Hvem har bildt dem ind at der skal to til at starte en krig?
Marie Krarup, et byrådsmedlem i Ballerup, en politiker i Aarhus, forskellige mennesker rundt omkring i vores sprogområde blev citeret i P1-Bagklog Påskelørdag udsendelsen (16.April – NU og på podcast) udtrykker en bekymring for at Ukrainerne har en del af skylden for at det udviklede sig sådan, som det har udviklet sig nu. [Rettet – det er jo en sætningsknude det ovenstående!]
Marie Krarup og en del andre gav udtryk for at Ukraine har en del af skylden for at russernes angreb. Det var udsendelsen “Bagklog på P1” 16.April, som citerede Krarup og andre for disse synspunkter.
Jeg har noteret mig at Ukrainerne stoppede en folkeafstemning om at gøre Russisk til officielt sprog (på linie med Ukrainsk) i Donetsk, Dombas, Luhan – kort sagt Østlige dele af Ukraine. Det forekom mig så meget mærkeligere som at Russisk og Ukrainsk er så meget i slægt med hinanden; [ville jeg protestere mod at gøre Skånsk til officielt sprog i Køge?]
En filosof undrer sig over om der er flere, der deserterer fra de russiske tropper?
Det er som om de begge glemmer at hele det russiske folk er vildledt med falske informationer, demagogi af værste skuffe.
Det fik mig til at mindes hvor god min barndoms undervisning egentlig var – tak for den, Danmark, – men også at der trods alt var grænser for hvor god. Man lærte os om krige og nationale grænser, som om det var en naturnødvendighed. Man hører et ekko af dette, når filosoffen og militær-analytikeren siger at krigsforbrydelserne skal dokumenteres, og man kan først sætte retten, når krigen er slut.
Da tænkte jeg “krige slutter ikke, men diplomati kan skabe et bedre liv og nedbryde landegrænser.”
Eller noget i den retning … er det helt galt eller har jeg fat i noget, som kan bruges i historieundervisning og i de bøger, der beskriver “historiens gang”?

Jeg synes nu godt, man kan sige, at der skal to til krig – eller til at slås, som min morfar altid sagde.
Et af de bedre eksempler på dette i nyere tid, er vel nok Kinas invasion af Tibet, som aldrig er blevet en krig, fordi tibetanerne ikke – af etiske og religiøse grunde, man må ikke slå ihjel, når man er buddhist – har gjort modstand, men istedet forsøgt at appellere til verdenssamfundet om politisk støtte og sanktioner mod Kinas brutale adfærd. Det har været helt forgæves, mange statsledere vil/tør ikke engang modtage Dalai Lama på officielt besøg, så her er ihvertfald et godt eksempel på, at money talks og at vore idealer nok i højere grad er bestemt af, hvilke økonomiske interesser, vi har og hvad der kan lade sig gøre.
Jeg håber ikke, det lykkes Ukraine at trække vesten med i krig mod Rusland, ikke fordi jeg sympatiserer det mindste med Putin, men tanken om at sende vore unge inkl min søn på 18 over at slås sammen med asov battalionen mod Wagnergruppen knuser mit hjerte. Man kan ikke tillade sig at starte den slags stor- eller verdenskrige, før al diplomati er udtømt.
Henriette
Sunday, April 17, 2022 at 5:34 GMT+0000
Jeg forstår godt – jeg må svare senere, er forsinket til familie-påske, og den slags skal man passe på så længe man har dem!!!!
Donald
Monday, April 18, 2022 at 9:29 GMT+0000
Jeg forstår godt hvorfor nogen kan sige sådan. Man må ikke lade nogen som helst mulighed for forhandling gå fra sig.
Men det betyder ikke, at der er to, der starter en krig. Det betyder, at den ene part kan hæve sig over misforståelser og uretfærdigheder og i bedste fald finde en forståelse.
I nogle tilfælde lader det sig ikke gøre. Det er et kendt og misbrugt exempel at Winston Churchill allerede i WW1 og i sin ungdom i South-Africa var ivrig efter kamp, og modig, og lykkedes med nogle forfærdeligt risikable ting. Det er også kendt, at Chamberlain i 1939 troede at man kunne stole på Hitler, når man havde givet efter for tyskernes indtrængen i Rhin-landet, i Sudeter-landet (Tjekkiet – engelsk: Czechia).
Men strax efter begyndte Hitler at invadere Polen, som havde en garanti fra England og Frankrig og England var derfor nødt til at erklære krig (Hitler erklærede ikke krig, men angreb.) Parallellen er at Putins tropper har invaderet uden at ville forhandle reelt.
Om Ukraine kunne have gjort mere – fx. ved at anerkende russisk som officielt sprog – det ved vi ikke. Det svarer til at Svenskerne skulle anerkende Norsk og Dansk som officielle sprog, forskellen er ikke større. Enhver russer kan lære de vigtige ord på Ukrainsk.
Selvfølgelig sympatiserer ingen (heller ikke russerne) med Putin – og jeg håber også vi kan undgå at der bliver krig i Europa, – men hvis det bliver, kan det være Balterne, der først må trække i uniform; så kommer Polen, og spørgsmålet er hvordan Nato vil reagere hvis Putin så truer med atomvåben.
Donald
Tuesday, April 19, 2022 at 12:34 GMT+0000
Henriette, jeg prøvede at finde din blogg, – er du holdt op?
Donald
Tuesday, April 19, 2022 at 19:25 GMT+0000
Enhver, der har (voksne) børn kan hurtigt tænke tanken: Hvad hvis min søn (datter) skulle deltage i denne krig og måske kommer hjem i en ligpose. Du har selv en søn og kan hurtigt indfange dette frygtelige tankekompleks.
Som du rigtigt skriver, er mange i vores generation begavet (“belastet”) med rigelige historiske fakta og historik. Aktuelt er situationen i Ukraine dødens farlig. Der skal blot et uregerlig russisk missil eller endnu være ABC-våben-røg over grænsen til den vestlige side, før den berømte artikel 5 kan/skal iværksættes. Vi holder vejret i disse uger og håber, at diplomatiet, som mange gange før i historien, kan inddæmme krigen og i bedste fald, at der er “voksne” til stede blandt silovikerne i Kreml.
Forhåbentlig kan vi senere læse om disse uger, hvor verden var tættest ved 3´die verdenskrig.
Erik+Hulegaard
Sunday, April 17, 2022 at 6:32 GMT+0000
Forhåbentlig ja.
Mere svar senere, jeg skal til familie-påske, og den slags skal man passe, mens man har det!
Donald
Monday, April 18, 2022 at 9:30 GMT+0000
Måske er dette det rigtige tidspunkt at fortælle at min ex kone i går spurgte min lille familie (bror osv) om det egentlig gjorde noget om menneskeheden ikke overlevede.
Jeg svarede strax at det gjorde ikke noget, men der er mange ting, jeg holder af, som jeg gerne vil opleve igen.
Donald
Tuesday, April 19, 2022 at 12:36 GMT+0000
Nu svarer jeg på sidste del af kommentaren i en ny kommentar – der er heldigvis rigelig plads her.
Aktuelt er situationen i Ukraine dødsens farlig, ja, det er den, og der er jo allerede tusinder af mennesker, som er døde. Ud fra efterretningerne er mellem 10 og 35 tusinde russiske soldater døde, flest pga. anti-tank missiler, men også kanoner og håndvåben har været brugt. Civile Ukrainske tab skønner jeg er i samme størrelsesorden på nuværende tidspunkt, nogle af de sørgeligste er civile ramt af snigskytter i Butja, men i Øst-Ukraine er der flere, der er gået til i sammenstyrtede huse og ved direkte beskydning.
Så det, vi andre skal være bekymrede over, er at russiske tropper har udvist foragt for menneskeliv og Putins inderkreds enten ikke aner, hvad de skal stille op når deres ressourcer er ved at løbe tør eller når de bliver tvunget til indrømmelser/fredsslutning på ydmygende betingelser.
Det er dér man må håbe på at der vil være kloge forhandlere, som giver Putins folk en håndsrækning, så de kan trække sig tilbage uden at Putin styret vælter.
Ellers, hvis Putin styret ikke bliver væltet, så er WW3 på trapperne. Selv om den bliver blodig, tror jeg den bliver meget kort.
Donald
Tuesday, April 19, 2022 at 12:46 GMT+0000
Det ville da være meget mere aktuelt at tale om, at tysk skulle være officielt sprog i Danmark, i hvert fald i Sønderjylland, hvis sammenligningen skulle holde. Og at vi skulle være bange for, at en AfD’er skulle blive kansler og kræve Sønderjylland “heim ins Reich”! For det er jo Putins undskyldning.
Bortset fra, at én ting er Putins officielle forklaring kun er et dække over, at han og hans kumpaner har udhungret Rusland så meget, at han er nødt til at flytte fokus, så kleptokratiet ikke skal skvatte sammen. Ligesom Iraks overfald på Kuwait i sin tid.
AagePK
Thursday, April 21, 2022 at 19:03 GMT+0000
JA og atter ja, mit exempel med at gøre “Skånsk til officielt sprog i Køge” skal forstås som en absurditet, som man ikke skal lægge for meget i.
Med de lokalpatriotiske holdninger i Sønderjylland (eller Nordslesvig) er det klart at et forslag om at gøre tysk til et officielt sprog i Danmark (eller bare i Sonderburg, Apenrade og Hadersleben) ville møde berettiget modstand.
Men hvis det virkelig betød noget for de Danske Tyskere at man kunne bruge deres sprog, og hvis man erkender at Tysk er et rigt sprog med noget sprog-røgt, som Dansk mangler, så kan vi måske alligevel finde en løsning på sprog-brugen i grænse-egnene.
Det er et universelt problem: Grænse-egne, to-sprogethed, og blandingssprog.
Åh du går jo over grænsen med at AfD skulle have en kansler og at Nordslesvig skulle blive Tysk igen! Det var alle tider despoternes salami-metode, og Putin har studeret mestrene. Tænk at man stadig anser Napoleon og Alexander den Store for at være “store”.
At Rusland er udhungret, ja, det er en del af forklaringen, tror jeg, – en anden del er at Putin’s magtbase svinder og så kan man som krigsførende få noget mere magt over de hjemlige politikere, dem af dem, som ikke er myrdet endnu.
Donald
Friday, April 22, 2022 at 10:53 GMT+0000
Sidste nye er iflg tv2, at en general er citeret i russiske medier for en plan om at “løsrive” hele det sydlige Ukraine, så der bliver en korridor til Transnistrien via Odessa.
Herved bliver Ukraine frastjålet store landområder, men hvad værre er: også adgang til Sortehavet. Og hvordan skal de så kunne importere og eksportere frit?
Se nu at få Ukraine med i EU, fjern forsvarsforbeholdet (jeg stemmer for første gang pro-EU!!!), og fortæl så Putin, han kan ryge og rejse: vi må have reddet Ukraine, Moldova, Georgien, Armenien, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, (nej, Ungarn må de godt beholde!) ud af farezonen. Ellers vil vi nok snart se et forsøg på at oprette en korridor fra Rusland/Belarus hen mod Kaliningrad.
AagePK
Friday, April 22, 2022 at 15:28 GMT+0000
Jeg hørte det ønske om at tage hele Sortehavskysten, og at Ukraine dermed ville blive “landlocked”. Det er en klar militær-strategi. I fredstid behøver det ikke at være en katastrofe (tænk på Schweitz). Jeg tror ikke at putins styrker magte at nedkæmpe alle Ukrainerne i Odessa.
Det, der bekymrer mig mest er de tal vi har fået fra Mariupol, flere tusinde – var det 50000 eller 90000? – døde, et skøn fra borgmesteren som vistnok befinder sig udenfor Mariupol nu. Man kan vist ikke undsætte de, der holder skansen i Stålværksområdet, så dødstallet kan stige mere endnu.
Det er meget mærkeligt at der er nogle mennesker (Enhedslisten) som bliver ved med at se “Vesten” som en udløsende faktor, eller medvirkende faktor.
Man kan ikke overføre en fredstids-diplomati tankegang til en militær-situation analyse hvis man vil undgå kontrafaktisk historieskrivning; det var endda med indledningen “selvfølgelig er jeg imod det, som Putin gør … men man skal også se det fra russernes side, de er truet af Nato”. (Jeg siger ikke at man skal opgive eller ophøre med diplomati, men det kan ikke stå alene i kamp-situationen, man skal have noget at forhandle med.)
Truet af Nato? Dér står jeg af, den diskussion kan være interessant i en anden sammenhæng, men ikke når folk bliver dræbt i tusindvis – hvem er truet. Putin har lært af Hitlers “befrielse” (vistnok var det først af Rhinlandet).
Jeg er tilbøjelig til at stemme for forsvarsforbeholdet nu, men EU er heller ikke særlig stabil. Man siger at vi står mere samlet nu, så derfor ja til EU forsvarssamarbejde; men EU er farligt pga. “demokrati-underskud”, som han sagde, ham Bonde.
Donald
Friday, April 22, 2022 at 21:02 GMT+0000
EU er ikke farligt, en pistol er heller ikke farlig, men: den, der holder pistolen, og den, der styrer EU, kan være farlig. Hvis altså ikke der bliver lagt bånd og kontrol og indsigt og alt det der ind.
EU er et konglomerat af nationer og stater, ligesom USA, Indien, Kina, Indonesien, ja, selv Englan, Det forenenede Kongerige er et konglomerat. Jeg har svært ved at se, at det demokratiske underskud er større eller mindre i USA, Indien eller Indonesien. Hver for sig har de nogle kontrolinstanser, og de udvikler sig hele tiden til det bedre, synes jeg. Selv om republikanere, Modi og andre hele tiden udfordrer systemet. Så hvorfor skulle vi europæere ikke kunne gøre det bedre?
AagePK
Saturday, April 23, 2022 at 7:28 GMT+0000
Sammenligning med USA kan virke lidt søgt alene pga sprog, men også pga historie i statsdannelserne.
Det var på baggrund af ubalancen og kommissionens arbejde at HP Bonde påpegede demokratisk underskud.
Han kunne også se noget andet: Han var lidt glad for at hans kolleger i EU parlamentet efter mange år kunne se, at han mente det godt og ønskede “alt det gode” i EU skulle fortsætte.
Hans kritikpunkter kan jeg ikke gentage. Modargumentet er at ingen enkelt stat kan få så meget magt i kommissionen at EU reelt blev en “besættelse”, dvs én af de store fik magt over hele unionen.
Skræk-exemplet er Grækenland som i krise måske (jeg ved ikke nok) måske kunne have fået en bedre vej til regenerering af økonomien, hvis ikke Merkel havde sat foden i og forlangt nogle hårde reformer (sparerunder) hvor man ved at de svageste kommer til at lide og mange bliver fanget i fattigdomsfælden.
Modargumenterne dengang var at rige Grækere kunne have betalt i stedet for EU, men det ville vel (gætter jeg) medføre at udefra kommende styring skulle tage magten i Grækenland, så de store kapitaler blev pålagt ansvar. Eller hvad – ved ikke.
Kort sagt, Grækenland ses som exempel på at EU ikke er til alles vel.
Ungarn og Polen ses som bevis for at EU kan ende med at dreje alt for langt i retning af autokrati.
Donald
Saturday, April 23, 2022 at 9:29 GMT+0000
USA bygger på flere stater med flere sprog, f.eks spansk, fransk og engelsk. Senere fik vi store kolonier i byerne med tysk, kinesisk og italiensk, og vi må heller ikke glemme de danske byer: Askov, Elkhorn, Danevang, Solvang….
Jamen: Grækenland fik ikke sin vilje, og det gør Ungarn og Polen heller ikke: der er indledt sager ved EU-retten, og de får ingen penge, før de sager er løst. Så intet er bevist.
AagePK
Saturday, April 23, 2022 at 11:10 GMT+0000
Jeg ved godt at spansk er en væsentlig del af kulturen i USA, og at Texas, New Mexico, Colorado, California var Spanske kolonier.
Men jeg tror at Amr. English er ret udbredt og at trangen til at holde sammen på godt sprog hænger sammen med at der er flere jobs og mere status i at kunne sproget.
Donald
Saturday, April 23, 2022 at 11:32 GMT+0000
Der var jo også franske kolonier. Spansk har også manifesteret sig juridisk, så en stor del af undergrundsrettighederne behandles efter de spanske love, der var gældende ved de første udstykninger i de sydlige stater, såsom Texas og Californien. Meget væsentlig i olie-udvinding.
Både nordpå og i Syden er Cajun og andre franske folkegrupper incorporerede, hvilket er mine grunde til at tale om USA som et konglomerat. Selv om Trumpister og andre gerne vil have det til at se ud, som om HELE Amerika er grundlagt af Anglo-amerikanere.
AagePK
Saturday, April 23, 2022 at 20:40 GMT+0000
OK jeg er stødt på udtrykket “incorporated” og “corporated” i forbindelse med styreformer af byområder i nogle af USA staterne, ligesom jeg har noteret mig at de enkelte stater har forskellige love – men det du skriver om undergrundsrettighederne, spanske love, sydlige stater, det må jeg læse mere om, det er da spændende/vigtigt at kende.
Donald
Saturday, April 23, 2022 at 21:10 GMT+0000
Det var en længere artikel i Weekendavisen, som gennemgik de juridiske problemer mht rettigheder til at bore i undergrunden, da man i Texas fandt olieforekomster langt længere nede, end man tidligere havde boret. Det skulle afklares, hvem der egentligt havde retten, da man efter nyere, federale amerikanske love var stillet anderledes end med ældre spanske var. Det var interessant for mig, da min svigersøn var spansk uddannet jurist. Som jeg påpegede overfor ham: ” Nu har du endnu flere chancer i erhvervslivet: hvis Mærsk går ind i den gesjæft, har du ekspertisen og kan begge sprog!”
Stort set alle gamle spanske besiddelser, plus de portuguisiske, kører efter samme læst. Som har rod i Romerretten.
Se på stednavne i USA: de fortæller, hvor spanierne kom først, indtog landet, og delte det op, med basis i spansk ret.
For ofte ser man tilflyttere fra de nordlige stater jagte folk med spanske navne i den tro, at det er indvandrere, og så var de altså de første europæere på stedet.
AagePK
Sunday, April 24, 2022 at 5:07 GMT+0000
Håh! Det var godt nok en mærkelig indretning, den Texanske kommission som regulerer /lovgiver for minedrift og olieboring i Texas!
Men man kan hurtigt finde historien bag i Wikipedia.
The Railroad Commission of Texas (RRC; also sometimes called the Texas Railroad Commission, TRC) is the state agency that regulates the oil and gas industry, gas utilities, pipeline safety, safety in the liquefied petroleum gas industry, and surface coal and uranium mining. Despite its name, it ceased regulating railroads in 2005.[1]
Donald
Sunday, April 24, 2022 at 7:30 GMT+0000