Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Er jorden sur?

I så små mængder skulle det være fordi man var forsker eller med uddannelse som formål: Man kan købe et sæt til at måle PH værdier i jorden for en hundredekroneseddel, i flere af de store alt-mulig forretninger (hvor kommer investeringspengene fra til de enorme butikker og deres overdådige lagre?)

Men når man kan se, at der er en hel del mos, også dér hvor græsset får meget sol, så kan man jo regne ud at det faktisk er sur jord, og så hellere bruge de 100 kr. på mere kalk.

Dolomit-kalk lyder som om man er ved at grave De Italienske Alper væk?

Advertisement

Written by Donald

Saturday, October 30, 2021 at 12:17 GMT+0000

Posted in Naturpleje, Skov og have

Tagged with

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Der er lidt problemer ved at kalke: kalk binder mangan og andre mikronæringsstoffer. Uden tilgængeligt mangan bliver græsser, herunder korn, slattent, og kan ikke holde sig oprejst; det giver lejesæd og gule pletter. Desuden kan hydrogenet fra syren i jorden binde sig til kulstoffet fra kalken: CaCO3, Calciumcarbonat, hvorved du frigør CO2.Her ligger landbrugets største bidrag til CO2-udledningen. Ved cementfremstilling er det varmen, der uddriver CO2 af calciumkarbonatet, så det er industriens akilleshæl. Da Mount St Helen sprang i luften, skyldtes det kalk i undergrunden, der opvarmedes af magmaen, hvorved der som i en champagneflaske frigjordes utrolige mængder CO2.
  Men nu lysner det: et par gæve gutter har fundet en metode, hvorved man kan suge CO2 ud af atmosfæren, hvorved man danner biokul, som kan tilføres jorden, så der dannes terra preta, sort jord, en jordforbedringsmetode brugt i præcolumbiansk tid i Amazon-bækkenet. Ligesom medicinsk eller aktivt kul kan det fastholde stoffer og derefter frigive dem over lang tid, til glæde for de dyrkede planter.
  pH blev forøvrigt introduceret af S P L Sørensen, leder af Carlsbergs Laboratorium; han påviste, at graden af surhed var afhængig af mængden af hydrogen i syrerne. Han var flere gange indstillet til Nobelprisen, men måtte nøjes med en Google Doodle.

  AagePK

  Sunday, October 31, 2021 at 21:35 GMT+0000

  • Hvad skulle jeg gøre uden disse herlige kommentarer? Selv om jeg ikke skal bruge mere cement foreløbig, så er det meget godt at bruge den proces som billede på hvorfor kalkning kan være problematisk; altså: fremstillingen af cement, som udnytter processerne i kalk-stofskiftet eller hvad siger man — brændt kalk, læsket kalk-agtige kemiske processer og som derved frigør CO2.

   Det var Planteskolen i Asserbo, som for 30 år siden fortalte mig at detteher problem med mælkebøtter (som var stort dengang) hang sammen med at græsset ikke kunne udkonkurrere de andre arter, fordi græsset ikke trives i sur bund.

   De mængder kalk, som foreskrives, har jeg aldrig, aldrig nogensinde kunnet nå op på, men jeg har trods alt spredt kalk og set at mælkebøtte antallet somme tider mindskes. Langt græs skulle være én af metoderne, men som du sikkert så på billederne, var det *meget* langt.

   Jeg er mere bekymret for de Sibirske permafrost-sumpe, den metan, der er bundet dér, har meget mere drivhuseffekt. (Hvad nu hvis man brænder den af og får CO2, mindre drivhus, ud af processen? Det var måske en idé?)

   Vi burde hædre de store opdagelser og opfindelser mere end vi gør. Jeg tror at dine skole-elever har nydt godt af at høre om den proces, menneskene har været igennem – fra Stenalderen til i dag – med teknologiske landvindinger, som skridt for skridt gjorde det muligt at sidde med en mobil-telefon og lade som om man hører efter læreren.

   Donald

   Monday, November 1, 2021 at 9:31 GMT+0000

   • Haha, jeg har lige set en tysk udgave af en amerikansk gennemgang af smartphonens forhistorie, fra romernes fakkelsignaler, der sammen med en amfor med vand og tilhørende stav med tal kunne sende kodede budskaber over lange afstande, dog indenfor synsvidde. Herfra til Morse’s telegraf, videre til Hedy Lamars fler-kanals radiosignaler til fjernstyring af torpedoer, over opfindelsen af integrerede dimser og kameraer til den moderne smartphone. Tænk sig: ingen håndholdt mobilos uden Hedy Lamar!
    Nå, men prøv at gå på wikipedia og slå metanhydrat op, gå derfra videre til den engelske artikel: her hedder det Methane clathrate: nu bliver det uhyggeligt: rundt om i på hele kloden ligger enorme lag af fast metan, der kun venter på, at havenes temperatur stiger, så metanen slippes fri. Og der er mere gas gemt her end i de samlede kendte forekomster af naturgas og olie tilsammen. Og du ved jo, hvor mange gange mere metan betyder for klimaet, end CO2, ikke sandt? 😦

    AagePK

    Monday, November 1, 2021 at 15:24 GMT+0000

    • Jeg slog op, Hedy Lamarr, actress … nå det var ikke den, tænkte jeg og ledte videre på mange måder, og SÅ gik det op for mig at det var actricen, som også var opfinder! Wow, sikken en historie, også at læse i Wikipedia.

     Det er netop det at de her permafrost – metan områder ligger og venter på at temperaturen stiger! Så fordamper det og kan gøre stor skade på klimaet, set ud fra et menneskesynspunkt.

     Noget kaos! Det er frygteligt at tænke sig. Min reaktion er at vi da må se i øjnene, at der vil komme folkevandringer hvadenten vi vil eller ej, og at det vil være klogt at styre det i forvejen. Kolonialisering, sagde min gamle skolekammerat. Haha eller hovhov?

     Donald

     Monday, November 1, 2021 at 22:51 GMT+0000

     • Ja, Hedy Lamarr var jo gift med Mandl, som ikke tillod Hedy ret meget, og for at være sikker på, hvor han havde hende (det var efter hun lavede den der nøgen-scene i Ekstase, der fik filmen forbudt over det meste af kloden, og som Mandl opkøbte alle kopier af, som han kunne få fat i), slæbte han hende med til alle de messer og møder, hvor han kom som våbenproducent. For rigtigt at se, hvor kvikt et hovede, der sad på denne kønne pige, så find lige Danse Macabre by Saint-Saens arr. by Liszt pl. by Horowitz: der ser du et 88-linjers bånd til et pianola af samme type, som inspirerede hende og George Antheill til at opfinde kommunikation med radiostyring af torpedoer via frekvensspring. Og som gav hende, omend sent, en plads i Hall of Fame for opfindere: uden hendes opfindelse, intet GPS, Bluetooth eller smartphones! Hun nåede endda at score lidt ved at sælge patentet. Mens det amerikanske forsvar igen ser dumme ud, fordi de ikke forstod noget. Og de havde jo problemer med, at Churchill og Roosevelt ikke kunne snakke sammen uden at tyskerne kunne lytte med: de måtte gå en meget lang og besværlig vej for at løse problemet.
      Metan hydrat er et fast stof, der ligger bl.a på havbunden, og i lag langt nede i jorden, og har egentligt ikke så meget med den sibirske frie metan at gøre, altså bortset fra, at metanen er involveret i begge. Metanhydrat ligner mere tørsprit i klumper

      AagePK

      Tuesday, November 2, 2021 at 19:30 GMT+0000

      • Den historie med at han slæbte hende med til møder, den står i *meget* kort form i Wikipedia, jeg grinede godt nok meget.

       Det Amerikanske forsvar sendte hende hjem igen, ja, de forstod det ikke. Det er faktisk underligt, men må hænge sammen med at man skal have en karriere og være mand for at blive hørt i den sammenhæng. Ellers skal man blive politiker (og kæmpe for fx friheden til at lave film med nøgenscener? Så ville hun også blive disset (disqualificeret) dengang! Men alligevel, hun var sejg, og hun gjorde det godt.)

       Donald

       Tuesday, November 2, 2021 at 20:40 GMT+0000

       • Fik du hørt Horowitz spille Liszts arrangement af Saint-Saens’ Danse macabre? Det er utroligt, hvordan rullerne fra dengang gengiver musikken, med intonation og det hele, bortset fra, at der ingen ridser er!

        AagePK

        Wednesday, November 3, 2021 at 14:28 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: