Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Jocelyn Bell — #shetoo

with 4 comments

Dagens filo-socio-sofilogiske indlæg.

Jocelyn Bell ville studere – men på Cambridge var der kun mænd. Hun gav ikke op, hun var sej og i træning efter at have fået en matematisk studenterexamen (eller hvad det hed i UK) – så hun kom ind på Cambridge og studerede astronomi, og måtte stå model til alt muligt diskriminerende undervejs.

Hun fik et “studenterjob” med at passe et radio-teleskop, og blev fascineret af hvad man kunne med det. Det var et stationært system, d.v.s. det ikke kunne drejes i retninger efter hvad man ville se, men en gang i døgnet var der fokus på et sted på himlen; det samlede areal, der kunne scannes på denne måde, var selvfølgelig ikke ret stort. Men det var nyt.

Hun opdagede noget, nogle impulser, som ikke lignede støj, de var lidt for stærke til at være et fly eller noget magnetisk, som passerede, og ovenikøbet kom der flere pulser lige efter hinanden.

Det måtte være noget man hidtil ikke havde vidst om stjernehimlen. Hendes chef mente alligevel det var støj, men hun blev stædigt ved, regnede ud hvornår man kunne forvente det igen – og ja, dér var det igen. Det var ikke støj. Chefen indkaldte en konference om opdagelsen, den første konference om emnet! og Astronom Fred Hoyle gættede (og gættede rigtigt) at det var en sammenfaldet stjerne, som udsendte røntgen og radio i spasmer.

Se på billederne og overskriften på video’en:
Hendes opdagelse ændrede astronomien! men det var hendes chef, der fik Nobel-prisen uden at nævne hende.

Men Fred Hoyle vidste, hvem der skulle have haft Nobel-prisen! Mange år efter huskede han og hjalp til at hun fik en anerkendelse. Officielt.

Og det er ligesom at den Nobelpris ikke er ret meget værd, ikke?

Written by Donald

Wednesday, August 4, 2021 at 11:15 GMT+0000

Posted in Astronomi

Tagged with , ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Den nordirske naturvidenskabelige Ms Bells beskrevne karriere beskriver en situation, et gammel kendt begreb, der også kunne/kan opleves i sundhedsverden (videnskabelig dokumentation etc.).

  Erik Hulegaard

  Wednesday, August 4, 2021 at 11:37 GMT+0000

  • Hendes styrke må være et positivt sind og en evne til at overvinde de negative diskriminerende mennesker. Hun forlod – fortæller hun i video’en – Cambridge og fik gode jobs og har haft et godt liv, men dog uden de store opdagelser, og det var dog hende, der opdagede at der findes pulsarer!

   Donald

   Wednesday, August 4, 2021 at 11:43 GMT+0000

 2. Det var en helt anden verden dengang, det sted: det forventedes af en mand, at han kunne forsørge sin familie, og det forventedes af en kvinde, at hun blev forsørget for at kunne passe hjemmefronten.
  Derfor var kvindelige studerende uglesete: de kom jo til at tage brødet ud af munden på en hel familie.
  På andre niveauer i samfundshierakiet gik det sommetider lempeligere til værks: i familien har vi såvel en kvindelig bomforpagter som en ditto smed: mændene døde, og så førte konen forretningen videre med svendene. Da min morfar sad i fangelejr, måtte min mor med ældste svends hjælp lære frisørhåndværket, og drev forretningen videre, til Far kom hjem.
  Inge Lehman oplevede noget lignende på Københavns Universitet, som også Ebba Lund. Sidstnævnte lærte jeg at kende som min søsters chef. Hun vat internationalt vidt anerkendt for sin forskning i vira, og opfandt metoder til at styre rensning af spildevand, der var forurenet med polio. Derudover var hendes forskning vigtig for den danske minkavl. Engelsk wikipedia har meget mere.

  AagePK

  Wednesday, August 4, 2021 at 13:38 GMT+0000

  • Hun er en sejg kvinde, det er da fantastisk opmuntrende at høre hende fortælle både om opdagelsen og om at skabe sig et liv.

   Som barn, fortæller hun i video’en, læste hun sin faders bog om astronomiens grænser dengang, og der stod også noget om radio-teleskoper, så hun besluttede at hun ville være radio-teleskop-astronom, og det blev hun.

   Sødt!

   Donald

   Wednesday, August 4, 2021 at 18:25 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s