Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fremhævelse i skriften

Det undrer mig (lidt) at det, som jeg fremhævede i sidste indlæg (om at sagen bliver skåret til, i modsætning til at sagen skæres som en kage) – disse fremhævelser virker ikke fremhævende nok til at man kan få øje på nøgleordene i en 10 linier lang paragraf.

Written by Donald

Monday, November 1, 2021 at 11:15 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. At tilskære noget er så absolut IKKE det samme som at skære kagen: her i huset vælger den, der skærer kagen for, sidst, så ikke vedkommende rager det største stykke til sig. Men en tilskærer er dels en faglært person, der skærer stofferne i det rette forhold, så sypigen eller skrædderen kan sy tøjet. Men i overført betydning kan man også skære en tekst, eller en historie til, så den bedre kan accepteres af modtagerne.
  Statsministerens taleskriver, eller spindoktor, får lidt af en opgave, når fortællingen om minkesagen skal skæres til.

  AagePK

  Monday, November 1, 2021 at 21:33 GMT+0000

  • Den kommentar fik du skåret godt.
   Jeg kan desværre ikke huske hvem det var, der sagde at “sådan skal sagen skæres”, jeg tror det var i “Bagklog” lørdag formiddag, med Jens Kramer Mikkelsen, og så er det jo en uskyldig torsketanke, men hvis det var i “klog på sprog” i Fredags, så er det måske lidt mere uheldigt? Nej pyt, det er en bagatel. Men når man har arbejdet med sprog i den bedste periode af éns liv, så bliver sådan noget jo faktisk registreret med det samme.

   Donald

   Monday, November 1, 2021 at 22:54 GMT+0000

   • Så fætter Jens var i Bagklog? Nå, den er jo som skabt til ham, tø-hø!
    Jeg har ikke set ham siden vor fælles fætter Keans konfirmation. Og DET er meget længe siden.

    AagePK

    Tuesday, November 2, 2021 at 19:13 GMT+0000

    • Skabt til ham! Og sikken en herlig mand, næsten uden selvironi og med en fantastisk rekord: Overborgmester i Kjøbenhavn i 16 år!

     Næh hvor er det sjovt at I har en fælles fætter! Jens sagde meget klart at han var af denneher arbejder-i-københavns-brokvarter afstamning. Og så har han “bevist” at man kan meget i det danske samfund. Han har haft mange talenter.

     Sagde han ikke på et tidspunkt at han hele tiden havde vidst at han ville arbejde med politik? Det husker jeg ikke så tydeligt, det er bare en svag erindring.

     Donald

     Tuesday, November 2, 2021 at 20:35 GMT+0000

     • Jens’ far Ove var assistent på Landsby-Møj-skolen, farfar Harald arbejdede på St Kongegades Apotek med forefaldende arbejde. Hvis jeg ikke husker helt galt. Han og Nora boede i Kompagnigade. Nora og min farmor Rosa kom fra Skanderborg, deres far Jakob Andersen blev postpakkemester i København. Så Jens’ far Ove og min far Poul var fætre, Jens er min granfætter.
      Min farfar Henrik var postarbejder ved DSB, med renhold af postvognene. Rosa og Henrik boede i Enghaven, hvor der var en overvægt af post- og DSB-arbejdere i de nye huse i Lyrskovgade.

      AagePK

      Wednesday, November 3, 2021 at 6:51 GMT+0000

      • Enghave, Lyrskovsgade og på den anden side Sønder Boulevard, det er jo områder, som jeg har kendt siden jeg var 3 år gammel, og jeg kan se dem for mig — de virkede som konstanter, uforanderlige landskaber, der havde stået der i evigheder, sådan er det, når man er tre år og husene er 10 gange så gamle!

       Hvad er meningen med at skrive, citat:// assistent på Landsby-Møj skolen?

       Men jeg forstår, at Jens Kramer Mikkelsens farfar var Københavner, Store Kongensgades Apotek, forefaldende arbejde – der var altid brug for hænder dengang, og det er der vel egentlig stadig i nogen grad, (mindre grad) både i forretninger, kontorer og værksteder: rengøring, pakkehentning, madlavning, servicefag siger vi vel, og de bliver også mere og mere krævende. Jeg skal ikke have mit hovede klippet af en amatør (jeg har prøvet, han var nu meget sød.)

       20 år senere: I Knud Lavardsgade 2 (ved Sønder Boulevard/Enghave) boede vi i en 2-værelses andelslejlighed som incl. trappe og loftsrum var – måske 80 m2 – tænk det tal husker jeg, men det må være forkert, så stor var den ikke. Min mors var vistnok 87 m2 og den virkede lille, da jeg blev voksen. I naboejendommene var der mindre lejligheder og det var kommunens ejendomme, – de blev beboet af sporvognspersonale og andre kommunalt ansatte.

       Men altså, det var farfaderen, og så kommer din farmor Rosa og Jens’ farfars kone Nora var altså søstre, døtre af PakkepostMester i København (men undervejs ophold i Skanderborg?)

       Jeg indrømmer det blankt: Jeg er smask-forvirret og prøver bare at forstå.

       Donald

       Wednesday, November 3, 2021 at 10:03 GMT+0000

       • Jakob og konen boede i Skanderborg, fik pigerne Nora og Rosa, fik en stilling i København, så hele familien flyttede der til.
        Her møder Nora Harald, de får Ove og en søster, og Ove får Jens og en bror, Peter hedder han vist. Ove bliver laborant, og ansattes som assistent på laboratoriet i Den kgl. Landbo-Højskole. De havde jo stalde med alle mulige dyr. Min svigerfar blev uddannet til dyrlæge der. Og folkeviddet gav så huset det ovennævnte navn: Landsby-Møjskolen.
        Rosa Møder Henrik, de får bl.a Poul, der tager til Slesvig, møder Ilse, og de får mig.

        AagePK

        Wednesday, November 3, 2021 at 13:21 GMT+0000

        • Åh, nu kan jeg se lydligningen i Landsby-Møj-skolen.

         Men jeg er imponeret over at du kan holde styr på så mange navne. Jeg burde jo kunne læse indenad og det kunne jeg (næsten) også: To søstre som kommer fra Skanderborg hvilket sådan set er et godt stykke vej dengang og derfor vigtigt, måske også godt, hvis man søger hestepasserjobbet på Den Kongelige Landbomøjskole, hvortil jeg cyklede mange gange, men blev smidt ud to gange (heller ikke så vigtigt for historien …) disse søstre fik børnebørn, som jo var grand-fætre og kusiner (jeg ville så gerne skrive gran-fætre, men tør ikke). Og blandt granerne står så Jens og Aage.

         Er De forvirret? Spurgte en stemme (voice over) i begyndelsen af hvert afsnit af TV-serien “Skum”, hvor den herlige skuespiller Billy Crystal fik et gennembrud som alt-mulig skuespiller.

         Min kæreste i Venezuala, (gennem ¾ år, 2017) holdt meget af Billy Crystal og Meg Ryan i filen “When Harry Met Sally”; som jeg havde på videobånd; – men jeg manglede slutningen og syntes det var helt logisk uden happy end … haha.

         Donald

         Wednesday, November 3, 2021 at 16:45 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: