Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Røg fra fortiden

Den intellektuelle jazztid havde en pianist, som alle så op til: Bill Evans. Dengang i 1960’erne var Evans et højdepunkt, en koryfæ, som spillede guddommeligt; alle mulige extra toner gav farve til en underliggende dur-moll harmoni.

William John Evans (August 16, 1929 — September 15, 1980) was an American
jazz pianist and composer who mostly worked as the leader of a trio.[2] His
use of impressionist harmony, interpretation of traditional jazz repertoire,
block chords, and trademark rhythmically independent, “singing” melodic lines
continues to influence jazz pianists today.

(Fik vi nu sat citationstegn?)

Hvis man vil studere fænomenet, kan man måske bedst få et indtryk af hans musikalske tænkemåde ved at høre “Danny Boy” eller LondonDerry Air. Man kan slå op i Wikipedia, hvad historien bag digtet/sangen “Danny Boy” er, antikrigssang.

Frederick Weatherly 1913:

Oh, Danny boy, the pipes, the pipes are calling
From glen to glen, and down the mountain side.
The summer’s gone, and all the roses falling,
It’s you, It’s you must go and I must bide.
But come ye back when summer’s in the meadow,
Or when the valley’s hushed and white with snow,
It’s I’ll be there in sunshine or in shadow,—
Oh, Danny boy, Oh Danny boy, I love you so!

But when ye come, and all the flowers are dying,
If I am dead, as dead I well may be,
Ye’ll come and find the place where I am lying,
And kneel and say an Avé there for me.
And I shall hear, though soft you tread above me,
And all my grave will warmer, sweeter be,
For you will bend
and tell me that you love me,
And I shall sleep in peace until you come to me!

Der er ikke meget Jazz over Bill Evans’. Et andet berømt værk af Evans, et album med titlen “Conversations With Myself” kan vist godt kaldes introvert; 3-dobbelt optagelse af ham selv (på “tre klaverer”) og nogle af dem lykkedes, dog fik de en af mine elever til at spørge “Hvad er meningen med det?” og “Hvad er blues for noget?”

Tilsvarende har Keith Jarrett brugt den ved koncerter og utallige er de musikere, som har prøvet at lytte af, hvad Keith Jarrett spiller, og de er nået til forskellige resultater. Heller ikke meget jazzy, og det virker som om Jarrett tøver og tænker mens han spiller (det er jo heller ikke forbudt).

Nå men det var altså røgen på billederne, der var emnet — og det er Bill Evans med Monica Zetterlund dengang de begge var unge, og aktive, og han blæser røg lige i hovedet på hende. Totalt skamløst. På en sangstemme! Det kan kun være fordi han aldrig selv har sunget, ham, Evans.

Jeg ved ikke om det forklarer, hvorfor jeg uden at føle skam tændte en cigaret i en sangtime, hvor den anden elev så skævt til mig (hvorefter jeg selvfølgelig slukkede cigaretten).

Når man kan ændre noget så grundlæggende naturligt (ja, det var “naturligt” dengang) så kan man også lave om på en masse andre ting. Eller …

Advertisement

Written by Donald

Thursday, August 26, 2021 at 19:15 GMT+0000

Posted in Music

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja-ja, men: kig nu godt efter: hun har selv en cigaret i hånden, og tager et hvæs i sidste billede, ikke sandt?
  Så hun var lige så røget, som han var speget…
  Smoke get’s in my eyes (I only have ice for you!)
  Men hende, der synger for Danny, var green, ikke orange. Ved du, hvordan man kan se det?

  AagePK

  Thursday, August 26, 2021 at 21:26 GMT+0000

  • Ja bevares, det var jo derfor jeg tog de sidste to “skud” – for at vise at hun også havde en cigaret og tog “et hvæs”.

   Jeg forsøgte at fange det øjeblik hvor man kan se en lillebitte røgsky komme ud af sangerinden, men det er åbenbart ikke lykkedes.

   Hvis man er storryger og holder røgen længe inde i lungerne, så kommer der ikke røg ud, – den er blevet filtreret fra af lungerne (og det er selvfølgelig ikke sundt at gøre det!) Men når der ikke kom ret meget røg ud af Monica Zetterlund i den lille video, så skyldes det at hun ikke suger ret meget – ikke at hun holder røgen inde.
   RETTELSE: HOV! Hun ryger også ud af munden, nu kan jeg ikke forstå hvorfor jeg ikke fangede den frame (det sted i video’en) – og det er nok slet ikke Bill Evans, som sender røg i hovedet på hende, men en bassist eller en producer, som hun snakker med inden de laver denne lille prøve-optagelse.

   Der findes en optagelse, hvor hun (Monica Zetterlund) synger helt rent og han (Bill Evans) spiller lige så godt som her, fantastisk smukt. Denne optagelse her virker tilbagelænet. //Slut-på-RETTELSE//Jeg kan ikke lide at skrive slut, efter den gang hvor min kusine grinede og spurgte “who is a slut?”//

   Taler vi om farven på Irlands befolkning, når du skriver “hende der synger for Danny” (Boy)?

   Jeg kan se for mig at hun er grøn som Irland og orangefarvet hår som de rødhårede irere?

   Donald

   Friday, August 27, 2021 at 7:12 GMT+0000

   • “My father, he was Orange, and my mother, she was Green!”
    I 1690 drog Vilhelm den 3. af England i krig mod Jakob den 2., der forsøgte en invasion i Irland. Siden har de irske protestanter heddet Oranges, eller Orang Men, fordi Vilhelm oprindeligt blev født som Willem van Oranje-Nassau.
    De katolske irere kaldes derimod the Green, og da pigen, der synger om Danny Boy, beder ham om at:”..kneel and say an Avé for me..” må hun jo være en god katolik, ikke sandt?
    The Irish Rovers har lagt 2 udgaver af sangen The Orange and the Green på You-tuben, den ene med Lyrics: så forstår man mere.

    AagePK

    Friday, August 27, 2021 at 7:53 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: