Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Er klassisk musik “gammeldags”?

Jeg har brugt dagen på at tærske noder med en venlig studiekammerat fra dengang, og diskussionen kom bagefter ind på at de, der spiller klassisk musik er lidt specielle.

Ikke desto mindre har jeg glædet mig over at der var mere end 100 kompetente unge pianister, som deltog i Chopin konkurrence i Warzawa i år, alle sammen dygtige musikere.

Er man underlig, hvis man bruger så meget tid på musik, som man jo gør, når man uddanner sig til koncert-solist? (hvad enten det er klaver eller violin)?

Advertisement

Written by Donald

Sunday, January 9, 2022 at 23:59 GMT+0000

Posted in Music

Tagged with

17 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Uanset, om man stiler mod en solistkarriere, eller bare gerne vil hygge sig solo eller med vennerne, kan musikken afhjælpe en af tidens største plager: den manglende evne til at holde fokus.
    Søndagens avis havde på Erhvervssiden en større artikel om Trine Kolding, underviser, forfatter og tidscoach, hvad det så end er for noget.Men det er vist noget med at holde fokus og ikke multitaske, fordi man derfor spilder sin tid med hele tiden at skulle samle op: hvor kom vi fra, hvor nåede vi til, og: hvor skal vi hen, du?
    I går aftes satte jeg mig for at finde en bestemt sekvens på et af mine utalrige videåbånd. Derved kom jeg igennem en stribe optagelser med min datter, hvor hun som 3 1/2 årig øvede sig på violinen. Selv om faderen pjattede lidt undervejs, holdt barnet smukt fokus, og kom igennem Old Black Joe og det øvrige standard-repertøjer. Der var endda et gensyn med en koncert efter en samspilsdag i Otterup, dirigent Bjarne Korsgaard. Det var et par stykker af Leos Janaçek. Hun nåede endda at korrigere ham under prøven, og blev støttet af de store drenge. Mange år senere fik hun ham som lærer i efterskolen: han bar ikke nag.
    Men ved en sådan samspils-begivenhed, prøver og koncert, ser du ikke mange smartphones, her er det helt naturligt, at man holder fokus. Derfor er det jo også SÅ irriterende, stadigvæk at opleve tilhørere, der har glemt at slukke phonen. At se folk sms’se under en koncert kan være ødelæggende for oplevelsen. Jeg har oplevet det ved koncerter med Cecilie Bartoli, ja, endda under en optagelse i den gamle DR koncertsal var der et fjols, hvis telefon ringede midt i et stykke. Hvilket fik komfremsigersken til, i mikrofonen, at beskrive stykket som:…for kor, orkester og mobiltelefon!”

    AagePK

    Tuesday, January 11, 2022 at 8:40 GMT+0000

    • Sikken en dejlig historie om denne dirigent’s begavede unge musiker!

      Nu er der jo i dag stadig mange, som dyrker “musik”; men det, som jeg sigtede efter, var den klassiske musik, hvis tonesprog har en “rig måde at udnytte de akustiske udtryks-midler”. Jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal udtrykke det.

      Selvfølgelig er det også nødvendigt at koncentrere sig, hvis man spiller “rytmisk musik” (som om klassisk musik ikke er rytmisk! – Men det, man mener, er at tilsyneladende er jazz, rock, beat og fusion mere bygget på rytme – mindre på melodi og harmoni.) (jaja, der er undtagelser — altid).

      Tænk har du hørt Cecilie Bartoli live? Jeg har kun haft fornøjelsen via YouTube, her på mine 20 år gamle små computer-workstation højtalere (som dog er forbløffende gode i én henseende).

      Tror du at vores nutids-unge er præget at mangel på fokusering, manglende koncentration? Jeg ved det ikke. Forleden spillede jeg violin-duetter med gl.studiekammerat, og vi snakkede i pauserne om hvordan tiderne skifter, og unge mennesker har haft en helt anden opvækst end vi havde dengang. Men jeg protesterede lidt, overrasket, for vores opvækst var også RADIKALT forskellig fra forældregenerationerne, som havde gennemlevet to verdenskrige, flygtningekriser, økonomiske katastrofer, børskrak, inflation, transportforbedringer og sikker mere jeg ikke lige kan komme i tanke om.

      Derfor har jeg svært ved at generalisere, at vores generationer + de nye mangler koncentration(sevne).

      Vi talte også om det mærkelige i at SÅ mange kinesiske musikere dukker op, men med 1mia kinesere skal der jo være nogle gode musikere imellem, tænkte jeg, og de har jo ikke haft glæden af Bach, Telemann, Vivaldi og alle de andre i 300 år, sådan som vi har.

      Donald

      Tuesday, January 11, 2022 at 13:04 GMT+0000

      • Undskyld mig lige en gang: regner du ikke Leos Janaçek for klassisk? Hhmm? Helt ærligt? “Han betragtes sammen med Antonin Dvorak og Bedric Smetana som en af de mest centrale tjekkiske komponister.” Så hvad er de 2 så? Hva’ba’? Er du ikke lidt på tværs i dag? 🙂 🙂 🙂
        Min datter beskæftigede sig også med jazz og musicals, hun var i gymnasietiden fast del af orkesteret ved Nyborgs Voldspil. Men jazzen var mest med saxophonen, og sang. Hun var fast engageret ved Nyborg Vor Frue Kirke, og akkompagnerede af og til på violinen.
        Bartoli hørte vi i Tivolis koncertsal. Den har datteren så også spillet i. Og Glassalen. Men det var med musikskolen, så det tæller nok ikke helt så højt. Men jeg skal love dig for, at de musikskoleelever, der hvert forår deltager i Musikskolernes dag i Tivoli, får sig et ganske gevaldigt løft, bare ved den anerkendelse, der bliver dem til del.

        AagePK

        Tuesday, January 11, 2022 at 16:03 GMT+0000

        • Jeg må læse din kommentar igen, kan ikke lige forstå hvor Janaçek kommer ind i billedet … nej jeg kan stadig ikke fange sammenhængen. Du må forklare. Selvfølgelig er Janaçek en komponist, som har lavet musik der hører til i det, vi af pragmatiske grunde kalder “klassisk musik”.

          Se også Ellens og Lenes forklaringer.

          Ja, de musik-dage, der afholdes i TIvolis Koncertsal, er virkelig guld værd.

          Donald

          Thursday, January 13, 2022 at 0:12 GMT+0000

          • I mit første indlæg, linie 6, skriver jeg:” Det var et par stykker af Leos Janacek”.
            I dit svar skriver du:”…men det, som jeg sigtede efter, var den klassiske musik..”, hvilket får mig til at mene, at du må have læst let hen over mit skriv. OK? 🙂
            Vi var til koncert i DRs nye sal med Germer som solist. Michael gav 2 numre: Saint-Saens’ violinkoncert nr 3, og Introduktion og Rondo Capricioso. Med Aarhus Symf, dirigeret af Marc Soustrot. En virkeligt dejlig oplevelse!
            Betegnelsen klassisk kommer jo af epoken Wiener-klassiken, som egentligt gik på arkitekturen. I litteraturen dukkede Goethe så op med Den unge Werthers lidelser, som gav den litterære genre etiketten Romantikken. Som musikken så tog over noget senere.
            I dag kaldes så alt, hvad der ikke er jazz eller pop for klassisk, selv om nogle også bruger udtrykket Kompositions-musik. Som om Barbie-Girl ikke er komponeret! 🙂 Og Duke Ellingtons værker ikke er gennemkomponeret. Lige som Bach og Buxtehudes værker ikke forudsætter, at man kan improvisere. Det var jo netop Bachs improvisationer, der gav ham jobs: Tænk Goldberg. 🙂

            AagePK

            Thursday, January 13, 2022 at 8:15 GMT+0000

            • Åh nu forstår jeg ( … mere … ) min kommentar talte om “musik” generelt, altså både den klassiske og den u-klassiske! – og “rytmisk musik” *kan være* problematisk mht. koncentration; det opfattes af mange som baggrundsstøj eller “stemningsskabende”.

              En gang til, citat: ” … musikken kan afhjælpe …” ja – den klassiske musik.

              Så dette med jazz var altså ikke en henvisning til Janaçek! – beklager!

              Og det var en skøn historie om datteren, Bjarne Korsgaard og Janaçek.

              — Nå hvad så nu? Læse let? Nej, det orker jeg ikke at kommentere, men jeg kan bare ikke lade helt være. Jeg prøver at læse hurtigt og ser derfor ikke dobbelttydigheder eller fejlmuligheder så godt.

              Jeg ville gerne høre mere med Germer – var I taget hele vejen fra Marstal til København? er det ikke en besværlig tur i dag, hvor man ikke kan komme med ombord på en smakke? Tager man bilen med over til Svendborg, Storebælt -> Amager -> DR-Byen?

              Jeg hørte en lille bid i en radioudsendelse og var ved at falde bagover, så smukt det var, en dejlig tone, og rent – det sværeste for en violinist er at holde intonationen i ørerne.

              Kompositions-musik er også en mærkelig betegnelse, for mange af de store jazz-standards er baseret på musical-sange – og de der skriver dem, kaldes komponister. For rock/beat er det snarere ordet sang-skriver, som man bruger. Jeg er desværre ikke up-to-date i unge menneskers sprogbrug, men min studiekammerat fortæller, at for de unge er fx. Beethovens 5. symfoni også en “sang”.

              Tak for afklaring – nu har jeg vist fanget alle nuancerne! :mrgreen:

              Donald

              Thursday, January 13, 2022 at 12:47 GMT+0000

              • Koncerten var en 70-års-gave fra datteren til moderen: den inkluderede ophold i Stenlille, på Godset, og transport frem og tilbage. Kaffen og kagen hos DR var for egen regning. 🙂

                AagePK

                Thursday, January 13, 2022 at 14:11 GMT+0000

                • PS: det “klassiske” hentyder til Grækenland, ca 750 før til 500 efter vor tidsregning. Tiden før hed Den arkaiske, den forældede. Det er lissom med den “mørke middelalder”, der efterfulgtes af Genfødslen, Renaissancen. Vi er jo altid bedre, og mere oplyste, end dem før os. Basta!

                  AagePK

                  Thursday, January 13, 2022 at 14:15 GMT+0000

                • Jeg kan godt lide selvironien (vi er altid bedre end foregående generationer) i denne kommentar! Yes, grækerne byggede klassiske monumenter; og inspirerede mange, mange andre kulturer gennem tusinder af år. Det er lidt skræmmende at se video’er om restaurering af Acropolis (Akropolis, stavning?) dels fordi man opdager hvor meget der er bestemt af fænomener relaterede til optisk-bedrag, dels fordi behandling af stenene dengang var vel vidende, at sammenføjninger med metal skulle behandles så metallet ikke blev angrebet/ændrede sig og skabte revner.

                  Men for nylig så jeg en video om hvor mange “megalith sites” der er fra oldtiden, og blev mere og mere forbavset. Der er forklaringer på, hvordan tingene kan være frembragt, men flytning af tonstunge sten uden at hjørnerne bliver skamferet lidt er jo et mysterium, som kun delvis er opklaret: Man *kunne* gøre sådan og sådan – men det er stadig så arbejdskrævende, at man kan antage, at de har haft bedre metoder end vi kan tænke os til.

                  Jeg kan godt huske, at en lærer forklarede hvordan man med en vippeteknik, eller med tailler (pulley) og tov kunne få gearet manpower og hestekræfter. Men alligevel. Og stenene skulle transporteres til byggepladsen! Havde de hjul nok til det?

                  Du kan sikkert gætte, at jeg også tænker på de kæmpestore sten, man har fundet i de gamle tempelbyer (nuværende Tyrki) Göbekli Tepe.

                  Nok om det – nu må jeg tilbage til nutiden.

                  Donald

                  Thursday, January 13, 2022 at 17:31 GMT+0000

                • Sikken en dejlig gave, sikken en god idé. På “Godset”? OK!

                  Donald

                  Thursday, January 13, 2022 at 17:17 GMT+0000

  2. Det, vi kalder klassisk musik, er da gammeldags. Ellers kunne man vel ikke kalde det klassisk? Eller hvad? 😛

    Ellen

    Wednesday, January 12, 2022 at 18:37 GMT+0000

    • Altså, øh. Gammeldags kan i denne sammenhæng også betyde forældet, unyttigt, upraktisk, ubrugeligt, som fx. en damper med kul-kedler og røg-svineri.

      Men blandt mennesker med sans for klangskønhed og udtryksmulighederne i det musikalske materiale er klassisk musik hverken gammeldags eller forældet.

      Heldigvis er det med sociale medier mv. muligt at finde “lidelsesfæller” 🙂

      Og heldigvis har den unge Germer virkelig overskud til at arbejde med denne musik, så han løfter den op i nutiden.

      Donald

      Thursday, January 13, 2022 at 0:16 GMT+0000

  3. God pointe fra Ellen, men der bliver jo også komponeret ny klassik musik, så? Musikere uddannet fra rytmisk konservatorium nørder vel også med deres musikart. jeg er imponeret over alle dem, der brænder for noget.

    Lene

    Wednesday, January 12, 2022 at 20:17 GMT+0000

    • Det er nemlig rigtigt – tak for den kommentar! 🙂

      Man kalder det også klassisk musik, når en dejlig komponist som fx. Erik Bach skriver musik for symfoni-orkester.

      Donald

      Thursday, January 13, 2022 at 0:19 GMT+0000

      • Hvad med PDQ Bach?

        AagePK

        Thursday, January 13, 2022 at 18:05 GMT+0000

        • Ohja, han, PDQ, har virkelig forstået den klassiske musiks dilemma.

          Man bør også huske Hoffnungs tegninger af både dirigenter og publikum.

          Men spørgsmålet er, om vi er på vej til en anden form for “koncert-konventioner”.

          Man kan ikke dømme ud fra Warzawa Chopin konkurrencerne, for der er sikkert nogle anbefalinger om hvad mænd bør iklæde sig.

          Men andre steder må man kunne se at der sker noget med den klassiske musik. Nu er det altså et stykke tid siden, men DR-Koncerthusets Lørdagskoncert med Mahler’s symfoni 9, dirigeret af den nu ikke mere ugen Michael Schønwandt, det var en dejlig oplevelse, fordi en af musikerne fortalte om sine passager, obo-stemmen, og dirigenten fortalte om sin ungdoms fascination af Mahler — på sofaen.

          Måske vi snart får sofa’er i koncertsalene?

          Donald

          Friday, January 14, 2022 at 23:39 GMT+0000

          • Den ultimative sofa-scene: se Candide in Concert (2005) Glitter and be Gay (HD) på youtuben. Kristin Chenoweth er bare skøn i den rolle.
            Ja, DRSO kunne jo godt kalde sig Schøn(G)wandtsHausorkester, eller hva’? Lissom med NDRs Symf-ork, de gik hos mig under navnet G Wands Hausorchester, mens Günter Wand var chef der. 🙂
            Hvorfor skal kun Leipzig have et Gewandthaus-orkester, ikk’å’da’?

            AagePK

            Saturday, January 15, 2022 at 9:25 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: