Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

A house that had no plumbing

Den sætning beskriver det hjem, som US senator Harry Reid voksede op i. Et hjem uden vandhaner, uden afløb. Uden badeværelse – men måske med hvad man ville kalde et bryggers, hvor man kunne hente vand. Han blev politiker og leder af flertallet i Senatet fra 2007 – 2015.

Han døde i forgårs, 28. December 2021, 82 år gammel. Så han voksede med andre ord op under WW2, fra 1939 til 1959 (20 barndoms- og ungdomsår).

(Wikipedia:)

Controversial remarks

Reid apologized on January 9, 2010, for racially tinged comments he had made when Barack Obama was campaigning for president. In private conversations, Reid had remarked that Obama could win the presidency because the country was ready to embrace a black presidential candidate, especially one such as Obama—to whom he referred as being “light-skinned” and “with no Negro dialect, unless he wanted to have one”. These comments had been recently revealed by journalists Mark Halperin and John Heilemann in Game Change, their book about the 2008 United States presidential election.

Min far voksede også op uden toilet, men han ville fylde 120 år næste gang. Og min mors familie boede i et 1-værelseshus med sin mor og far og 3 søskende i Teheran i en periode i 1930’erne. Dér var dog en fælles gård og det vi ville kalde tagterrasse (man kan sove udendørs og foretrækker at gøre det i sommermånederne) men alligevel.

Er der noget, som vores generation og de næste er gået glip af?

Er det derfor at man bør opmuntre børnene til at deltage i en spejderlejr?

Written by Donald

Thursday, December 30, 2021 at 22:17 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Spejderlejr eller gå på museum som f.eks. Hjarl Hede, Frilandsmuseet, Den Fynske Landsby.
  Der findes sikkert også museer som giver indtryk af byernes beboelser for over 100 år siden.

  natural2222

  Friday, December 31, 2021 at 2:57 GMT+0000

  • Ja for os der er ud over teenage årene er det mere relevant at tage til Hjarl Hede og de andre frilandsmuseer.

   Men jeg har en idé om at den campinglejr, jeg oplevede engang i ungdommen, langs en bjergflod 1500 meter oppe i de italienske Alper, gav mig mere fornemmelse af et primitivt liv end man oplever ved at gå på museum.

   Donald

   Friday, December 31, 2021 at 12:59 GMT+0000

   • Det har du nok ret i. Det er først når man står midt i det, at erfaringerne gøres.

    natural2222

    Friday, December 31, 2021 at 13:10 GMT+0000

 2. Jeg må nu indrømme, at jeg meget nødig ville undvære alle mine såkaldt moderne bekvemmeligheder, og jeg er også blevet både for gammel og for magelig til at tage på en primitiv teltlejr.
  Men gå en tur i et skønt område gør jeg gerne 🙂

  Ellen

  Friday, December 31, 2021 at 13:18 GMT+0000

  • Vi vil da ikke undvære vand og varme! Men det er først i vores generation at det er alle steder.

   Alle tider har ønske bedre vand og afløb.Tænk engang, Romerne havde med datidens teknologi rindende vand – også varmt vand i de offentlige bade-paladser (termerne). Og kloak: The Cloaca Maxima was one of the world’s earliest sewage systems. Built during either the Roman Kingdom or early Roman Republic, it was constructed in Ancient Rome in order to drain local marshes and remove waste from the city.

   Donald

   Saturday, January 1, 2022 at 11:13 GMT+0000

 3. Tjah, vi havde vand, koldt vand, i køkkenet, da jeg var barn. Jeg blev født i et af landets ældste huse, i Langegade i Slevig, huset er fra 1400-tallet, og ses på Braun og Hogenbergs prospekt fra 1585. Lokummet stod på nogle bjælker, der hang mellem vort og naboens hus, med en hytte bygget udenom. Man kunne se ned gennem gulvbrædderne. Der var langt ned. Og man frøs numsen, og hvad der ellers var udækket, på vinterdage og -nætter. Morfar fik først wc længe efter, at vi var flyttet.
  På Ærø, i vort sommerhus Møllen, fik vi sent wc, men klarede os med “tørklosett”, som det hed. Også i byen kom natmanden til helt op i 80’erne: han vidste, hvor nøglen hang, listede ind gennem forstuen, stuen, soveværelset ud i baghuset og hentede spanden. Så hele vejen tilbage, i mørke, med en spand, der var skvulpende fuld. Og den tomme spand skulle jo også på plads!
  Tilsidst stoppede det, mange fik både bad, i baghuset, og wc, gerne i det gamle åbne ildsted, som fandtes i de gamle fisker- eller sømandshuse.
  De kunne godt overraske: en bekendt, murersvend, skulle bygge en iso-kærn ind i en skorsten: den bliver hejst ned oppefra, element for element; pludseligt stod det helt stille: hvad pokker var der galt? Ved at banke hul i skorstenen opdagede man, at en hanebjælke gik tværs igennem, lidt forkullet, men nok til at stoppe arbejdet. Den blev savet over. Men bagefter opdagede man, at i bunden var der et gammelt åbent ildsted, som ville sluge uanede mængder leca-kugler, en formue!
  Man rev lidt murværk ned, fik mere skabsplads, og muret rundt om iso-kærnen. 🙂
  I Sverige bruger man ofte mult-toa, det er for besværligt med kloakledninger. Eller afbrænding af fækalierne i elektriske toiletter.

  AagePK

  Friday, December 31, 2021 at 14:43 GMT+0000

  • I min barndom havde vi et lille udhus med køkken, som var beboet. Der var ikke toilet – tænk engang. På Frederiksberg, på den anden side af gaden (Boyesgade) lå der “Københavnerhuse”, 4-etages huse med vand og afløb med med toilet i gården.

   Det med natmanden på Ærø, det lyder upraktisk. Har du virkelig oplevet det?

   I København var det “Lægeforeningens Boliger”, (Brumleby), hvor man indrettede små boliger med lys og luft, men uden vand og toilet. Det var afstanden mellem husene, der var årsagen til at færre blev syge.

   Flere historier som den om murersvenden?! Skøn historie! Man må virkelig se sig for og få det bedste ud af overraskelserne.

   Donald

   Saturday, January 1, 2022 at 11:17 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: