Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tidligt oppe for at se dagen gry

Det er “Oslo-båden” som man ser passere forbi Kulla – indsejling til Øresund klokken 04.45

Written by Donald

Tuesday, May 31, 2022 at 22:42 GMT+0000

Posted in Foto

Tagged with ,

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja g’morn, det er et flot foto !
  Oslobåden kan man se hver dag men det er sørme længe siden at jeg har set en gråspurv – hvorfor egentligt !?

  BenS

  Wednesday, June 1, 2022 at 2:57 GMT+0000

  • Dér fik du så svar på Ellens kommentar: Gråspurven har svært ved at tilpasse sig. Jeg har engang læst om Gråspurven, at den lever ganske få år, har en hvilepuls der er skyhøj (jeg gætter 150 men en engelsk artikel siger 500 – i minuttet! Næsten 10 i sekundet!? Men alligevel kan de leve længe, hvis de først er kommet ud over det første år. En dansk ringmærket gråspurv var 19 år da den (endelig) døde! Det er kun 20% som overlever det første år.

   Det får mig til at tænke på hvordan vi mennesker udnytter vores hjerner på forskellige måder – nogle bedre end andre!

   Får du set nogle solopgange?

   Donald

   Wednesday, June 1, 2022 at 8:49 GMT+0000

 2. Sikke tidligt du var oppe – men den slags belønnes som oftest med smukke syn.
  Til BenS: Læs evt. denne artikel: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-05-11-graaspurven-er-paa-hastig-retraete-i-danmark

  Ellen

  Wednesday, June 1, 2022 at 7:00 GMT+0000

  • Det er en god artikel. Engelsk Wikipedia kan supplere så fint.

   Donald

   Wednesday, June 1, 2022 at 8:50 GMT+0000

 3. …og jeg, som troede, at årsagen til gråspurvens tilbagegang skyldtes danskernes dårlige vane med ideligen, immer og altid at ville skyde gråspurve med kanoner. Ak ja.
  Men som jeg kender Donald, var han inte als tidligt oppe: han var bare ekstra længe om at finde sin seng! 🙂

  AagePK

  Wednesday, June 1, 2022 at 9:41 GMT+0000

  • For en gangs skyld kunne jeg ikke sove, og når klokken nærmer sig 04 om morgenen har jeg vedtaget at man lige så godt kan stå op, hvis man er meget vågen og har sovet til middag dagen før.

   Ja – jeg hører somme tider kanontorden fra Jægerspris! Og tidligere fra Melby Lejren, hvor der kan ligge u-exploderet ammunition. Er det derfor der er færre gråspurve?

   Der er nogle stykker i min have, heldigvis.

   Donald

   Wednesday, June 1, 2022 at 9:49 GMT+0000

   • Kanonskydning mod gråspurve foregår bl.a i Folketinget, når Messerschmidtten og andre tager det store skyts i brug mod modstandernes argumenter. Så det er ikke fuglearten som sådan, der er i farezonen.
    Ved mit foderbræt ses både skov-og gråspurve, og ét af problemerne med at følge med i op-eller nedgange i antallet skyldes jo nok, at folk ikke kan se forskel: gråspurve er vitterligt grå i toppen, hvor skovspurve er brune.
    I skolen lærte vi allerede, at gråspurven var på tilbagetur, og at det skyldtes, at hestene nu fik hvalset havre: derfmed blev kornet bedre fordøjet, og der var ikke fugls føde mere i en hestepære. Senere forsvandt pæren jo helt. Dertil kom, at stråtagene forsvandt, og tegl-eller eternittage ikke gav så gode muligheder for redebygning. Hvorom alting er: det mere effektive landbrug, mindre kornspil og ringere redemuligheder har ganske givet indflydelse. Men skovspurvene breder sig, der skulle nu være op imod 600.000 ynglepar, mod gråspurvenes ca 1 mio ditto do.

    AagePK

    Wednesday, June 1, 2022 at 17:20 GMT+0000

    • 😀 – ja godt sagt, Messerschmidt’en skyder de andre politikere ned. Det var han god til – førhen! lød det i morgenens lange P1 udsendelse.

     (Jaja jeg var godt klar over at Melby lejren er holdt op med at skyde med kanoner, og de kunne heller ikke ramme gråspurvene – derimod skulle de nyere panservogne – tigers eller noget? – som man brugte i Bosnien, være gode til præcisions-skydning.)

     I min barndom så jeg i perioden ca. 1950 til 1955 hver anden dag en hestevogn fra Carlsberg Bryggeriet stå på gaden foran vores hus – der var åbenbart lidt bredere, så det var trygt at holde dér, og så fik hestene en mulepose med havre, og kusken var vel ovre hos købmand Byskov eller Damsøe. Og som du siger, der var rigelig med for-behandlet havre til fuglene, der helst vil have korn, som er halvt fordøjede. Det må da også være svært at spiste gryn eller korn, som er frisk fra mejetærsker. Engang fejede jeg en håndfuld op fra en transport under høsttiden og den var fuglene i min have aldeles ikke interesserede i. Til gengæld fik jeg nogle flotte kornarter i mit bed næste år. Det kunne være morsomt at prøve det igen.

     Man siger designet af den lille trehjulede Messerschmidt kom sig af at flyfabrikken havde fået fremstillet for mange låg til cockpittet på flyene. Kan det mon have sin sandhed?

     Donald

     Thursday, June 2, 2022 at 8:28 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: