Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tag på besøg i Kiev (udtales Kijev)

Det var godt at Rasmus Jarlov og Marcus Knuth tog til Ukraine og talte med parlaments-medlemmer, militærfolk og almindelige mennesker. Se aftenshowet fra i dag 13.April 2022.

Det som Jarlov sagde om at se tingene selv, det synes jeg ikke kan understreges nok (han gjorde et stort arbejde for at få den pointe frem:) Man danner sig et mere velvisende billede når man ser tingene i realtid, 3D, 360° og så iøvrigt kører 20 km ad en udfartsvej og ser 90% af bygningerne er skadede, de fleste totalskadede.

Jeg havde ikke troet at jeg kunne være SÅ enig med Jarlov og Knuth. Men de har fået en tilhænger her.

Hjælp. Send våben.

Der er meget få billeder, hvis man søger med fx. Google eller CNN efter ødelæggelserne i forstæderne til Kiev. Måske skyldes det at det er en sikkerhedsrisiko at vise hvor og hvordan russerne har smadret ting og liv. Måske er det fordi vi ikke forstår hvor alvorligt det er.

Selv om Zelensky gentager budskabet at dette er en kamp for demokratiet og friheden, så har vi bekvemme mennesker jo ikke forberedt os på krig, så …

Nej, der må være flere billeder, som viser det bedre, men som Jarlov siger, så er det ikke nok med en lille skærm på in mobil eller computer, 3D og 360° vision er det eneste, der kan give en forståelse.

Engelsk stavning “Kyiv” skal forstås på den måde, at ‘y’ kan optræde som den halv-vokal-konsonant, vi har i ord som “øje”, “løg” (bemærk at Sv. stavemåde er öga, og at nordmennerne har ‘y’ i nogle ord som fx. høyde og … nå jeg kan ikke lige huske flere).

Written by Donald

Wednesday, April 13, 2022 at 17:54 GMT+0000

Posted in Liv, Ord

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det, der mangler på billeder, er stanken.
  Lugten, stanken, af død, af brændt kød, er noget helt exceptionelt for forståelsen. Bare spørg de af vore veteraner, der var i Bosnien, eller Afghanistan. Det er jo det, der trigger dem, når de i en helt anden sammenhæng pludseligt møder den lugt igen: bare en grillpølse, der har fået lidt for meget, er rigeligt til, at billeder dukker op på den indre skærm. Som portør og stud.med har jeg lugten fra gangræn, koldbrand, og dele fra OP, som jeg skulle smide i forbrændingen.
  Så jeg kender lidt til det.

  AagePK

  Thursday, April 21, 2022 at 15:09 GMT+0000

  • Det har jeg ikke svært ved at forestille mig, – i min barndoms slagterbutikker stank det af kød, men det var dog ikke brændt. Også andre madvarebutikker havde kraftige lugte, tingene var jo ikke pakket ind; det var vel en af grundene til at tobaksrøg ikke blev anset for at være specielt mærkeligt, “røgelse og myrrha skær” er en anden måde at sprede lugte.

   Men det må være lugten af forrådnelse, som skræmmer. Den husker vi også fra barndommens steder, skraldebøtterne, lossepladsen, en enkelt gang nå noget i spisekammeret var blevet dårligt. Den lugt spreder sig i de krigszoner, hvor man ikke har samlet ligene ind og er begyndt begravelse.

   De sidste nyheder fra Ukraines øst-front er massegrave med tusinder af lig. Russerne var dog begyndt at begrave, men så mange – så går der tid, og selv om de ikke har de samme varmegrader som vi har haft, mådet have været en frygteligt stank.

   (Sprogligt: Hvorfor kan man ikke sige, “Det må have stinket forfærdeligt!”)

   Jeg fik en bog af Preben Geertinger, tidligere retsmediciner i København, hvor han bla fortalte om udstationering efter et jordskælv i 30°C – eller mere – som ingen af de officielle mennesker forstod betydningen af. Borgmesterfrue kom med lagkage til de hårdt arbejdende læger, – og lagkagen smeltede i varmen, selvfølgelig. Den blanding af død og lagkage gjorde stort indtryk på lægen som noget extra ubehageligt.

   Ja du har oplevet noget, som portør. Det eneste jeg ved er — efter opslag fordi der var noget Candida albicans på mine fødder — er at kroppens tarmsystem er så fuldt af bakterier og svampe at ganske få timer efter at immunsystemet holder op med at bekæmpe svampe og bakterieinfektioner, så ødelægges tarmvæggene og hele kroppen rådner indefra.

   Det er også derfor at man strax “brækker et dyr”, dvs. skærer op og fjerner tarmene på jagtbyttet. (Jeg blev forskrækket første gang jeg så at en fisk har indvolde ligesom et menneske.)

   Donald

   Friday, April 22, 2022 at 10:35 GMT+0000

   • Man brækker også dyr og fisk for at undgå orm fra tarmsystemet, der efter døden gnaver sig vej ud i kødet. Herfra kan det inficere mennesket, hvis kødet ikke bliver opvarmet tilstrækkeligt. Konsumfisk skal renses før man lander dem.
    Man kan da godt sige:” Det har stinket forfærdeligt.” Selv om jeg synes, at stunket lyder bedre! 🙂 Men iflg ordnet.dk hedder bøjningen: stinke-stank-har stinket, så deeehe…

    AagePK

    Friday, April 22, 2022 at 15:41 GMT+0000

    • Jeg har virkelig svært ved sproget for tiden, bøjninger, men især formuleringer, som dækker de fagudtryk, jeg hører på MSNBC om krigens elementer i Ukraine. Men jeg kommer nok efter det – jeg bliver ved med at skrive.

     Ormene i tarmsystemet, er det almindeligt i rådyr eller mener du i alle dyr, svin, køer og får eller hvad?

     Jeg mener ikke kun det er pga orm at man brækker jagtbyttet med det samme.

     Konsumfisk ser ud som papstykker, når jeg køber dem fra frysemontren. Nej jeg har også købt frisk fisk hos fiskehandleren, men det er længe siden, og de er selvfølgelig altid “brækket”.

     Jeg husker min forbavselse første gang jeg så at man kan købe torskelever på dåse! Det smager udmærket.

     Donald

     Friday, April 22, 2022 at 21:13 GMT+0000

     • “Man brækker også dyr og fisk for at undgå..”, altså ikke KUN pga orm, ok? Prøv at læse engelsk wikipedia: Helminthiasis, der er nogle ret så appetitvækkende billeder… or not!
      Har du ikke undret dig over, at hjerte og lever, når du køber dem hos slagteren eller i Brugsen, eller where-ever, altid har nogle snit helt bestemte steder? Også oksetunger har lige fået et snit eller 2 ved roden: derved sikrer den veterinære myndighed sig, at der ikke gemmer sig æg eller larver af forskellige orm. Svigerfader dyrlægen kunne fortælle mange og lange historier om at stå ved båndet, hvor der foer 300 svin med hjerter, lever og tunger forbi i timen, og de skulle alle snittes! Og følge med kroppen, så der var direkte dokumentation. Findes de her, bliver hele kroppen afvist til direkte konsum, da der så også kan være æg andre steder, som folk med hang til tatar-bøf og lignende kan få i sig.
      Fisk skal landes rensede, eller lynfrosne: det er hændt, at hele lastbil-ladninger er blevet afvist ved den tyske grænse, fordi der er fundet orm i et par stikprøver; også, selv om det er et tysk skib, der har landet i Hirtshals, og ladningen er på direkte vej til ejerens egen fabrik i Tyskland. Ormene kan nemlig nå at gnave sig ud i kødet, så selv om man fjerner indvolde på fabrikken, er skaden sket, og kunden risikerer smerte og død.
      Det er nok pga hygiejnens høje stade i danske slagterier, at folk har glemt alt om trichiner og andet godt: i min barndoms Tyskland var hjemmeslagtning, uden besøg af den lovbefalede veterinære Fleischbeschauer, jævnligt i aviserne pga de medfølgende infektioner.
      Velbekomme!

      AagePK

      Saturday, April 23, 2022 at 7:21 GMT+0000

      • Nå OK, man brækker bla. for at hindre orme i at gnave sig videre ud i vævene.

       Åh tak !!! Det er jo ulækkert om noget er. Man må kunne vænne sig til meget, men jeg tror ikke der ligefrem står frivillige i kø for at hjælpe med oprydningen efter putins soldater.

       Angående svigerfaderens arbejde: 300 i timen er 5 i minuttet, ikke? Det er jo meget, det giver 10 sekunder til at se efter og 2 sekunder til at flytte blikket.

       Det er jo utroligt hårdt arbejde. At være flaske-inspektør på et produktionsbånd af øl er også en skrap opgave, det ved kollegerne, man bliver afløst ved mindste ønske om det.

       Donald

       Saturday, April 23, 2022 at 9:17 GMT+0000

       • Det var /er utroligt hårdt arbejde: du står med hele plukset (indmaden) i den ene arm, mens du snitter med den anden hånd. Så selv om de var flere om det, båndet blev delt i 3, så tog det til skuldre og albuer, foruden den bærende hofte. Så der er god grund til Arne-pension også til dyrlæger i veterinær-kontrollen.

        AagePK

        Saturday, April 23, 2022 at 11:15 GMT+0000

        • Oh du milde, ja det er da en belastning, der må sætte sig sine spor.

         “Arne pension” er en god idé og jeg forstår ikke hvorfor det er så svært at håndtere regler og love, som skal sørge for at systemet ikke bliver misbrugt. – Men OK jeg er heller ikke god til at tænke svindler-tanker (“bad thinking” var det det, revisoren kaldte det, når man prøver at forstå noget kriminelt?)

         Donald

         Saturday, April 23, 2022 at 11:35 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: