Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Processen er helt Kafka-agtig

Carl Sagan’s spådom ovenfor drejer sig om politikere, der ikke ved nok; – men den drejer sig også om forbrydere, som ved lidt mere og bilder politikerne en historie på ærmet.

Fx. har vi fået at vide at “globalisering er godt, alle får en fordel, og selv om der går arbejdspladser tabt, så bliver vi alligevel rigere, fordi verden som helhed er mere effektiv.”

Allerede dengang vi var unge, i 50’erne og især 1960’erne, forlød det at man udnyttede / misbrugte billig arbejdskraft ved at få produktionen lagt i mindrebemidlede lande. Det er OK hvis man betaler en ordentlig løn og opbygger forsyninger (vand, strøm, transport, sundhed), men det gjorde man jo ikke.

Vi oplevede, at politikerne kun hørte “Atomkraft er godt og billigt, og der er nok af det”, mens videnskaben sagde “atomkraftaffald henfalder først efter 100,000 år og vi har kun glæde af energien derfra i 10-20 år.”

Kernen i de fire citater er: “when people have lost the ability to set their own agendas or knowledgeably question those in authority; …[cut]… we slide back into superstition”.

Den slags overordnede dystre forudsigelser skal omsættes til praksis: I øjeblikket truer EU med at falde fra hinanden, først Polen, forhåbentlig ikke flere, så kan det reddes, men truslen er der. Retssystemet i Polen er blevet korrumperet af politikere, som ønsker mere magt.

Kan retssystemet i EU hjælpe med at kurere den sygdom? nej vel? Der skal økonomisk pres til. Og hvis det heller ikke hjælper, så kommer grænsebommene op, og så videre, krig, hvis der er tilstrækkelig mange stormagter, som ønsker at “afprøve” deres våben.

Man har anset Trumpismen for at være en parallel til nazismen, og det har været problematisk at nævne det, fordi der er SÅ mange Amerikanere, som har stemt T. Kunne man dog bare have ramt Trump på kriminelle finanstransaktioner. Man har arbejdet på det i 4 år mindst, men stadig er vi kun ved begyndelsen. Hvad kan det føre til?

Mine tanker om det:

For mange mange år siden lærte jeg at retsvæsenet er lavet for at holde de små skurke på dydens smalle sti. De store fisk kan svømme udenom.

Hvis en retssag kan tage et år og der er bemanding til at klare 50 af den slags om året, hvad sker der så, når der (pludselig) kommer 1050 sager, det kan være om racehad, mord, antisemitisme, eller misbrug af banksystemet.

Jaja jeg ved godt at jeg ikke er alene om at have forudset at det dejlige demokratiske system, vores retsvæsen, vores retsstat, ikke kan holde til stress. Men jo flere ondsindede eller egoistiske personer, der opdager det, desto farligere er det.

Og hvorfor gør man ikke noget for at stoppe hullerne?

Hvis en retssat mod fx. tidligere præsident Trump vil tage 3 år, så er der stor sandsynlighed for at han dør inden, og det er vel også i orden. Men så har man spildt en masse penge på et retssystem, der var for langsomt.

Advertisement

Written by Donald

Saturday, November 6, 2021 at 11:45 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Videnskab

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu må du ikke sammenligne vort system med USA: der er alt for store forskelle! Hvor man i USA sværger til Trickle-down-effekten, har vi en Bottom-UP- økonomi. Desuden har vi parlamentarisme, hvor de har præsidential-styre. Desuden har de et valgsystem med valgmænd, der ikke er bundne, plus et andet forholdstal-system: vi har d*Hondts, hvor et mindretal af stemmer aldrig vil kunne majorisere, hverken ved et præsidentvalg, eller ved valg til parlamentet.
  Det var det demokatiske system. Mht globalisering: det har vi haft siden yngre stenalder, mindst. Vi har bare været begrænset til at holde os indenfor kontinenterne, og dog: hvorledes kunne vi ellers finde slægtninge i Syd- og Nordamerika, Europa, Asien, ja, selv i Australien? Dansk flint fra Aalborg er fundet i Sydnorge, sjællandsk råemner i flint er fundet ved Skellefteå og Happaranda. Cypriotisk kobber kom til Danmark før broncealderen, dansk rav gik den modsatte vej. Engelsk tin kom til Danmark, så vi med cypriotisk kobber kunne fremstille kobber. Trankebar leverede skibsladninger af hørlærred.
  Og så må du lige også tænke på: under hvilke regeringer blev der skåret i uddannelserne til det offentlige system? Hvem havde travlt med at fyre folk indenfor skattekontrollen? Hvem fremmede de private sygehuse, der ikke deltog i uddannelse af læger, sygeplejersker, lægesekretærer, sosu-er? Hvorved det offentlige uddannelsessystem blev yderligere presset? Hvem lukkede sygeplerskeskoler, seminarer osv? Det er jo derved, at folk får svært ved at blive undervist, uddannet, stresset på deres job, så de ikke ænser andet en slatten underholdning, når de kommer hjem. Og derfor har de svært ved at gennemskue visse politikeres agenda og stille de rigtige spørgsmål. Såsom:” Hvorfor stiller I jer nu på tværs, når selv Søren Brostrøm mener, vi bør stramme op i forhold til Covid?”
  Og retssagen mod Trump kører på flere planer, men kan slet ikke sammenlignes med situationen herhjemme: sagen mod Støjsen, sorry, STØJBERG!, er igang, og kommisionen er også igang omkring minkene. Selv om jeg synes, det er lidt mærkeligt: vi har en nødsituationb, hvor mutationer i mink truer med brasilianske tilstande, fordi minkavlerne, uden værnemidler!, render ud og ind hos hinanden, hvorefter deres koner, bevisligt, slæber virus med på deres arbejdsplads: plejehjemmet!
  Har folk da glemt de militære lastbil-konvojer, der kørte i læssevis af kister med lig til nabobyernes krematorier???

  AagePK

  Saturday, November 6, 2021 at 19:25 GMT+0000

  • Først en tak: de mange sjove og tankevækkende kommentarer er altid en fornøjelse, en udfordring til analyse.

   Her må jeg faktisk begynde med at spørge om ikke kommentaren her tager afsæt i at jeg sammenligner Trumpismen med nazisme og siger, at vores demokratiske systemer er i fare?

   Og du imødegår med at det danske system er mere demokratisk alene på grund af stemme-optælling, d’Hondts system (som jeg måtte slå op, jeg troede det hed et procent-system).

   Det kan godt være at jeg ikke skulle have nævnt globaliserings-trenden som et exempel på at befolkninger føres bag lyset, for det er åbenbart et lidt mere følsomt og kompliceret emne. Min reflexion skyldes at Sagan skriver om USA at produktion flyttes ud af landet og at hjemlandet derved svækkes, både i normal viden om hvordan ting virker, (hvad der er kardinalpunktet for hans analyse) og også politisk, altså man bliver mere sårbar ved kriser. Man kan til dine exempler sige, at det *ikke* er globalisering, fordi fx. flint fra Danmark er noget, som man ikke kan “producere” ved Skellefteå, så vidt jeg ved. Kobber, sølv og især guld i den tidligste handelsalder var jo også noget, som kun kunne fremstilles hvis man fandt sand iblandet guld og vaskede guldet ud, bankede det sammen og hvad man ellers gør for at rense det.

   I en senere tid, Trankebar (Tharangambadi, som “vi” har besøgt, og tak for det!) ser vi en tilstand, hvor inderne kunne producere hør-stoffer bedre og billigere end vi kunne, eller kunne få mere for dem ved at sælge dem til os. Nu bevæger vi os ind i den komplicerede del af “globalisering”, hellere kaldet international handelsbalance og bytteforhold. Det kan selvfølgelig være en fordel for alle parter, hvis der er overskud ét sted og prisen et andet sted er høj nok til at man kan leve af handelen, men det var jo ikke det, der skete, da menneskene udnyttede de fattigste lande til at producere elektronik. Japan, Taiwan og så Kina har godt nok hævet millioner ud af fattigdom, og så snakker vi ikke folkepension og gamle, som rådner op, men om unge kvinder, som bruger deres bedste år på at samle elektronik, enten det er at sætte knapper på tastaturer, som sælges for 19 kroner i Danmark, når de er ukurante (sådan et købte jeg, mærket IBM) eller unge mænd, som graver grøfter og flytter containere uden en ordentlig løn.

   Når du kommer til nedbrydningen af Skattesystemet i Danmark kan jeg kun sige at jeg er himmelfalden over at den S-regering under Thorning og Corydon ikke med brask og bram satte skattevæsenet i højsædet og ordnede tingene. Det er totalt uforståeligt, ligesom andre ting den regering foretog sig.

   Så kommer finalen: Ja vi har virkelig reddet mange mennesker ved en skrap holdning i Covid-19 håndteringen. Der kan jeg kun sige “amen”.

   Donald

   Monday, November 8, 2021 at 10:20 GMT+0000

 2. Man kan roligt sige, at din nyere blogproduktion lever fuldt ud op til bloggens navn. Vi kommer vidt omkring, såvel i dine lokale omgivelser som i dine kompetence-felter.

  Ovennævnte indlæg har meget substans med mange reflektive tråde, f.eks. Aage PK´s “Hvem fremmede de private sygehuse, der ikke deltog i uddannelse af læger, sygeplejersker, lægesekretærer, sosu-er?” Sidstnævnte er en af mine (mange?) kæpheste grundet min mangeårige anciennitet i hospitalsverden.

  Men – by and large – den nuværende vestlige version af begrebet “demokrati” bliver i sandhed tryktestet i vores kultur og personligt er jeg ikke optimist. Der er for mange EU-skåltaler, tomme smil og hensigtserklæringer og for få eksekveringer (læs: konsekvenser) som reelt forsvar for denne styreform: Er det mon en moderne version af 1920erne vi er vidner til?

  Erik Hulegaard

  Sunday, November 7, 2021 at 8:20 GMT+0000

  • Idéen i Carl Sagan’s bog er jo at fremhæve hvorfor uddannelse på et højt plan er nødvendigt for at et højteknologisk samfund ikke skal gå til grunde i religion og konspirationsteorier.

   Jeg prøvede at fremhæve at den Trumpisme, vi ser, har noget at gøre med at der er opstået en underklasse i USA, som bliver udnyttet af demogogisk politik (Trumpisme) og at det er en katastrofe, at det tager så lang tid at stoppe det fordi retssystemet ikke er beregnet på den slags, men – oprindeligt – blot var en måde at afgøre tvister om skel, ejendomsret, og derfor egentlig kun gjaldt for rige mennesker, (det er en anden tangent, man kunne gå ud ad i en lidt større artikel om retsvæsen og demokrati).

   Det kan man sandelig kalde en tryktest!

   Ja, AagePK ramte plet med bemærkningen om nedprioritering af fælles sundhedsvæsen.

   Donald

   Monday, November 8, 2021 at 11:55 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: