Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Sproget i udsendelser før Auschwitz mindedag

Sproget slår ikke til når man skal tale om Nazisternes forbrydelser.

Hører i baggrunden udsendelsen om Ravensbrück.

Bare udtrykket “koncentrations-lejr” er forkert. Fangelejr for mennesker, der bliver dræbt af et kriminelt styre. Hvad skal man kalde det?

Udrydde, siger man stadig, om at myrde civile.

Man udrydder rotter, ikke mennesker, ville jeg mene.

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, January 26, 2022 at 19:11 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Koncentrationslejr er taget fra det engelske Concentration Camp, de lejre i Sydafrika, hvor englænderne samlede boerne under de værst tænkelige forhold. De døde hurtigere end fluer. Og det var også tyskernes svar til englænderne:” Vi gør jo bare det, I har lært os!”
  Men ordet stammer muligvis fra Valeriano Weyler, general og administrator af Cuba, der under optøjerne skabte reconcentrados, lejre, for civilbefolkningen, der så ikke kunne understøtte oprørerne.
  Men også Nordstaterne brugte lejre på samme måde overfor krigsfanger i Borgerkrigen.
  De første tyske Konzentrationslager var egentligt bestemt for socialdemokrater og kommunister som straffelejre, hvor de ved tæsk og hård træning skulle lære at æde de nye politiker. Flere af mine forældres bekendte havnede i dem efter 1933 i Nacht-und Nebel- aktionerne, herunder Hermann Clausen, medlem af Forbundsdagen i Bonn. En meget mild og venlig mand, som jeg husker ham. han blev indsat i Neuengamme. Først efter Wannsee-konferencen blev koncentrations lejrene omdannet til udryddelseslejre.

  AagePK

  Wednesday, January 26, 2022 at 22:18 GMT+0000

  • Jeg kan ikke lide at du kalder det udryddelseslejre. Det er nazisternes sprog – men jeg vil ikke bebrejde dig. Alle gjorde det, og nogle gør det stadig. Da jeg i 1982 spurgte Ole Aabye, den mest professionelle Radioavis-oplæser nogensinde, om hvorfor han brugte ordet “udrydde” i stedet for “myrde”, var hans svar, at sådan siger man jo.

   Men i nyere tid har jeg set flere og flere dokumentarer, hvor man sætter andre ord på.

   Jeg husker at jeg læste sammenhængende om 1933, Hitler, påsat brand, arrestation af parlamentarikere som var modstandere af nazistern og videre fremover. Ja, lejrene var i første omgang til politiske modstandere, noget som Lening og derefter Stalin var i fuld gang med.

   Det er frygteligt at måtte se sine venner blive arresteret for at mene noget andet.

   Det er nok derfor at det siddende US retssystem er så længe om at arrestere og dømme den fhv. præsident og hans medløbere, de mange senatorer, som fortsat påstår at de bliver uretfærdigt behandlet.

   Donald

   Thursday, January 27, 2022 at 14:59 GMT+0000

   • Undskyld mig, men for mig udtrykker “udryddelseslejr” noget, der er værre end alt andet. Det er jo ikke kun for at myrde enkeltindivider, selv om det er forfærdeligt nok: det er for at udrydde, slette, et helt folk. Eller flere folkeslag: romaerne havnede jo også her.
    Lenin og Stalin byggede videre på zarernes lejre; men til forskel for zarernes dømte fanger var Lenins, og især Stalins fanger kun dømt ved skueretter, og som regel tortureret til at tilstå. Det var udelukkende for at holde folket, hele folket, i rædsel, så ingen i grunden vidste hvorfor man skulle straffes. Der var ikke noget bestemt, der kunne lære en at undgå at blive ramt. Ved Holodomor, henrettelses- eller bedre: mordkampagnerne mod ukrainerne, var det helt tydeligt. Udover myrderierne ved skydning, hvor der var kvoter, adstedkom massedød ved inddragelse af korn, selv sædekorn, som solgtes til udlandet for at skaffe valuta. Bl.a Chrustjows søn Dimitri har fortalt om sin fars deltagelse.
    Nogle har så argumenteret for, at da Kasakstan forholdsmæssigt mistede flere mennesker, kunne Holodomor i Ukraine ikke ses som folkedrab, bare drab i al almindelighed. Jeg vil til gengæld mene, at der var forsøg på folkedrab i alle de lande, hvor man nægtede frivilligt at afgive korn og andre levnedsmidler til russerne, for at disse kunne få varer fra udlandet.

    AagePK

    Thursday, January 27, 2022 at 17:01 GMT+0000

    • Jeg kan godt følge tankegangen om hvorfor man kan synes at “udrydde” er stærkere end mord, men jeg er ikke enig. Jeg mener at “udrydde” smitter af på den uvidendes opfattelse af hvad det er der sker og at det derfor er en slags “Orwellian New-speak”.

     Skræk-undertrykkelse ja, det var også det, som Matilde Kimer fortalte om tilstanden i Rusland for tiden. Man ved ikke hvornår, hvorfor eller hvordan man skal undgå at at blive arresteret og dømt til straf af den ene eller anden slags.

     Jeg har svært ved at sætte mig ind i forløbet af myrderier fra 1918 og til vor tid, Holodomor i Ukraine var ikke nyt for mig, – jo navnet, ordet, men ikke undertrykkelsen.

     Donald

     Friday, January 28, 2022 at 16:42 GMT+0000

     • Du må se det sådan, at med ordet udrydelse stempler du også gerningsmændene ved at påvise deres umenneskelighed, da de netop jo i propagandaen forsøgte at tage menneskeligheden fra ofrene. F.eks ved at sammenligne jøderne med rotteplagen, både i film og på plakater.
      Det unne vi også herhjemme: Storm-P lavede plakater, der advarede mod kornsnudebiller, der tog vort korn. Og hvem kornsnudebillerne var? Ja, hvem hvar det lige, der under besættelsen rendte med vore fødevarer?

      AagePK

      Friday, January 28, 2022 at 18:59 GMT+0000

      • Jeg prøver, det er en god trøst at man kan se det sådan, men det virker ikke rigtigt for mig.

       Donald

       Friday, January 28, 2022 at 23:56 GMT+0000

 2. Jeg vil altså holde med Aage her: Det var jo lige præcis det, det var: Udryddelseslejre. Med det ene formål at fjerne den jødiske race fra jorden, altså en udryddelse. Det er et rædsomt ord, ja, men det var da så sandelig også en mildt sagt rædsom gerning, Hitlers Tyskland lige havde sat sig for her.

  Ellen

  Friday, January 28, 2022 at 15:24 GMT+0000

  • OK – pointen er forstået. Jeg kan bare stadigvæk ikke lide, at man bruger samme ord for skadedyrs-bekæmpelse som for folkemord.

   Donald

   Friday, January 28, 2022 at 16:43 GMT+0000

 3. Okay, udslettelse af jøder var ikke det eneste formål, men det gør jo egentlig ikke sagen bedre …

  Ellen

  Friday, January 28, 2022 at 15:25 GMT+0000

  • Nej selvfølgelig ikke!

   Det er ufatteligt. Jeg har stadig den fornemmelse af at vores forældre-generations erindringer om den tid blev fortiet.

   Donald

   Friday, January 28, 2022 at 16:45 GMT+0000

   • Nogle fortrængte erindringerne, ganske enkelt. Og det gjorde både ofrene og udøverne. De kunne ikke leve med deres erindringer: mange på begge sider, fordi de ikke kunne se sig selv i øjnene: hvorfor gjorde vi ikke modstand, hvorfor lod jeg mig rive med.
    Ved en retssag mod en kz-læge vidnede en overlevende kvinde for ham: hun læste ham således, at fordi alt omkring dem var så rædselsfuldt, så umenneskeligt, gjorde han det mest menneskelige, han udfriede dem, der havde opgivet.

    AagePK

    Friday, January 28, 2022 at 18:54 GMT+0000

    • Den slags historier har jeg forestillet mig for længe siden – men som barn lå de historiers levn fremme som korte bemærkninger om at så mange millioner var omkommet.

     Jeg forestillede mig ofte hvordan jeg ville have det, hvis jeg var i sådan en fange-situation, og har på min indre skærm oplevet, hvordan det er at kravle over pigtråd og blive skudt, såret dødeligt, og smidt halvt levende i en massegrav.

     Donald

     Friday, January 28, 2022 at 23:55 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: