Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Der er mindst fire møller med vinger i Nordsjælland

… og den ene ligger i Melby (det er næsten for godt et navn, ikke?)

De to andre er Ramløse ved Arresø og Karlebo ved Hillerød. Og så er der en stubmølle ved Helsinge: Pibe Mølle. Det er frivillige, som holder dem vedlige og det koster tid og penge. Storm som den, der skulle komme i morgen, kan koste vinger.

Der må være nogle flere møller end de fire.

Hvorfor kan jeg huske en møllemand, som fik os børnehavebørn på besøg, og som viste at møllen kunne køre rundt, men han var skrækslagen for de her børn, de måtte ikke komme hen i nærheden af de store træ-tandhjul, for så kunne fingrene ryge af.

Jeg har ikke været god til at passe på fingre, men har heldigvis alle sammen tilbage … endnu.

Advertisement

Written by Donald

Friday, January 28, 2022 at 0:28 GMT+0000

Posted in Byggeri

Tagged with ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Prisen for at holde møller og deres vinger i sikker stand svarer til at holde en skonnert i søen: horribel!
  Min far købte Marstal Mølle i 1964, uden vinger, men ellers med indmaden og krøjehjul intakt. Vi pillede det ud og ned, vi kunne overkomme, og brugte møllen som sommerhus til ca 1979. Den lå på åben mark, men efterhånden havde folk bygget parcelhuse hele vejen rundt, og nu var møllen pludseligt et problem: den passede jo ikke ind i parcelhusstilen!
  Så vi solgte, og så brændte møllen, og kommunen krævede nedrivning. På trods af, et de metertykke mure ikke havde taget skade.
  Tænk, hvis det havde været kirken, den passer jo heller ikke ind i et parcelhuskvarter, vel?

  AagePK

  Saturday, January 29, 2022 at 7:52 GMT+0000

  • Den passede ikke ind i parcelhuskvarteret! Den slags historier er der der også her, Blistrup Mølle er privat og kan næsten ikke ses når man står på vejen udenfor. Den ser nu ud til at være blevet en pæn bolig.

   Men det gør mig lidt ondt at man ikke gemmer mindst én mølle fra hver kommune med støtte og arbejde til både håndværk og kustodejobs.

   Donald

   Saturday, January 29, 2022 at 10:46 GMT+0000

 2. Hahaha – Melby Mølle – godt set 🤣
  Da jeg var barn, havde vi nogle få kilometer fra gården en fungerende mølle, som far brugte. Jeg kan godt huske, hvor spændende det var, når han tog mig med for at hente mel, og jeg så de kæmpestore møllehjul dreje rundt og male kornet.

  Ellen

  Saturday, January 29, 2022 at 8:08 GMT+0000

  • Her på egnen kan børn få en fungerende mølle at se mindst to steder, Ramløse og vandmøllen ved Esrum Kloster — som iøvrigt er en tur værd, hvis man alligevel er i nærheden (fx. fra Fredensborg Slotspark til Esrum er der vel godt 10km.)

   Donald

   Saturday, January 29, 2022 at 10:50 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: