Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Rågegården og Rågeleje Strandpark

with 18 comments

På min tur efter et lille ærinde så jeg at der var en Café Havestuen i nærheden af Rågeleje, nærmere bestemt Bakkebjerg. Der var selvfølgelig ikke åbent en Tirsdag aften, men jeg skal da forbi på Søndag.

Ellers gik aftenturen rundt om Rågegården, et fredet område, hvor servitutterne siger, at der ikke skal ryddes eller plejes. D.v.s. “naturen” skal have lov at udvikle sig på et område, som vel er ca. 500×500 meter (4 fodboldbaner? jeg har ingen ide om hvor store sådan nogen er). Nåmen altså. Ingen naturpleje. Der er dog stier, og en kørevej med bro over åen, og grene der falder ned over vejen bliver savet væk.

Det er da egentlig en god demonstration af hvordan hele Nordsjælland har set ud for ca.6000 år siden, efter at Istiden var smeltet og birk, eg, el, bøg, røn og pil havde lagt beslag på våde og lidt tørrere områder.

Written by Donald

Tuesday, September 14, 2021 at 9:35 GMT+0000

18 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er slet ikke tosset at have et stort hus. Man skal bare helst have nogen til at gøre rent for én!
  Og du behøver slet ikke at tage den fjollede ide med at sammenligne alt med fodboldbaner op 😀 Hvorfor tror medierne ikke, at man kender kvadratmeter, hektar osv.? De, der ikke gør, har da lov at slå det op – så bliver de også klogere.

  Ellen

  Wednesday, September 15, 2021 at 7:26 GMT+0000

  • Ja det er skørt med de fodboldbaner, det røg bare i tasterne fordi der er et par tennisbaner i nærheden, associationer!

   Donald

   Wednesday, September 15, 2021 at 13:02 GMT+0000

 2. Jeg bakker Ellen op: journalister har det med at ville være popsmarte og bedrevidende på én gang, og så ryger de lige lukt ned mellem 2 stole: 500×500 m2 kan, regnet i fodboldbaner, blive til alt mellem 23 og 62 fodboldbaner. Hvordan?
  500×500= 250.000 Fodboldbaners korte sider, kaldet mållinjer, må være mellem 45 og 90 meter lange, de lange sidelinjer mellem 90 og 120. Yderpunkterne er herefter en bane på 45×90= 4050 m2, og 90×120= 10.800 m2.
  250.000:4050= 61,7, afrundet til 62 baner. 250.000:10.800= 23 baner. Det er da noget af en forskel. Og forhøjer just ikke min tillid til bemeldte faggruppe.
  Samme sag med husstand, eller familier: ved Kriegser Flak-indvielsen blev det gang på gang hævdet, at vindmøllernes produktion der svarede til forbruget hos 600.000 husstande; andre kaldte dem familier. Og den installerede effekt er på 604,8 MW.
  Men hvad bruger “en husstand” eller familie”? Det er højst forskelligt, alt efter om man mor til leje, eller har eget hus. Sidstnævnte har, iflg forbrugerrådets Tænk mere plads til tørretumbler, fyser osv, så de beregnes til at bruge dobbelt så meget som dem i lejligheder. Og bruger du el til opvarmning, en hel det mere. Som jordvarmebruger får jeg rabat på afgifter, men først efter et grund-forbrug på 4000 kWt: dette må så være en standardfamilies rene elforbrug. Vi bruger ialt 5.000 kWt, inklusive varme, men vi har også fået præmie af Energisparerådet for “Den mest effektive Energisparer”. Bruger nogen af jer olie til opvarmning, skal I regne med, at 1.000 l olie svarer til 8.000 kWt, for at kunne sammenligne.
  600.000 familier skal altså have 24.000.000.000 kWt, eller 24.000.000 MWt, eller 24.000 GWt, eller 24 tera Watt timer.
  Mon de når det? For mig smager det af manipulation og spin. Rigtigt slemt bliver det med energiøerne i Nordsøen: hvor mange familier ? Og hvor mange kavdrat-kilometre havbund skal der ødelægges? Fiskeyngelpladser?

  AagePK

  Wednesday, September 15, 2021 at 11:19 GMT+0000

  • PS: kavdrat-kilometre må jeg for fremtiden nok hellere angive som km2, for forståelsens skyld! 🙂

   AagePK

   Wednesday, September 15, 2021 at 11:21 GMT+0000

  • Engang jeg fortalte om fodboldbaners størrelse protesterede Ellen, hvis jeg husker rigtigt, at der dog måtte være visse normal-regler; men jeg huskede at have hørt at gamle Wembley stadion var et meget stort, bredt, stadion, og at det var indenfor reglerne. Men det viser sig at der siden da faktisk er lavet begrænsninger for hvor vildt store banerne må være, og det kan man finde i Wikipedia, – og det nye Wembley var så lidt mindre. Men jeg har ikke tid til at checke nu.
   Angående Kriegers Flak; den kontroversielt-morsomme-dybsindige-anarkistisk-financier Lau Svendsen har kritiseret vindmølleparker og “energi-øer” sønder og sammen; jeg har hørt ham fornylig i Radio4 og tidligere, i R24syv “Millionærklubben”, som var et lidt hyggeligt program Fredag kl.9 om hvordan investeringer fungerede, hvordan formuepleje afhang af hhv. forretningsidé og det, som nogen kaldte “teknisk analyse” – og som andre kalder hysteriske markedskællinger.

   Men jeg hørte også 600,000 husstande og tænkte at det nok gjaldt min barndoms husstand, der havde en pære i køkkenet, fadebud og kakkelovn.

   Lau Svendsen kaldte “energi-øerne” for forskningsprojekter med EU støtte (og kun derfor kunne det lade sig gøre, økonomisk set).

   Lau Svendsen hævdede at solpaneler er bedre og billigere end vindmøller.

   Problemet er vel, at mange incl. Ærøboere mener at vi skal finde andre energikilder end fossile.

   Donald

   Wednesday, September 15, 2021 at 13:10 GMT+0000

   • Vi har vandkraft, meget vandkraft, også i Danmark: al det vand, der falder over det meste af Sverig, Finland, vestlige Rusland, Baltikum, Polen, Nordøst-Tyskland, skal ud gennem vore stræder. Sammen med Månens og Solens gravitation giver det jævnligt ret voldsomme strømme, f.eks i Lillebælt. Tænk floddamperne: deres skovlhjul, sat på højkant, kunne udnytte energien. 1 kubik-kilometer vand ved x m/sek giver 8.000 gange så meget energi som 1 km3. Vanddybden ved Fredericia kunne bruges til en vandmølle på størrelse med 3 gange Rundetårn!

    AagePK

    Wednesday, September 15, 2021 at 14:38 GMT+0000

    • Det var jo egentlig en god idé at bruge Sund og Bælterne som vandkraft generatorer! Jeg ved at vandet somme tider skal gå den anden vej, for at fiskene kan trives i Bottenbugten og på Østers-øen.

     Det lyder dog, alligevel, trods vanskeligheder, som en mere fornuftig idé end den, som nogle Hollændere har undfanget: om at tørlægge Nordsøen med en dæmning fra Norge til Skotland. Havde de tænkt Østersøen med?

     Donald

     Wednesday, September 15, 2021 at 15:39 GMT+0000

     • Har jeg ikke før nævn Nendrum Monastery Mill? Eller Tidal Mills? Eller Schiffsmühle? Alle begreber ligger på Wikipedia, engelsk og tysk, og beskriver, hvorledes man har udnyttet energi fra såvel tidevand som floder. Nendrum vandmøllen blev oprettet ca år 600. Den første vandmølle ombord på et skib blev bygget i Rom. Romerne byggede også faststående møller, såsom Barbegal, nær Arles i Provence; den kunne kværne korn til hele Arles befolkning.

      AagePK

      Thursday, September 16, 2021 at 11:12 GMT+0000

      • Jo du har nævnt tidevands-udnyttelse, og vi så også på billeder – eller du linkede til – billeder fra en særlig lokalitet, der egner sig godt til det. Måske var der flere hvoraf nogle var u-udnyttede.

       Selvfølgelig byggede Romerne faststående møller, de byggede alt muligt undtagen motorer og computere, sådan, rundt regnet, og løste energiproblemer … ved at bruge slaver! Fyyy. Ond idé. Selv om vi også nogle steder kan læse at slaver somme tider blev frigivet og somme tider endda havde det godt.

       Nu skal jeg jo slå op – “Google” – Barbegal, Nendrum Monastery, Schiffsmühle, jeg tror at Tidal Mills viste hen til den Irske fjord med stærk tidevandsstrøm.
       Og så ellers i seng, jeg er træt! Det var en slags sygedag, jeg ville have spillet lidt for gæsterne i Kulturcaféen, men orkede ikke, og tog en lang “morfar” eftermiddagssøvn.

       Donald

       Thursday, September 16, 2021 at 20:24 GMT+0000

       • Ikke kun ved at bruge slaver: deres soldater var rimeligt selvhjulpne, og oplært i tømmerkunsten: de skulle jo bygge palisader hver gang, de slog lejr, plus bygge rambukke og kastemaskiner. Der skulle skaffes mel til brød til ca 10.000 mand hver dag i lejren, kartofler var jo ikke opfundet. Det var simpelthen et samfund på vandring, sådan en legion, og af og til var de flere legioner på march og i krig sammen. Det er noget af en logistisk opgave: min farbror endte sin tid i den engelske hær som kaptajn i forsyningstropperne, RASC= Royal Army Service Corps. Han skulle skaffe mad til en hær, der var sat sammen af soldater fra hele imperiet: kristne af alle observanser, muslimer, hinduer, buddhister… hver med sine forskrifter mht kosher, haram og hvad har vi. Som han sagde:” Jeg skulle hver dag skaffe 10 menyer, ægypterne 1!”

        AagePK

        Friday, September 17, 2021 at 5:55 GMT+0000

        • Jeg har hørt en dokumentar, må lede igen, samle op på historien om D-Day, Operation Overlord, hvor 2mio soldater var opmarcheret på Englands sydkyst. Vejret var helt forkert, men man kunne ikke udsætte det, netop pga. forsyningsvanskeligheder hørte jeg.

         Derfor, hørte jeg, var tabstallene enorme. Skibe, der skulle bombardere tyske stillinger, kunne ikke ramme pga. bølgegang, flyene kunne ikke se hvor de var, man havde ikke GPS. Bølgerne gjorde det umuligt for landgangsfartøjerne at komme helt op på land, og soldater, der sprang i vandet, sprang – heldigvis kun nogle gange – direkte i døden i kugleregn fra de tyske stillinger (som ikke var bombarderet).

         Jeg har aldrig forstået, at tyskerne kunne have så meget ammunition den dag og senere. Og faktisk heller ikke forstå at man ikke udsatte eller måske havde gjort D-dag lidt før, når vejret var stabilt. De allieredes supergeniale havneanlæg blev smadret af en storm 11-12 Juni hvis jeg husker rigtigt.

         Donald

         Friday, September 17, 2021 at 10:01 GMT+0000

        • Undskyld? Hvilken knap har jeg trykket på? Hvordan kommer WW2 ind i billedet om romernes hæres forsyningssikkerhed og tømmerkunst? Er det fordi jeg drog en parallel til min farbrors problemer med at skaffe kosher, hallal, indisk og buddhistisk vegetarmad?
         Nå, tilbage til romerne: når de drog udenlands, skulle de jo passe på med, hvilke slaver, de tog med, da græske slaver i Grækenland eller nubiske i Nubien meget nemt kunne falde dem i ryggen, evt sive ud i omgivelserne, ikk’?

         AagePK

         Friday, September 17, 2021 at 17:47 GMT+0000

        • 🙂 Ja det var derfor — det er selvfølgelig off topic, men det er så utroligt hvad der skete 2 år før jeg blev født. Jeg kan forestille mig hvordan det har været.
         Måske forestiller jeg mig det lidt for levende – og måske er det en faktor i menneskelivet, som vi er tilbøjelige til at ignorere. Nå bortset fra det. Du trykkede på en “knap” som hed militær, krig, mad — og død.

         Donald

         Friday, September 17, 2021 at 20:06 GMT+0000

        • Så må jeg hellere passe på: Religion. Musik. Crop-tops. Bagedysten. Alt kan jo føre til krig. 🙂
         Jeg har længe ledt efter bare én enkelt knap, der førte til Fred! 😦

         AagePK

         Saturday, September 18, 2021 at 5:19 GMT+0000

        • Alt kan føre til fred, tænk! Undtagen spisning. Men på den anden side har vi rimelig godt styr på ikke at spise hinanden, men kun de andre dyr og planter, som jo også selv æder. Nå spøg til side.

         Hvis jeg må korrigere lidt: “Alt kan bruges som undskyldning for krig. Krigens deltagere tror at de kan tjene penge på at slå andre ihjel.”

         Den ene fredsknap må være teknisk samarbejde, men det forudsætter jo uddannelse.

         Donald

         Sunday, September 19, 2021 at 16:35 GMT+0000

 3. Gry-huset oser af fortidig charme, men – som Ellen rigtigt bemærker – skal det holdes i hverdagen, både ind- og udvendigt. Hvis det måtte påhvile dig selv solo, blev der ikke så meget tid til musisk motion.

  I et svar til AagePK nævnes “New Wembley”. De fleste (indl. mig selv) tænker ikke præcis målstørrelser, når det fantastiske stadion opleves. 😉

  Erik Hulegaard

  Wednesday, September 15, 2021 at 13:45 GMT+0000

  • Tænk at du har oplevet Wembley! Var det en fodboldkamp eller noget andet? Englænderne har vist ligesom Københavnerne ønsket at netop dette stadion skulle fungere som “national”, ikke? og kan få scene og/eller regntag?

   Donald

   Wednesday, September 15, 2021 at 15:37 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: