Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Erindringer – mit liv med IT

Billederne viser opstart af en 22 år gammel computer. Man booter en computer. Det lyder så teknisk når man er vant til at tale dansk. På engelsk er det jo egentlig slang, man støvler den, sparker den igang.

Udtale [ˈbuːdə]  Oprindelse kendt fra 1991 fra engelsk boot (up) egentlig ‘sparke, sparke i gang’, afledt af substantivet boot ‘støvle’ fra oldfransk botte ‘støvle, tønde’, beslægtet med bøtte

Ordet er kommet med i Den Danske Ordbog (DDO), men ak! Neiii altså, åh altså! — se lige udtalen! man skal altså kunne udtale et ‘t’ i boote, selv om man ofte svækker både dette og mange andre ‘t’-er . Hvad er det dog der går af den Danske Ordbog? Er de gået fra Snøvsen (ser for mit indre blik Benny Andersens lille tegning af en snøvs, som man er gået fra og som føler sig helt alene; den ligner en sok, der har fået hovede og er blevet levende.)

Så skriver de måske også [compu:də]? Nå, ikke sidde fast i det! man skal vælge sine kampe.

Men tilbage til den gamle computer: Det er ikke min første, det er en ombygning af en PC jeg købte i 1986 – ombygget i 1998 med “refurbished” reservedele til en 386-computer med hurtigere diske, så den var pænt fremme i skoene for sin tid. Samtidig købte jeg en, der var 4x større, til min mor med den bagtanke at min søn også kunne bruge den, når han somme tider kom hjem hos min mor. Denne lidt større maskine skulle ikke være “værkstedscomputer”, og fungerede også rimeligt godt indtil 2009, da min mor gik bort.

—===oooOOOooo===—

Navnet, overskriften på denne webside “Tøm Papirkurven” opstod spontant i et øjeblik da jeg ønskede at skrive noveller; de nåede ikke engang skrivebordsskuffen, men røg i papirkurven; men nu skulle jeg tømme den og begynde forfra — og se at få fortalt om både gode og dårlige øjeblikke på en god måde, med taknemmelighed for at være hvor jeg er, men også med skarpe iagttagelser af folk med plettet samvittighed.

Nu er det på tide at finde et andet navn, en anden over-overskrift, gerne en bedre?

Der er så mange personlige erindringer, både om de ting man havde at arbejde med dengang og de mennesker, jeg mødte på min vej. Derfor har jeg besluttet at skrive en serie indlæg (udover dagens motionsture og årstidsbilleder) under en ny kategori: Liv+arbejde+computere.

Men jeg kan ikke finde de bedste betegnelser for serien af indlæg. Erindringer, det er klart, men ellers? Mere?

Written by Donald

Sunday, September 12, 2021 at 22:22 GMT+0000

Posted in Liv

Tagged with ,

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hva’ mæ å kalde den: Erindrings-kæden?
  Så har du en undskyldning, hvis nogen skulle huske anderledes: Nå, der røg kæden sgu a’! 🙂
  Og jeg som troede, at man bootede en booty, der kan man bare se, hvor man kan tage fejl. Nu står der vel en snes eller mere, der råber”Me too, please..” 🙂

  AagePK

  Monday, September 13, 2021 at 10:03 GMT+0000

  • PS: hvis du går efter Jenny Lopez’ Booty, på youtube, ta’ noget beroligende først, lov mig det! 🙂

   AagePK

   Monday, September 13, 2021 at 10:17 GMT+0000

   • Jennifer Lopez? Hende husker jeg vist for noget andet 😉 Men jeg skal nok tag sikkerhedsselerne på når jeg undersøger facts.

    Donald

    Monday, September 13, 2021 at 18:43 GMT+0000

    • I lørdags og søndags havde en journalist et par artikler omkring spørgsmålet: hvem er alle tiders største filmskuespiller fra Danmark? Asta Nielsen eller Mads Mikkelsen?
     Jeg gav ham nogle fakta om de 2, bl.a at Asta bliver omtalt på 54 sprog hos wikipedia, Mads Mikkelsen 56. Til gengæld har Asta en stjerne på Boulevard der Sterne, et museum, et kinematek under Johann Wolfgang von Goethe-universitetet i Frankfurt opkaldt efter sig, plus en plakette på sit gamle hus i Fasanenstraße, lige 5 store skridt fra Kurfürstendamm. Der mangler Mads vist lidt. Desuden er Asta ophævet til “Righteous Among the Nations”.
     Så da jeg genså Astas dans om den bundne Poul Reumert fik jeg en ide: J-Lo har da været inspireret af Asta i Booty-videoen, så hvad om Mads Mikkelsen og J-Lo lavede en remake, her sådan cirka 100 år efter Astas twerk? Journalisten fik et godt grin, og syntes, det var en fænomenal ide.
     Men hvordan får man kontakt til de to?

     AagePK

     Monday, September 13, 2021 at 21:33 GMT+0000

     • Det lyder rigtigt, det med inspirationen.

      Får kontakt med Asta Nielsen og Poul Reumert?
      Muuu – åhnej, Mads og Jennifer, selvfølgelig!

      Men stadig – ingen anelse! – måske med brevdue?

      Donald

      Monday, September 13, 2021 at 22:05 GMT+0000

      • Asta havde i den grad kontakt med Poul, dengang, på filmen. Det sjove ved det klip, DR.dk viser i søndagens artikel er, at man mange steder fraklippede lige præcis den scene, husarerne var kommet efter. Og mange år senere finder man så et friskt og ubrugt klip i en skuffe et sted i Sverige: det har aldrig været vist i biografen, derfor er kvalieten perfekt og nærmest, nå-ja: jomfrueligt!
       På visse etablissementer (har jeg hørt) har man foruden pole-dance, også uden beklædning noget, der kaldes lap-dance. Det skulle være en noget anden form for lap-top. Udfra beskrivelser må jeg bare konstatere, at Asta må siges at være den første, der har visualiseret denne form for under-holdning på film. Altså: første twerk-queen, første lap-dancer, lap-top og booty-dancer! 🙂

       AagePK

       Tuesday, September 14, 2021 at 8:41 GMT+0000

       • OK – det er altså ret morsomt. Jeg skal strax afsted til Herlev, så jeg må stoppe tankerne her!

        Donald

        Tuesday, September 14, 2021 at 9:39 GMT+0000

  • Kæden … ja hvis jeg havde styr på rækkefølgen, så det blev en kæde, så måske. Det er ret sjældent, men det sker dog, at kæden ryger af ☻

   Her er vist ikke så mange læsere, så du kan sådan set godt sige noget, der inviterer til en #metoo protest. Hvorfor blev det aldrig til #ossemig?

   Donald

   Monday, September 13, 2021 at 18:43 GMT+0000

 2. Kunne man tænke sig, at den her gengivne udtale af at boote skyldes, at den danske udtale af ‘t’ ofte bliver til en ‘ts’-lyd, hvor ‘t’ på andre sprog mere ligner en mellemting mellem ‘d’-lyden og ‘t’-lyden? Det gik vores gamle russisklærer i gymnasiet meget op i og gjorde nar af vores “Tsivoli”.
  En englænder ville ikke have et tydeligt dansk ‘t’ i ‘boote’.

  Ellen

  Monday, September 13, 2021 at 12:17 GMT+0000

  • Jeg tror du har delvis ret, men jeg tror også at DSN ikke har styr på det, som jeg lader niveauer, altså at der er forskel på om du taler tydeligt og vil sikre dig at blive forstået, eller du har travlt og lige skal fyre en besked af.

   Donald

   Monday, September 13, 2021 at 18:44 GMT+0000

 3. Det lyder som en god idé, at du vil skrive en skrive en serie indlæg om erindringer og computere (udover dagens motionsture og årstidsbilleder). Jeg synes, det er spændende at læse om ‘gamle dage’ og glæder mig til, hvad du finder på. Overskriften er ikke så vigtig 🙂

  Madame

  Monday, September 13, 2021 at 12:27 GMT+0000

  • Tak for opmuntring! Det bliver forhåbentlig læseværdigt, og det er jo under alle omstændigheder, som du også skrev i dag, en god ting at man i sin dagbog kan se og huske de gode oplevelser!

   Donald

   Monday, September 13, 2021 at 18:46 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: