Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Chopin konkurrence i Polen, 2021

Billederne her er fra en video på YouTube, hvor man har kunnet følge næsten alle de tilmeldte pianister, der dystede om at vinde førsteprisen. Der var 150 tilmeldte pianister, og 80 eller 70 i anden runde, 40 i tredie. Det er urimelige arbejdsforhold for kunstnere, men de gør det, og de gør det fantastisk godt, de fleste. Det er en pianists måde at bryde glasloftet og komme rundt i verden som betalt kunstner.

Det regnes som konkurrence nr. 18.

Man kan med lidt snedighed regne ud at konkurrencen var udskudt sidste år, 2020.

The International Chopin Piano Competition (Polish: Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina), often referred to as the Chopin Competition, is a piano competition held in Warsaw, Poland. It was initiated in 1927 and has been held every five years since 1955.

(Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/International_Chopin_Piano_Competition )

Jeg vil på ingen måde fremhæve Eva Gevorgyan var den eneste, der fortjente at vinde, men hun fortjener ros for at spille B-moll sonaten med så stor indlevelse. De andre ting, hun spillede, et program på en times tid, var fantastisk godt udført.

Helt useriøst er jeg betaget af at hun har en lang fletning — og vil rose hendes outfit, ikke noget med stropløs kjole her. Af en eller anden grund kan jeg heller ikke lide de klassiske statuer, som viser kvinder som om de har æbler (måske ½ æbler) i stedet for bryster. Men jeg burde nøjes med at skrive om musikken.

B-moll sonaten er et af Chopin’s mest elskede værker, det er fra den, at sørgemarchen kommer, en sørgemarch, som har spredt sig over hele kloden og spilles på alt fra redekam til NewOrleans jazz besætninger. Nå måske ikke redekam.

Hun spillede næsten hele tiden med lukkede øjne, det betyder at hun har en træfsikkerhed og muskelkontrol, som er helt suveræn, og man sidder ikke og håber at hun rammer alle tonerne, det gør hun bare. Sidste sats – vinden over gravene – er det mest uhyggelige stykke Chopin musik og har en vanskelighedsgrad som jeg opgiver at beskrive.

Den eneste Amerikaner, som har vundet den konkurrence, Garrick Ohlsson, har også været dommer, og han siger: “Det er ren lodtrækning, hvem der vinder. Der er en stor portion held og uheld her, og smag og behag. Men jeg glæder mig over, at der er 150 unge mennesker, som har brugt deres energi på at spille denne musik, – den mest udfordrende, intellektuelt komplicerede musik – og som gør det med overbevisning og stor skønhed.” (Citeret efter hukommelsen, Garrick Ohlsson interviewet kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=PTYz9c24Wqo )

Eva Gevorgyans 3.runde: https://www.youtube.com/watch?v=5115J2SjpMQ

B-moll sonaten :: https://www.youtube.com/watch?v=5115J2SjpMQ&t=1652s
Vinden over gravene: https://www.youtube.com/watch?v=5115J2SjpMQ&t=2892s

Advertisement

Written by Donald

Monday, October 18, 2021 at 20:12 GMT+0000

Posted in Music

Tagged with ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Du provokerer mig til at lære børnebørnene spille sørgemarchen på redekam, og lægge det op på you-tuben! Men OK: vi prøver! (der går nok lidt tid…)
    Kvindestatuers bryster er ideelle bryster, som i “idealiserede”. Og så er det halve citroner: æblet har de gerne i hånden, eller bagpå, tøhø. Medmindre bagen er pæreformet, tø-hø-hø! 🙂

    Aage>PK

    Tuesday, October 19, 2021 at 5:41 GMT+0000

    • Tø hø …
      Jamen “redekam” er et udmærket instrument til melodi-linier og to eller tre redekamme ville sagtens kunne gøre det lige så godt som et New Orleans Dixieland Jazzband. Det er ikke lykkedes mig at finde en version af Chopin’s Sørgemarch for jazz-band, så det er nok kun på film, at de herlige improvisatorer har kastet sig over den enkle og geniale lille-bitte kerne-idé, som udgør begyndelsen af Chopin’s sørgemarch. Det, som gør at musikken i Sonatens helhed får en dybt skræmmende virkning er jo så bare det, at Chopin digter videre, som om man mens man går og sørger over tabet af sin kære kommer i tanke om de lys stunder.

      At Schumann (tror jeg) fandt ord for hvordan sidste-del (4.satsen) skal forstås, “vinden henover gravene”, ser jeg som en anden musikers geniale gætværk, men at Chopin aldrig satte ord på sine kompositioner gør, at man står frit og kan lægge i dem, hvad man vil.

      Nå men jeg synes virkelig du skal tage udfordringen og få hjælp fra børnebørnene til en redekam udgave af denne Chopin’s genistreg, bare 8 takter af den, så kan man kende den igen!

      Donald

      Tuesday, October 19, 2021 at 6:46 GMT+0000

      • Mht jazz i marchen: prøv Duke Ellingtons Black and Tan Fantasy, den skulle gemme sig der. Desuden har jeg en erindring om Spike Jones, som akkompagnement til en Disney tegnefilm.
        Men Bari Duo, 2 baryton-saxer, spiller den på youtube. Cinnamon Tears Chopin Jazz/Funeral March bruger fotos fra Armeniens ødelagte kirker som baggrund. Også på youtube.

        AagePK

        Tuesday, October 19, 2021 at 17:54 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: