Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Gulp, der er også gået 8 år siden jeg skruede sidste gang

Lad være med at klikke på video’en, den skal bare være et skræmmebillede: Aliens har overtaget computerfabrikkerne og laver kun maskiner, som passificerer menneskeheden, så aliens kan overtage planeten, som de synes er køn og grøn …

Nej – – nej – – det er en demonstration af, hvordan man monterer en ny CPU chip på et meget moderne Motherboard med en speciel sokkel, TR4. Den kan iøvrigt kun bruges én gang. Når man har skruet den sammen, kan man kun vanskeligt udskifte dele.

Dette er ikke et kursus i montering af motherboard i et 10 år gammel computer-chassis (eller kabinet, box, kasse, case, hvad siger man om noget skabsagtigt beregnet til at indeholde en maskine?)

Det var med vilie, at jeg ikke købte de nyeste dele til at ombygge en død computer, jeg nøjedes med lidt ældre ting, dels fordi de var billigere, dels fordi det er godt nok til alle de ting, jeg kan finde på at lave med en computer. Hvis jeg skulle lave et cluster af computere (en “supercomputer”) ville jeg ønske at jeg kunne bruge flere penge.

Men der er gået 8 år siden jeg sidst skruede på en computer, eller 9? https://dax2.wordpress.com/2012/08/15/gys/

og meget har forandret sig siden dengang – hvilket jeg først opdagede, da jeg begyndte at undersøge, hvordan computerens indre dele skulle sættes sammen, man kan jo ikke huske alt og skal heller ikke prøve på det.

Men det går fint. Et mareridt med de små ledninger, som skal få kabinettets reset-boot-tænd-sluk knapper til at fungere, løstes ved at læse dokumentationen. Desuden står der på ledningerne, hvad deres formål er, så det kan næsten ikke være nemmere. Men OK – i første omgang skræmmer det lidt når man ser syv tynde metalstænger (“stik”) med betegnelsen JFP1.

Det har været tendensen siden 1985 at alle stik kun skal kunne bruges på én måde, nemlig den rigtige, og det er heldigvis tilfældet med de fleste stik – men netop de små pins er jo nemme at få byttet rundt på.

Jeg tror man kan konkludere, at de første computere var lidt lettere at skrue sammen, der var ikke så mange stik og ikke så mange muligheder. Når man var træt af computeren, slukkede man bare, og hvis den ellers var sød, så slukkede den helt. Nu “overvintrer” de (hibernation) og så kan man jo gætte på hvad de laver når de ikke laver noget …

Nej lad nu være med at få paranoia, maskinerne kan sætte svingningstallet for maskineriet ned, så den næsten ikke bruger strøm – og når man trykker på en tast eller noget andet, vækkes den til live – det er så én af de ting, som software-mæssigt skal være lavet, så det virker. Men det meste virker pænt i dag, selv om vi kun lige har forladt computernes stenalderstadium.

Written by Donald

Tuesday, October 12, 2021 at 17:31 GMT+0000

Posted in Brok, Foto

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hibernation, overvintring: den snuer, og når du så snorker, vågner den ved larmen, og starter en overførsel af data til Kina, så Ham-der-ligner-Peter-Plyds ved, hvad du har planer om. Det var også derfor, at Danmark fik et meget godt tilbud på Hva-vejs (den uden GPS!) G5-version.
  Heldigvis fik Mette, en dame jeg var til foredrag hos, regeringen snakket fra det: rigtig-rigtig-rigtig mange tråde og kabler til og fra Nato og EU løber igennem Danmark, og Kina er altså ikke medlem af de klubber. Vel?

  AagePK

  Tuesday, October 12, 2021 at 17:45 GMT+0000

  • Nei, Kina er ikke medlem af de klubber. På min gamle strømforsyning står der “Made in China”.

   Men det er nu ikke kun derfor at jeg har overvejet at udskifte den 🙂

   Tak for kommentar – spøg er altid velkomment!

   Donald

   Tuesday, October 12, 2021 at 17:56 GMT+0000

 2. Jeg er imponeret over, at du foretager hjernetransplantationer i din computer – for mig er det helt lukket land.

  Madame

  Tuesday, October 12, 2021 at 18:50 GMT+0000

  • Det er barndommens glæde ved at skille ting ad og sætte dem sammen, få det til at fungere, som gør at man gider. Og så sparer man altså også penge.

   Jeg havde egentlig tænkt at lægge den slags indlæg på en anden weblog, men det er nemmere at skrive her. Egentlig ville jeg hellere skrive et indlæg om min dag, som blev en helt glad dag, da jeg kom afsted med haveaffald og på indkøb i Jem&Fix osv.

   Men nogen natur-tur blev det ikke til, så må man nøjes med lidt hjemmearbejde.

   Donald

   Tuesday, October 12, 2021 at 20:17 GMT+0000

 3. Jeg har ikke interessen og slet ikke tålmodigheden. Men man(d) mærker din glæde og du skal roses for din visuelle instruktions kompetence (som jeg også nød ved dit sidste Andalusien-opslag).

  Erik Hulegaard

  Tuesday, October 12, 2021 at 18:59 GMT+0000

  • Det visuelle måtte nemlig gerne spille en rolle her (også her) hvor vi jo i en workstation computer kan se at det er ting, som er produceret (analogt med Lego-klodser og bilreservedele) som sættes sammen til funktionelle maskiner.

   Donald

   Tuesday, October 12, 2021 at 20:18 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: