Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Insektavler?

Hørte jeg rigtigt i radioavisen, P1 kl.12:11? Insektavler?

Indslaget handlede om at minkavlere havde fundet andet at tage sig til, kun ganske få var meldt arbejdsløse. Jeg går ud fra at de mente at “Arbejdsformidlingen” eller Jobcentrene ikke har registreret ejere af minkfarme; det kan der være mange grunde til, og det behøver jo ikke at være fordi minkavlerne er lykkelige og ihærdigt har kastet sig over nye forretningsmodeller.

Det kan være fordi man ikke kan få arbejdsløshedsunderstøttelse, når man ejer en virksomhed, stor eller mellemstor, selv om de jo er lukket pga. Corona-virus bekæmpelse.

Og vi hørte ikke noget om kategorien “Mink-medarbejdere”, gjorde vi?

Insektavler? biavler?

Advertisement

Written by Donald

Saturday, August 21, 2021 at 10:13 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Avl af insekter er en hurtigt voksende industri. Der avles soldaterfluer, ikke som erstatning af militært personel, eller som micro-droner, men som dyrefoder. Herudover er der stor interesse for fårekyllinger oma til human ernæring. Og det er ikke kun i Danmark.
  Min niece var et år i Tanzania for at undersøge og dokumentere fordøjelsen af fårekyllinger i den menneskelige metabolisme. Bogstaveligt talt bagte hun kiks med fårekyllingemel, lokkede en stor flok elever på en lokal skole til at spise dem, hvorefter hun indsamlede fæces for at undersøge, hvormeget deres system havde nedbrudt og optaget næringstoffer herfra. Under Afrikas sol.
  Men ellers avles der melorme, kakkerlakker og mange andre spændende insekter. Innovationsfonden bevilligede allerede i 2016 28 mil kr til udviklingen.Med de mængder af køkkenaffald, vi producerer, er der ubegrænsede mængder af foder til dyrene, men til menneskeføde bruger f.eks marienlystento.dk udelukkende frasorterede økologiske grønsager.
  I Holstebro havde man vist 180 minkavlere, kun 3 er i dag uden beskæftigelse, sagde borgmesteren i tv-avisen i går.

  AagePK

  Sunday, August 22, 2021 at 5:28 GMT+0000

  • Det var det samme tal, jeg hørte, en masse minkavlere og heraf kun 3 uden beskæftigelse — eller registreret uden beskæftigelse. Det var det, der fik mig til at spørge: Hvad så med alle de ansatte, og hvordan fik de råd til at etablere – hvor er afsætningskanalerne, tidligere “Dansk Pelsmarked” i Glostrup?

   Donald

   Sunday, August 22, 2021 at 13:14 GMT+0000

   • Jamen, Donald: der er arbejdskraftsmangel! Overalt råber og skriger de efter hænder! Chefredaktører hyler op om, at det er urimeligt, at Arne må gå på pension, når nu restauranterne ikke kan skaffe kokke og tjenere.
    Ka’ han ikke selv bikse lidt føde sammen? Evt Pferdiretter?

    AagePK

    Sunday, August 22, 2021 at 14:59 GMT+0000

    • Prust, prust
     Ja der mangler arbejde

     Arbejde af den slags, hvor man sætter folk til at gøre noget …
     Men hvis der var frihed, lighed og muligheder for alle, hvis vores samfund stadig var et stenaldersamfund, så var der nok at tage fat på, flette fiskeredskaber (tejner), bygge bedre jordhus til overvintring, fange proteiner, fælde træer …

     Donald

     Sunday, August 22, 2021 at 16:04 GMT+0000

     • Om igen, Donald: der er rigeligt med arbejde!
      Der har aldrig været så mange i arbejde som nu.
      Arbejdsgiverne skriger efter hænder.
      Og det er stort set alle brancher.

      AagePK

      Monday, August 23, 2021 at 4:49 GMT+0000

      • Men min indvending går på den måde, vi organiserer samfundet. Hvis alle havde en kolonihave, var der altid arbejde nok. Og hvis man nu ikke orker havearbejde og ikke kan finde på noget fornuftigt at tage sig til, så træder samfundet ind med jobcentre. Så ja, der er altid arbejde nok, og noget af det er godt betalt.

       Jeg er ikke den første, der har protesteret mod udtrykket “arbejdsudbud”, brugt om mængden af mennesker, som ønsker et betalt job.

       Donald

       Monday, August 23, 2021 at 7:06 GMT+0000

       • Nåhh, det var det du mente… men de færreste af os ville klare bare en varm uge om sommeren som stenaldermennesker, er jeg overbevist om, jeg har endda været spejder.
        Mht organisering: må jeg minde dig om Dan Pink? Han har skrevet en bog om motivation, endda holdt TED-foredrag, og på youtube ligger koncentratet i form af: RSA Animate: Drive: The surprising truth about what motivates us. Den tager 10 minuter, og den siger en hel del om, hvorfor du sidder og “klimprer klaver”, tø-hø. Eller hvorfor vi er nogle, der støtter eller arbejder på Wikipedia, uden at få løn for det, endda anonymt i de fleste tilfælde.
        Og det har mange arbejdsgivere da også fundet ud af, især her i Skandinavien arbejder mange autonom, enten som individer eller i grupper. Og de har rigeligt at lave, også efterhånden som robotterne eller algoritmerne tager over.

        AagePK

        Monday, August 23, 2021 at 7:32 GMT+0000

        • Den video, eller rettere tegninger fra den og dens pointe, brugte jeg i et foreningsblad som jeg lavede ca. 2013.

         Jeg er faktisk lidt i tvivl om hvad der menes med at der mangler “arbejdskraft”. Hvis det, man mener med det udtryk er, at arbejdssøgende mennesker helst ikke vil tage de farlige job, hvor man risikerer miljøskader, så må problemet være at vi ikke får lavet “husholdningen” som skal holde samfundet igang, sådan som det ser ud i dag.

         Så er løsningen jo ikke at skaffe flere slavearbejdere fra Tyrkiet eller andre steder (som man gjorde i 1960’erne og i 1930’ernes Tyskland, med helt forskellige politiske systemer) men at ændre samfundsstrukturen, så der ikke er de farlige, usunde jobs.

         Donald

         Monday, August 23, 2021 at 8:15 GMT+0000

        • Ledig arbejdskraft angiver det antal mennesker, der er tilmeldt jobcentre o.lign som værende uden arbejde, og som derfor har krav på kompensation, al den stund, at de har indgået en aftale om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
         D.d. skriver Danmarks Statistik, at der er 108.600 ledige, hvilket giver en ledighedsprocent på 3,8%.
         Samtidigt skriver Jobindex, at de har 37.000 jobs at vælge imellem.
         Jeg har ikke, så længe jeg har interesseret mig for området, set så lave ledighedstal.
         Smølferne i Blå Stue må da ærgre sig, hvad skal de nu brokke sig over? At Arne gik på pension for tidligt? Det har chefredaktør Peter Orry allerede gjort, ha!

         AagePK

         Monday, August 23, 2021 at 11:24 GMT+0000

        • HOV! Jeg glemte at sige at Farmer (Natural2222) har svaret på hvorfor der ikke er nogen medarbejdere, som er blevet ladt i stikken uden løn (men altså meldt ledig på Jobcenter) – nemlig fordi disse medarbejdere er højt skattede og efterspurgte til andet arbejde!

         Men hvis man nu studser over sproget? Er vi blevet hjerneforurenet (i modsætning til min opfattelse af hjernevask) — hjerneforurenede af at man bruger ord som “arbejdsmarked”, “arbejdsudbud”?
         Jeg ved godt at jeg går imod en syndflod af fasttømrede meninger om hvordan samfundet er, og måske endda imod hvordan man mener det bør være. Men har man ikke lov at være lidt protestant overfor de stivnede idéer? Jeg vil bare sætte et spørgsmålstegn, oprindelig fordi man talte i morgen nyhederne om 3 minkfarmere, der ikke lavede noget.

         Men med disse mange små protestbobler vil jeg ikke argumentere for at vi skal tilbage til frugtvognen, kærren på to hjul med bananer (eller vandmeloner i USA og andre melon-lande, Herbie Hancock lavede et album med god musik under titlen “Watermelon Man”.)

         Og selv om jeg ville ud med frugt-kærren, så er jeg ikke sikker på at jeg fik lov af myndighederne. Som du siger, man indgår en kontrakt om at man er “til rådighed” og som tak for det får man (eventuelt, hvis man opfylder en række andre betingelser) en lille sum penge.

         Kan du huske journalist i R24, Torben Steno, som optrådte sammen med Jarl Cordua? Steno havde som ansvarsløs ung sammen med (mange) andre hævet penge fra socialkontoret i Svendborg og de havde så købt et forladt husmandssted for nogle få kroner og lavede ikke noget. Og der blev ikke stillet krav om at de skulle lave noget, for der var … tadaaaa … arbejdsløshed i området!!!

         Det er sindssygt!

         Donald

         Monday, August 23, 2021 at 11:59 GMT+0000

        • Jeg glemte at sige at Farmer (Natural2222) har svaret på hvorfor der ikke er nogen medarbejdere, som er blevet ladt i stikken uden løn (men altså meldt ledig på Jobcenter) – nemlig fordi disse medarbejdere er højt skattede og efterspurgte til andet arbejde!

         Donald

         Monday, August 23, 2021 at 12:47 GMT+0000

 2. Vi havde også en del minkfarme her på egnen.
  Min yngste søn arbejdede efter skoletid hos en minkavler, og der fik de lært at bestille noget. -På den gode måde, altså.
  Tidligere ansatte på minkfarme er værdsat arbejdskraft. De blev kimet ned af jobtilbud fra den dag nedslagtningen var en realitet.

  natural2222

  Monday, August 23, 2021 at 1:09 GMT+0000

  • Sådan! Det er altså forklaringen på den del af minkavlerne, som ikke ejer en farm – Tak for oplysningen!

   Donald

   Monday, August 23, 2021 at 7:02 GMT+0000

 3. Jeg håber, at minkavlere og tidligere ansatte på minkfarme kan finde andre job. Men det er jo desværre noget, som mange andre også kan være nødt til.
  Insektavl? Spændende – det er måske fx som biavlere?

  Madame

  Monday, August 23, 2021 at 13:32 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: