Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Nedslidte nyheder

Det er de samme nyheder i 12-radioavisen som i går.

Jeg abonnerer på Politiken og forsidestoffet er ikke det vigtigste i verden men ting, som direkte vedrører en masse Danskeres hverdag, OK – det er forståeligt i en tid, hvor avisernes salgstal daler.

Men det er heller ikke nok at bladre om til side 5 eller 7, udenrigsstoffet.

De vigtigste begivenheder i vor tid er anslaget mod det demokratiske princip.

Og det står der ikke noget om, dér skal man fx. have fat i NBC og CNN og MSNBC og lytte til Ari Melber, Lawrence O’Donnel og Rachel Maddow, som siden 2016 har været klar over, at vor tid har lighedspunkter med 1933.

Nu har jeg fulgt med i Trumpismen siden 2016, hvor DR sendte en dokumentar, der viste de kriminelle sider af Trump’s aktiviteter, og det fremgik af andre nyheder, at vælgerne ikke havde forstået, hvad det var for et menneske, de satte i Det Hvide Hus.

Således sagde nogen “Endelig en præsident, der har sine egne penge”, lidet havde de forstået, at det var hans fars penge og at han faktisk havde forødet en formue.

Er det kun mig? Brokkehovede? Som synes at medierne skal give mere plads til de momenter i det storpolitiske aspekt, som kan ende med at vi kommer i krig uden rigtig at ville det, uden at have forstået, hvorfor det sker? Migrant-kriser, som kommer som en overraskelse? Christiansborg sprængt i luften af fjendtligsindede opportunister?

I parentes bemærket, min arbejdsgiver i 1990, H.C. Bagh i Hundested, var stolt af at hans far havde leveret nødstrømsanlægget til Christiansborg i 1940, så at “Borgen” kunne stå for modstå sabotage (hvadenten den var tysk eller noget andet.)

Advertisement

Written by Donald

Saturday, November 27, 2021 at 11:26 GMT+0000

Posted in Brok, Ord, Tidsmaskinen

Tagged with , ,

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. I parentes bemærket: jeg var ikke klar over, at Christiansborg stod for sabotage, inklusive den tyske; jeg mente at vide, at de gjorde alt for at bekæmpe den? Var der ikke stof til en dr.phil her?
  Godt, tyskerne ikke havde kendskab til de aktiviteter, pyha, så havde vi sku’ været mere på den, end med på den. 🙂 🙂 🙂

  AagePK

  Sunday, November 28, 2021 at 15:20 GMT+0000

  • Det er altid godt med parentes-bemærkninger, somme tider er de endda de vigtigste! 😀
   Har jeg skrevet forkert? Christiansborg kunne stå for … åh … rettet til “kunne modstå” !!!
   Så er det nok alligevel ikke stof til en Ph.D. 😦 😦

   Hvordan er det nu, i parentes bemærket, at Dansken skriver Ph.D – de skriver vist Ph.d. med lille d, og den gamle Dr. Phil. var noget andet og mere, ikke sandt?

   Man vil gerne harmonisere uddannelses-grader, og det er vel også en ærlig, og nyttig tanke, men for at det skal give mening, burde vi vel også gøre alvor af at bruge det nuværende “lingua franca”, (English), mere grundigt.

   Egentlig er der 117 ting, jeg gerne ville skrive afhandlinger om; som her, brugen af sprog, noget, som vi alle sammen kan have glæde af at filosofere mere over.

   Det er egentlig også tankevækkende at man kan forstå meningen med de vanvittige digte af P. Sørensen Fugholm, selv om han laver mange af den slags fejl, der vender op og ned på meningen.

   Jeg må stå for skud.

   Donald

   Sunday, November 28, 2021 at 17:17 GMT+0000

   • Spørgsmålet er så, om du kan stå for skud. 🙂
    De sprog-kloge har jo i Den danske Ordbog omkalfatret ” stå for skud”, et gammelt udtryk, der gik på, om en hest eller hund var vant til lyden af skud, til at betyde “blive udsat for kritik eller angreb”. I Ordbog over det danske Sprog, under Skud: “stå for skud, især om (jagt)-hest, ikke være bange for skud”, og der henvises til Leth., 1800. Så på sin vis har redaktørerne af ordbogen gjort sig skyldige i forsømmelse, efterdi udtrykket er ved at finde sin plads blandt pendulordene.
    Ja, man kunne jo både lave en ph.d og en dr.phil, men pas nu på: den verdensberygtede klima-benægter Bjørn Lomborg, kalder sig Ph.D i udlandet, hvilket svarer til dr. phil, men: det er han IKKE! Bl.a deri består hans videnskabelige uhæderlighed, han har en cand.scient.pol fra Aarhus, og skrev derefter en ph.d, som er indgående afhandling om et specifikt emne. I modsætning til en doktorafhandling berettiger ph.d-afhandlingen ikke til det lille dr. foran sit navn, og man må heller ikke gå med dr.-ring! Da Lomborg har undervist i statistik, tror mange, at han er statistiker, men han er altså politolog.
    Desværre er Den danske Ordbog også her på afveje, da den under “Oprindelse” jævnfører med den engelske titel PhD, der jo netop betyder dr.phil i de engelsktalende lande, og endda direkte med dr.phil. Man skal ned i teksten, før det går op for en, at det “kun” er en øvelses-opgave før den store doktorafhandling.

    AagePK

    Sunday, November 28, 2021 at 18:53 GMT+0000

    • Den kommentar er lidt svær at læse. Nu slog jeg så op i ODS: Ph.D — nix/nichts — og derfra var der link til DDO ph.d som du jo understreger er noget andet. i DDO åbnes så artikelen ph.d. /hele vejen med småt/ og her er forklaringen lidt forsinket, man kan blive ledt på afveje, meeen, de har dog med at det (underforstået dansk) uddannelse efter en kandidatgrad og at den ligger mellem kandidat og doktorgrad.

     citat:
     selvstændig forskeruddannelse, normalt af tre års varighed, som kan tages efter en kandidateksamen fra en højere læreanstalt; den tilsvarende akademiske grad, som ligger mellem kandidat- og doktorgrad ph.d.-graden afløste licentiatgraden i 1989.

     Jeg mener at fra begyndelsen mente politikere og universiteter at dansk Ph.D doktorgrad var langt større, mere omfattende end en Amerikansk Ph.D.

     Men man ville alligevel gerne have noget, der svarede til den Engelsk/Amerikanske, så man indførte dansk phd og kaldede den således ud fra et ønske om at den skulle minde om den amerikanske Ph.D.

     Hvis jeg har forstået rigtigt, var problemet altså at den danske Ph.D./Doktorgrad er en større historie og at Amerikanerne ikke har noget, der svarer til den.

     Den danske Ph:D var ikke en “normalt 3-årig uddannelse”, men en fagpersons publicering af sin forskning på et område, typisk en mediciner, som har forsket i et snævert område, fx et nyt antibiotikum o.l. hvor de Amerikanske Ph.D. snarere er en research i hvad andre mener om penicillinens bivirkninger.

     Donald

     Monday, November 29, 2021 at 21:16 GMT+0000

     • Nemlig: en ph.d er afløseren af den gamle licentiatgrad. Den egentlige doktorgrad, med et større skriftligt arbejde, der skal forsvares mod 2 officielle opponenter foruden tilfældige opponenter ex auditorium, findes ikke i USA. De nøjes. Med en PH D.
      Der findes et europæisk point-system, så man kan jævnføre de forskellige grader, men lige nu kan jeg ikke findet listen. Men en dansk ph.d, som den, Bjørn Lomborg har, giver vist 30 points.
      Prøv at gå fra dansk wikipedia: Doktorgrad, til engelsk do, og videre til engelsk Academic degree, det er ret interessant.
      Gad vide, hvad min datter kunne have drevet det til, hvis hun var fortsat i Sucre, Bolivia: hun klarede adgangsprøven, og læste meducin på Universidad Mayor, Real y Pontificia San Francisco Xavier de Chucuisaca.
      Nå, hun blev så læge på KU. 🙂

      AagePK

      Monday, November 29, 2021 at 22:05 GMT+0000

      • Hun har fået noget ud af sit unge liv!

       Godt at jeg har forstået dette phdilemma nogenlunde – det har undret mig, at man ikke valgte at løse merit-problematikken på en anden måde.

       Donald

       Monday, November 29, 2021 at 22:38 GMT+0000

 2. “Er det kun mig? Brokkehovede? Som synes at medierne skal give mere plads til de momenter i det storpolitiske aspekt,”…..nej….også til en vis grad denne signatur. Derfor har jeg udvidet mit (digitale) news-repertoire med Weekendavisen samt diverse (for mange?) nyhedsbreve. 😉

  Erik Hulegaard

  Monday, November 29, 2021 at 9:50 GMT+0000

  • Det glæder mig. Jeg er selvfølgelig klar over at der er mange gode mennesker i den vestlige sfære, som bekymret følger med i despoternes udvikling, men vi er et mindretal, må man tro, hvis man ser de seneste meningsmålinger.

   Donald

   Monday, November 29, 2021 at 21:47 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: