Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Prinsessen sad på højen loft

med hånden under kind

Ja, jeg forstår godt at nogen kan blive vrede eller forargede over at man bruger stavevarianter, men hvis det er tydeligt, hvad meningen er, og det ikke konflikter med andre ord, så er det vel i orden?

DR video på Facebook.

Nu døde jeg lidt igen.

Men for at se det positive, så ville jeg gerne linke til en video fra DR P2 (Klassisk) med Michael Germer og Concerto Copenhagen, Baroque Orchestra. Linket virker ikke. Her er overskriften, så må man søge med Google, den kan finde det i første hugg:

Tillykke til Årets Talent, Michael Germer! Her sammen med Concerto Copenhagen Se alle årets vindere ved P2 Prisen:

Michael Germer har spillet Vivaldi med Concerto Copenhagen, et “Barok-Orkester”, som spiller i datidens kammertone, d.v.s. lavere end nutidens kammertone. Michael Germer forklarer, at det kræver en omstilling i hovedet. Han har “absolut gehør” eller totalt gehør, som værtinden siger, og han må derfor øve sig i at spille i en anden kammertone.

Hun tabte, han vandt:

… Nu sad jeg for eksempel og skulle have min tredie vaccine, og så skulle man jo vente i 20 minutter efter man har fået det, så der sad jeg og hørte inde i hovedet, musikken blive spillet i en anden toneart end jeg er vandt til.

Vandt til?

Vane, vender, vænt — betyder ordenes stavning ikke noget? (Vane(n) || vænne(v), vænner, vænnet, || Vende(v), vender, vendt || Ven(n), vennen, venner || væn(adj), væne, vænt(adv))

(fra ODS – HugoAnd.HK.91. som adv.:)

Flagrer vænt, i I hvide Sejl

Advertisement

Written by Donald

Thursday, February 10, 2022 at 11:56 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

24 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mon ikke det skal være:” Flagrer vænt, I hvide sejl” 2. person i flertal, ikke sandt?
  Selv synes jeg sejl er vænest, når de står fyldte; flagrer de, har enten styrmanden ikke styr på det, eller også har gasterne ikke halet sejlet tot nok. Måske skal sejlmageren sy underliget om, det poser måske for meget. Ork, der er så meget at se til på et skiv. Det er derfor, skibe er af hunkøn: hun skal jævnligt have nye klude, pyntes op med maling, og kan være svær at styre. 🙂
  Jeg har, lige som Birgitte Nilsson og Luciano Pavarotti, været efter nutidens dirigenter, inklusive Phillip Faber: de har skruet kammer A så højt, så pigerne lyder anstrengte, og risikerer ødelagte stemmebånd, medens instrumentalisterne, især blæsere og violonister, risikerer tinnitus. Man bør tage bestik af komponisternes stemmegafler: international standard A er på 440 Hz, men DR bruger 442; mellem 1750 og 1820 var den 423,5 Hz, hvordan pokker de så regnede den ud. Der findes en stemmegaffel, der har tilhørt Händel, på 422.5 Hz. Til gengæld var Beethovens på 455,4 Hz, stakkels sangere!
  Du kan læse mere i engelsk wikipedia: Concert pitch

  AagePK

  Thursday, February 10, 2022 at 19:26 GMT+0000

  • Det er da rigtigt! Uha. Rettes (om lidt)

   HugoAnd.HK.91. som adv.: *Flagrer vænt, I hvide Seil! Grundtv.Dansk.I.604.

   Nu bliver jeg næsten nødt til at opslå begge henvisninger, det er en uskik at man springer over referencerne (derimod er det dumt, hvis man IKKE springer over hvor gærdet er lavest! Man kunne jo falde og slå sig!)

   HugoAnd.HK.91. Hugo Andersen, d. v. s. Cai M. Woel. HK: “Hultenborg Kro”

   som adv.: *Flagrer vænt, I hvide Seil!

   Grundtv.Dansk.I.604. == N.F.S.Grundtvig, Danskeren bd.I side 604.

   Men asterisken (foran *Flagrer) kan jeg ikke finde forklaring på — oh jo!
   *
   sættes foran verscitater (om stjerne hos Høysgaard se lydskrifttavlen i bind 28 s. 95)

   Det er altså så skønne ord der kom med i dag! Den sproglige mangfoldighed, når man inddrager søfarts-fagsprog, er — mildest talt — “underlig” og vi må have en sejlmager til at bidrage med flere ord.

   Og hvor er jeg dog enig i kommentarerne om kammertonen. De nøjes ikke med 440, men kommer somme tider op på 442. Dog ikke så meget som man i 30’erne og 50’erne gjorde forskellige steder, vistnok mest i USA, netop for at få mere “power” på, helt op på 444 og 445. Nej ikke US, det var Berlinerne! Wikip. Concert Pitch:

   Overall, it is thought that the general trend since the middle of the 20th century has been for standard pitch to rise, though it has been rising far more slowly than it has in the past. Some orchestras like the Berlin Philharmonic now use a slightly lower pitch (443-Hz) than their highest previous standard (445 Hz).[

   Donald

   Thursday, February 10, 2022 at 21:35 GMT+0000

   • Jeg tænkte nok, at “underlig” kunne sætte nogle tanker igang! 🙂 Det mærkelsesbeværdige er, at det ikke er nævnt i Den danske Ordbog, selv om det er et dagligt brugt ord i skibsfarten: man har ikke andre betegnelser. Så man skal enten til Ordbog over det danske Sprog eller til Wikipedia: Sejl. Et lig er kanten af et sejl, overlig, underlig, agterlig, forlig eller stående lig. Også fiskerne taler om overlig og underlig om de to tov, som udgør hhv den øverste og underste kant af et net.
    Hjørnerne hedder til gengæld barmer. Kan være, nogle bliver stødt af udtrykket faldbarm, eller skødebarm, men deres fantasi er åbenbart på overarbejde! 🙂 Mon halsbarmene kan opveje det indtryk? 🙂 🙂 🙂
    Tysk wikipedia har nok den mest udførlige forklaring på Kammertonen. Her er også oplysning om Giuseppe Verdi’s forslag om kammertonehøjden, som Pavarotti, Schreier og mange andre sangere tilsluttede sig.

    AagePK

    Thursday, February 10, 2022 at 23:04 GMT+0000

    • Jeg er sikker på at halsbarmerne kan opveje!

     A above it being approximately audio speaker icon430.54 Hz […] This system never received the same official recognition as the French A = 435 Hz and has not been widely used. This tuning has been promoted unsuccessfully by the LaRouche movement’s Schiller Institute under the name Verdi tuning since Italian composer Giuseppe Verdi had proposed a slight lowering of the French tuning system.

     Donald

     Friday, February 11, 2022 at 13:42 GMT+0000

 2. Tja – du ved nok hvordan jeg har det med uautoriserede stavevarianter. Jeg har det fint med kreative orddannelser, men man skal stave korrekt, tak 🙂
  Så nej, fejlstavning er ikke okay, selv om man kan gætte hvad det betyder. Individuel stavning gør det desuden endnu sværere for ordblinde at læse, fordi de faste mønstre i givet fald forsvinder for dem.

  Ellen

  Friday, February 11, 2022 at 12:37 GMT+0000

  • Du har fuldstændig ret i at det gør det sværere for ordblinde at læse – men at skrive uden stavefejl er også vanskeligt for ordblinde, og jeg har fået de herligste respons fra drenge, som følte at de ikke duede, når jeg sagde at det vigtigste var, at man kunne forstå hvad de mente, og ikke *kun* stavningen, og at et par stavefejl kunne opvejes af en god stil eller oversættelse.

   Jeg kender din holdning, men det er begrebet “autoriseret”, som driller. Det var autoriseret i min barndom at skrive vilie, linie, familie osv og nu er det kun familie, som er autoriseret.

   Ligeså var det legalt at stave miljø som milieu, osv, og også i dag har vi fx godkendte stavemåder med ‘x’ i både navne, fremmedord og marketings-betegnelser.

   Jeg bor på Saxenkolvej. På de gamle kort er det oftest stavet “Saksenkold”. Altså ikke NYE kort, men gamle. Det er lissom den omvendte verden.

   Jeg kan godt forstå at man har andre regler for navne, og jeg synes også at vi skal passe på vores danske sprog. Det gør man bedst ved at være forsigtig med meningsløse ændringer.

   Donald

   Friday, February 11, 2022 at 13:28 GMT+0000

   • Million, milliard, trillion, trilliard, kvadrillion, kvadrilliard…
    Men ikke mere vanille, kun vanilje.
    Men de har overset kvadrille. Både hos husarene og i folkedans, øv-bøv! 🙂

    AagePK

    Friday, February 11, 2022 at 14:01 GMT+0000

    • Glemte brillant: en brilliant skinner brillant. Sjovt nok er det ikke omvendt! Til gengæld findes briljant ikke i Den danske Ordbog. Meget mærkelsesbeværdigt!

     AagePK

     Friday, February 11, 2022 at 14:48 GMT+0000

    • Åh det danske sprog, åhja.

     Mens jeg glæder mig over at vi har andre sprog, og at også disse er fulde af mærkelige ulogiske ting, men at de trods alt fungerer. Og så kan jeg godt lide, at Engelsk (og Tysk) har en tendens til at bevare en basis-standard, som er det vi kunne kalde akademisk (Oxford English, eller BBC English, og for Tysklands vedkommende – ?)

     Når man så hører “rigtige” Engelsktalende træde i spinaten ved udtale af tyske navne, som fx “Kathy Loves Physics & History” hvor Kathy fortæller om venskabet mellem Niels Bohr og Heisenberg og de andre tyske videnskabsmænd, så er min reaktion at Dansk ikke er værre end Engelsk til at forvrænge udtale af fremmede navne.

     Kathy (mangler efternavn) er ærlig vedrørende hvor mange tyske videnskabsmænd der faldt for fristelsen at samarbejde med nazisterne. Det er meget uhyggeligt at det var så nemt at omstyrte et kultiveret folkeslag, men mon ikke det har noget at gøre med fattigdommen efter WW1.

     Donald

     Friday, February 11, 2022 at 20:25 GMT+0000

     • Nej, det var Bismark, der spøgte. Ved at lade borgerskabet udleve deres honette ambitioner via Junker-systemet. Det startede med at gymnasiaster kunne tegne en 1-årig kontrakt, med selvvalgt våbenart, og selvbetalt udrustning og ophold. Herefter kunne man udnævnes til officer af reserven. Det gav store fordele i det prøjsiske samfund hen mod lavadel-staus. Og dermed loyalitet overfor staten. Se tysk wikipedia: Einjähriger Freiwilliger, eller engelsk ditto: One-year volunteer.
      Men den vigtigste bog i denne sammenhæng: Wibke Bruns: Meines Vaters Land, oversat til dansk: Mit fædrene land. Wibke taler et smukt dansk, hendes mormor og morfar er danskere fra Lolland. Men hendes mor og far var/blev tyskere, faderen tysk officer i 1. og 2. Verdenskrig, hitlertro, indtil han som sikkerhedsofficer i Dora Mittelbaus V2-fabrikker oplever forbrydelserne mod jøder og krigsfanger. Herefter bliver han medlem af modstanden, og hænges i Plötzensee. Min fars ven Hans R¨tting sad i samme fængsel, og har i bogen Min vej til Danmark berettet om masse-hængningerne der. Begge bøger er på biblioteket, på dansk.
      Wibke, der også var den første nyhedsoplæser i tysk ARD, og sekretær for Willy Brandt, gennemgår slægtens historie, og sandsynliggør min these om Junkersystemet som grundlag for det tyske, især prøjsiske borgerskabs vej mod nazismen. MEGET læseværdig!
      A propos bøger og engelsk udtale: Don’t put your foot in the mouth, en meget morsom dansk bog om at passe på, når det gælder udtale og engelske udtryk: et eksempel er en guide, der til de engelske turister udtaler:” Here the king holds his balls and dances!” Man ser det for sig. ikk’?

      AagePK

      Friday, February 11, 2022 at 22:59 GMT+0000

      • Den sidste skulle jeg læse noglet gange !!!

       Men jeg vil hellere læse Wibke Bruns: Meines Vaters Land, oversat til dansk: Mit fædrene land og Hans Rötting.

       Donald

       Saturday, February 12, 2022 at 2:15 GMT+0000

       • Sorry: Hans Rütting. Født i Berlin, flygtet til Danmark, afleveret til Gestapo, fangelistefører i Plötzensee, overlevede, giftede sig proforma med Barbara, flygtede sammen til Danmark, Barbara parkeret hos min far i Flensborg. Her blev hun min fars sekretær på biblioteket. Hun kommer senere til København, hvor hun bliver 3-sproglig korrespondent. De skilles, hun tager til Tyskland og får et stort gennembrud som skuespiller.
        Har du set filmen Operation Crossbow? Om englændernes forsøg på at infiltrere og bombe V2-fabrikken i Dora Mittelbau? I den spiller Barbara den tyske testflyver Hannah Reitsch. Churchill brugte ufatteligt mange resurser på at finde og ødelægge V1 og V2 fabrikkerne, de var jo ved at ødelægge den gode stemning i London. Amerikanerne syntes vist, det var uforholdsmæssigt.
        Både Hans og Barbara har skrevet om deres oplevelser på vejen til Danmark. Barbara har endog fortalt om det i tysk tv. Hun talte stadig et pænt dansk. Hun var endvidere i flere år medlem af den bayriske landdag for de grønne.

        AagePK

        Saturday, February 12, 2022 at 7:58 GMT+0000

        • Tak for den interesssante melding, det er nemt at finde noget om filmen “Operation Crossbow”. (Man kan åbenbart se gamle film via netservere, mere om teknik og copyright en anden gang). Min viden er begrænset til en overslagsberegning i en dokumentar om WW2, men der er så mange dokumentarer, og jeg er ikke sikker på hvilken det var, formentlig var det historiker Mark Felton’s Productions / YouTube channel,

         men jeg har nok også set V2 produktion og terror i andre video’er.

         Jeg kan huske, at beregningen gik ud på at Hitler brugte så mange ressourcer på V2 (mindre på V1) så at det har forsinket nazisternes krigsindsats. Og *det* får mig så til at tænke på situationen “Ardennerne 1944” og en bog af Anthony Beevor om netop denne tid, hvor den tyske krigsmaskine formåede at forsinke De Allierede. Det er utroligt at tyskerne kunne levere så meget krigsindsats, og hvis jeg var ung nu ville jeg måske vælge at studere historie for at forstå den tyske krigs-økonomi, – ja, udplyndring af besatte lande (men Danmark blev jo ikke ligefrem udhungret) og slavearbejde, koncentrationslejre, men jeg vil vide, hvordan de ting balancerer helt frem til Marts 1945.

         Nå nu fortaber jeg mig vist. (Ikke vidst, som mange danskere skriver, der er utroligt mange danskere, som ikke kan tale eller skrive dansk, men sådan er det vel også for andre nationer? Tyskland?)

         Jeg bliver så glad, når jeg læser om “Barbara”, som kunne så meget.

         Donald

         Monday, February 14, 2022 at 11:53 GMT+0000

        • Så du DR-tvs udsendelse om, hvorledes Nationalbankens guld blev reddet? Det er jo noget, mange glemmer: det første, tyskerne gjorde ved besættelser, var at snuppe det pågældende lands guldreserver. Ja, de snuppede også museernes bedste kunst, men det var til d’Herrer Ovenazisters egne samlinger. Og hvad der var “entartet, bestimme ich!”
         Samme indbringende forretning fandt IS i Syrien, taliban i Afghanistan osv, osv jo også ud af: kunst og arkæologiske samlinger blev splittet for alle vinde. Den internationale kunsthandel har tjent formuer på krige.

         AagePK

         Monday, February 14, 2022 at 13:21 GMT+0000

        • Her er et udpluk fra Wikipedia om filmen “Operation Crossbow”:

         … Barbara Rütting as Hannah Reitsch …
         Hanna Reitsch was a German aviator and well-known test pilot.[13]
         Constance Babington Smith was a British WAAF officer who interpreted aerial photographs of Peenemünde.[14]

         Notably absent from the film is Wernher von Braun, designer and developer of the V-2 rocket, possibly because of the sensitivity of his later role with the US military and NASA.

         //end-quote//
         Nej alligevel mere citat, nu fra sektionen om Plot:
         //quote://
         Bamford demands Curtis surrenders, using Bradley as a bargaining chip but, as the air raid siren sounds, Bradley lunges for the microphone and tells Curtis which switch to pull; he is then shot by Bamford. The powerhouse workers attack Curtis, but he shoots them. One shoots Curtis as he pulls the lever opening the launch door. The Germans try to launch the missile but, as it lifts off, bombs hit, obliterating the facility.
         //end-quote//

         Og det siger mig at filmen – som så meget andet – er lavet med os almindelige mennesker i sinde, og det, som jeg søger nu, er forståelsen af hvordan i al verden tyskerne kunne få ressourcer (mennesker, ingeniører, metal, maskiner) nok til at lave raketter, husk, at det faktisk lykkedes efter mange mislykkede launches at få V2 missiler i luften. Men – som jeg nævnte – til stor udgift og på bekostning af materiel til tropperne, som mod alle odds stoppede de Allierede både ved Antwerpen og i Ardennerne.

         Og for lige at slå det fast: Guld har i sig selv ikke nogen værdi, hvis man ikke kan skaffe mad, metal, maskiner, … og benzin.

         Donald

         Monday, February 14, 2022 at 15:24 GMT+0000

        • (Wikip.V2-Rocvket, London hit:) The British government initially attempted to conceal the cause of the explosions by blaming them on defective gas mains.[54] The public therefore began referring to the V-2s as “flying gas pipes”.

         Tallene: Nazisterne nåede at sende 1402 V2 mod London, og producerede over 3000 — hvordan i al verden kunne de lave så mange efter 6 års krigsførelse/forbrug af alt?

         … those of us who were seriously engaged in the war were very grateful to Wernher von Braun. We knew that each V-2 cost as much to produce as a high-performance fighter airplane. We knew that German forces on the fighting fronts were in desperate need of airplanes, and that the V-2 rockets were doing us no military damage. From our point of view, the V-2 program was almost as good as if Hitler had adopted a policy of unilateral disarmament.

         At the end of the war, a race began between the United States and the USSR to retrieve as many V-2 rockets and staff as possible.[89] Three hundred rail-car loads of V-2s and parts were captured and shipped to the United States and 126 of the principal designers, including Wernher von Braun and Walter Dornberger, were in American hands. Von Braun, his brother Magnus von Braun, and seven others decided to surrender to the United States military (Operation Paperclip) to ensure they were not captured by the advancing Soviets or shot dead by the Nazis to prevent their capture.

         According to a 2011 BBC documentary, the attacks from V-2s resulted in the deaths of an estimated 9,000 civilians and military personnel, and a further 12,000 forced laborers and concentration camp prisoners died as a result of their forced participation in the production of the weapons.

         Donald

         Monday, February 14, 2022 at 16:56 GMT+0000

        • Man kan smøre mange mennesker med guld, og vigtige stoffer, som kun fåes i små mængder, kan kun købes mod guld, eller diamanter, eller kunst. Det holder værdi. Og mad til dem i toppen er der nok af.

         AagePK

         Monday, February 14, 2022 at 22:27 GMT+0000

        • Ja jo, i en krigsøkonomi er det jo ikke hele forklaringen. Den anden kommentar om kunststoffer, forklarer mere hvordan tyskerne med egne kulminer (gode miner til slet spil, det udtryk passer her) og jernmalm fra Sverige kunne blive ved med at producere både ammunition og V2 bomber. Måske svenskerne blev betalt med guld? Eller blev de betalt med “beskyttelse”? Nordsverige, Norge og Rovaniemi, kampen og forståelse med Russerne er kompliceret.

         +3000 V2-raktter? Det er jo vildt mange og hvis det havde været våben til Ardennerne, hvad var der så sket?

         Raketter som er fin-mekanik og tonsvis af brændstof, samlet længde 14 meter og 12 tons, som nogle af de store lastbiler, OK – det kan et stort lands krigsøkonomi godt klare, men det går ud over andre ting, og det skriver du jo egentlig også, selv om jeg protesterer mod hvor meget det stjålne guld har betydet.

         Til sammenligning: der var undersøgelser af hvor meget bombning af Schweinfurt og Braunschweig betød for produktionen, og kuglelejer i Schweinfurt blev igen produceret blot nogle uger efter bombningen.

         Jeg har set en tandhjulsmaskine i Brøndby, som var købt som bombe-offer fra Berlin, der var svejset lidt og repareret, så kunne den lave tandhjul af den slags, der ikke slides (fordi tænderne er “runde”) og den maskine stod og producerede nylon/plastic tandhjul, der var ret stærke (den slags brugtes i bl.a. HI-FI båndoptagere).

         da.Wikip://
         Containerne, som indeholdt brændstoffet, var fremstillet af aluminium, der var meget dyrt.

         og://

         V2 blev produceret i underjordiske produktionsanlæg (Mittelbau) i Kohnsten-bjerget nær byen Nordhausen i den sydlige del af Harzen. Produktionen blev overvejende varetaget af tvangsarbejdere og KZ-fanger fra den nærliggende Dora-Mittelbau koncentrationslejr. I alt var ca. 60.000 KZ-fanger beskæftiget i Mittelbau, hvoraf ca. 25.000 døde.

         Der blev produceret ca. 4,500 V2 raketter mellem august 1944 og marts 1945.

         Donald

         Tuesday, February 15, 2022 at 11:41 GMT+0000

        • PS: benzinen laver vi da selv. Og kunstgummi til dæk, og, og, og…
         Langt de fleste kunststoffer opfandt tyskerne, fordi de var nødt til det. Det samme med smagsstoffer og aromaer, der kunne få folk til at tro, at det var den ægte vare, tyskerne fik serveret.

         AagePK

         Monday, February 14, 2022 at 22:30 GMT+0000

        • Tyskland var simpelthen EU’s tekniske forward, men hvorfor i al verden kunne de så ikke føde befolkningen? De havde oven i købet opfundet forsfor og kvælstof-gødning, ikke?

         Donald

         Tuesday, February 15, 2022 at 11:42 GMT+0000

        • En stor del af de kulstoffer, man skulle bruge i den kemiske industri, kom fra brunkul. Bitterfeld ligger tæt på de østtyske brunkulsfelter, og her lå en meget stor koncentration af kemiske fabrikker.
         Pyrolyse kan bruges til meget, og det blev det. Af nafta kunne pyrolyseværket lave alkohol til Spritfabrikkerne, til polyethylen hos Danbritchem, og gas til Københavns kommune. Tyskerne havde en meget bredere produktionspalet.
         Så ja, på mange punkter lå Tyskland forrest i den tekniske udvikling, mestendels dog baseret på nød: når man ikke har adgang til gummiplantager, oliefelter, miner med sjældne mineraler eller guano og salpeter, ja, så må man hitte på. Nød lærer nøgen kvinde at gå over åen efter vand, som et dødfødt barn, der går i sin mor igen. Eller sådan noget.
         Kan du ikke skaffe mandler til marcipan, må du bruge mannagryn, sukkersirup og mandelessens. Den leverede Dr. Oetker. Det gør han stadig. Jeg har min mors Schulkochbuch af Dr August Oetker, der er masser af opskrifter med Vanillin-aroma og Zitronen-aroma. Mon ikke også din barndoms Romfromage var med aroma?
         Mine bedsteforældre havde lært af 1. Verdenskrig: de var selvforsynende med kaniner, høns, en gris til opfedning på madrester, og stor grønsagshave, og det var mange andre. Problemet var, at for at starte et militært angreb, forudsage hærens overvejelser enorme lagre af mad, så der var noget at give af: noget nåede at rådne, andet gik tabt under transport, og andet på slagmarken. Dette havde allerede støvsuget lagrene i første, og nu gentog det sig i anden verdenskrig. Selv om man stjal med arme og ben i de besatte områder. Og her fik Danmark en venlig behandling, fordi de var leveringsdygtige.
         Du må ikke glemme, at en meget stor del af staternes betalingskraft, og dermed udlandets tillid, dengang bestod i deres guldreserver.

         AagePK

         Tuesday, February 15, 2022 at 12:58 GMT+0000

        • Jeg måtte lige slå op, hvor langt der er fra Brunkul til “rigtige kul”, og jeg fandt ikke et tydeligt svar; Brunkul er som “rigtige kul” plantedele, der er sunket i lag på lag og presset sammen af efterfølgende tektonik. Men er det så bare alderen?? Tilsyneladende ikke kun:

         Brunkul kaldes på Engelsk “Lignite”, og det antyder, at lignin, som er det der gør at træerne kan danne træstammer der er hårde og kan bære, lignin findes i brunkul, og kan nedbrydes ved pyrolyse.

         Jeg har været igennem en by i Tyskland, som var DDR’s store brunkulby, og det er rigtigt at den så ret trist ud, ikke nogen arkitektoniske skønheder midt i det hele som fx. en byport eller en 500 år gammel kirke.

         Vores bedsteforældres generation har kunnet mange ting på deres måde og har forhåbentlig haft gode liv, – hvis ikke deres køkkenhave og smågrise blev plyndret af krigsgale mennesker.

         Donald

         Wednesday, February 16, 2022 at 11:30 GMT+0000

        • Du skulle have taget Brunkul i dansk wikipedia, herefter tysk og så engelsk: brunkul ligger over tørv, men under kul. Mellem 20 og 2500 mil år gamle mose- og skovlag. De er ikke helt forkullede, da de ligger højt i terrænet, og derfor ikke har været så udsatte for tryk og varme. Det gør, at det indeholder meget vand. Det var problemet med brunkul fra Søby lejerne under besættelsen: det gav løbesod i skorstenene, og stank forfærdeligt. Desuden, og det vil du også kunne se på billederne på tysk wikipedia, ligger brunkul under et tykt lag løst sand: det afstedkom evindelige sandskred ved Søby, med mange døde tilfølge.
         Iblandt finder man lidt mere hærdet materiale, jet, som er sort, men har samme genskaber som rav. Især dronning Victoria gjorde jet populært som sørge-smykker.
         Mht krigsøkonomi: prøv at læse engelsk wikipedia, Gold Reserve, om Belgians ene trediedel af guldreserven, 192 tons!!! og dets færd.
         Artiklen Gold holdings in Norway, med link: Flight of the Norwegian Treasury, er også spændende. Den danske guldreserve blev ført ud via Sverige, og tyskerne fik en lang næse.
         Men udover Tjekkiets guld, og Østrigs, 2,7 Mia Schilling i guld, røg 201, 2 tons belgisk, 122,2 tons hollandsk, og 4,3 tons luxemborgsk guld i A Hitlers lomme. Og som du kan læse i Gold Reserve: …used it to purchase commodities and munition. Det gik sgu’itte med papirpenge.
         Jeg kan ikke finde noget om Polens guld, men her i Februar har de åbenbart 230 tons. Så mon ikke det var det samme i 1939? Sammenlignet med Belgien? Tilsammen noget, der ligner 700 tons. Finguld. A 330 kr pr gram i dag.
         Værd at tage med, ikk’?

         AagePK

         Wednesday, February 16, 2022 at 13:15 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: