Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Jødeforfølgelse, også af videnskabsmænd M/K

“Kathy loves Physics & History” YouTube channel.

Hun fortæller bla (min oversættelse) at Planck i 1943 var i Sverige og talte til tyske Nazi officerer. Det gav et gib i mig, var der tyske nazist-klubber i Sverige?

Transcript: In 1943 a Swedish reporter noted that Planck, who was talking to the Nazi officers club there, mentioned Einstein by name. Quote: Planck looked beyond prejudices and fanatics, entirely regardless of where he was. But Planck was aware of where he was [unintelligble: and he’s pardoned it].

While in Sweden Planck visited Lise Meitner [the first to understand fission] and according to Lise Planck told her, quote: Terrible things ought to happen to us. We have done the most terrible things.

Meitner thought that Planck was being too hard on himself. And after the war wrote a friend “Planck used the words ‘we’ and ‘us’, yet this 85 years old man was more courageous in his resistance than all the others.” [ cut … more about Meitner follows.]

(From that video)

Advertisement

Written by Donald

Saturday, January 22, 2022 at 6:00 GMT+0000

Posted in Videnskab

Tagged with , ,

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Da tyskerne fik gennemrejse-tilladelse for endog meget store troppebevægelser mmm til fronterne i Norge og Finland, har der uden tvivl været temmeligt mange teknikere, soldater og officerer i Sverige, beskæftiget med transport, sikring og reparation af materiel. Rigeligt til at der kunne samles folk til foredrag. Vi beskyldes ofte for at have dannet Flødeskumsfronten i Danmark, men i Sverige, der stort set ingen begrænsninger havde, har været den rene svir. Desuden var der i den svenske overklasse en god portion forkærlighed for nazismen. Så de tyske officerer havde god grund til at føle sig blandt ligemænd.
  Bent Blüdnikow har den 8. Juni 2012 en artikel i Berlingske tidende om en bog:” Blodsporet”, af nordmanden Espen Eidum. Den afslører, at svenskerne allerede i 1940 lagde skinner til massetransport af våben og soldater på vej mod Narvik. Altså dem, som skulle nedkæmpe den norske hær. Men det fortsatte, lige til det sidste.
  Mon ikke dit bibliotek kan skaffe bogen?

  AagePK

  Saturday, January 22, 2022 at 8:25 GMT+0000

  • Jo Biblioteks-tjenesten, digitalt, tillader at man bestiller fra ethvert bibliotek (hvis det ikke er en kostbar sag som ikke må udlånes.) Imidlertid kan jeg (næsten) ikke finde ud af at bruge bibliotekernes søgetjeneste. Ændrer de ikke systemerne ofte? Jeg må jo bare prøve igen. Jeg havde det godt med en månedlig tur til Kgl. Bibl. for28 år siden.

   Da jeg for nylig ville låne Schuberts klaversonater på Helsinge Bibliotek igen (altså IGEN, jeg vidste de havde dem i en Henle urtext udgave, som var ganske god, 3 solide bind) så søgte jeg på Schubert men fandt dem ikke. Bestilte dem ved at besøge biblioteket, åh, de var røget på lager … dem er der jo ingen, der interesserer sig for … og de var registreret som “Sonaten”, (Deutsch pluralis).

   Jeg ville dengang skrive til kommunens “kultur” for at bede om at et minimum af klassikere stod på hylderne, bare én meter klassiske noder, men desværre blev jeg jo mere og mere syg og havde ikke overskud til den slags (+ at der faktisk er et par andre ting, som har ædt min energi, en forening, hvis bestyrelse jeg ikke er sikker på existPlease waiterer — mere pr. mail) .

   Nu brugte jeg så NemID til at logge ind og får med små bogstaver i venstre, øverste hjørne: “Please wait”

   Jeg er lamslået over hvad der er sket med fremskridtet.

   Google (renset for tilbud om oversættelse og reklame-indskud):
   Blodsporet – Deichman.no
   https://deichman.no
   Forfatter, Espen Eidum. Utgitt, 2012
   Blodsporet : Sveriges bidrag til nazi-okkupasjonen av Norge.

   Donald

   Saturday, January 22, 2022 at 11:21 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: