 at 23:49 GMT+0000
Hvis man er enige om det, – hvis ikke den ene føler sig udnyttet, så er det vel OK at danne parforhold efter egne regler. Min skolekammerat havde blandt sine desillusionerede talemåder denne: at ægteskabet er en gensidig mistillidskontrakt.
Fiskerne havde – og har – et hårdt liv og et hårdt arbejde. Er det mon ét af de fag, hvor man ikke let kan have gode ægteskaber? Når manden er på havet og måske ikke kommer hjem? Eller når han er utilfreds (eller ulykkelig) og ikke kan snakke med konen om det fordi deres liv er så forskelligt?
Donald
Saturday, June 11, 2022 at 0:10 GMT+0000
Åh, ja – et par forhold må bygge på enighed men ikke nødvendigvis på papir, der for nogen kan virke som lænker
I ethvert forhold er der ned perioder som ofte ender med en lang retslig skilsmisse med store omkostninger
Det undgår man i et papirløst forhold hvor begge parter er frie til ‘straks’ at forlade forholdet – altså ligeberettigelse
Og dét binder nok mere positivt end en ægtepagt – for man skál være enige
BenS
Saturday, June 11, 2022 at 12:40 GMT+0000
Ja man *skal* være enige.
Men ideen med et ægteskab er jo at man kan løse uenigheder på en ærlig måde, hvorimod den svage part i et “polsk ægteskab” (papirløst forhold) ikke er beskyttet.
Donald
Saturday, June 11, 2022 at 17:56 GMT+0000
Netop
Det at man indgår i et forhold med personlig aftale – i overensstemmelse med gældende lov – betyder at begge parter er ansvarlige for forholdes forløb uafhængigt af myndighedernes indblanding
(Donald: hvad har det med ærlighed at gøre ?)
Man ta’r selv ansvar – uden dog at udelukke et civilt søgsmål, som alle borgere har ret til.
I virkeligheden taler vi nu om socialpolitik – og dèr bli’r vi næppe enige om dette emne
BenS
Saturday, June 11, 2022 at 22:46 GMT+0000
Tak for kommentaren!
I denne sammenhæng var ordet “ærlig” et synonym for “tillid”.
“En ærlig måde” i sætningen “ideen med et ægteskab er jo at man kan løse uenigheder på en ærlig måde, …” er jo en beskrivelse af de følelser, man har overfor hinanden, når man indgår ægteskabet, og de færreste tænker som min skolekammerat på at det er udtryk for mistillid.
Donald
Sunday, June 12, 2022 at 10:18 GMT+0000