Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvor langt kan man strække logikken?

with 14 comments

Fik I klaret verdenssituationen, spurgte næstformandens kone mig, dengang i Andelsforeningen “Sønderboulevard”, hvor vi havde købt en pæn 2 værelses lejlighed. Thyrsted og jeg kunne godt snakke sammen, og han så somme tider tingene klart, hvor jeg havde lidt svært ved at se perspektiverne.

Da vi fik en 3 værelseslejlighed i Vangede sagde han “Farvel, vi ses nok ikke mere.”

“Joda!” sagde jeg. Men han havde ret. Vi så ikke hinanden mere, og det var ikke kun fordi der var en generationsforskel, men fordi der var langt – længere end jeg troede, fra Vangede til Sønder Boulevard.

Nu fik jeg så klaret at vende verdenssituationen en gang til, og det må man lade mig, det er godt klaret … Vi har begge, min gamle skolekammerat Preben og jeg, en evne til at læse og interessere os for emner udenfor den umiddelbare hverdag.

Og så kan det være en god oplevelse, når det er med et smil.

Én af de ting der kom op at vende var astrofysikken og ontologien. Ved vi nok til at man kan beregne og forklare Big Bang teorierne?

Ser man den slags spørgsmål ud fra en filosofisk synsvinkel, er den fejl, der forekommer at være oplagt, at man går ud fra at årsag – virkning altid er i samme “domæne” (samme univers, hvis du bedre kan gribe det udtryk).

Men – du kender vel historien om manden, der springer ud fra 22. etage? spurgte jeg.
Joja det gjorde han jo.

Manden springer frisk og glad ud for at se, hvad der mon sker — (Om frygten giver vinger? som man siger.)

Da han når 21. etage siger han: “Det går jo strygende! Det føles godt!”
Da han når 19. etage siger han igen “Det går godt, det er åbenbart ikke farligt.”

Man behøver faktisk ikke at fortsætte beretningen, – du har nok allerede fanget den. Årsag virkning sker i en meget begrænset observations-sfære og hvis vi mangler noget (“nogen etager”) så er vores beregninger fatalt forkerte.

You get the drift – hvad hedder det på Dansk?

Written by Donald

Saturday, July 31, 2021 at 9:18 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Annemor Schønhaug

  Saturday, July 31, 2021 at 9:22 GMT+0000

 2. “Du ved nok, hvor det bærer hen,” og bæreevne er netop det, vores udspringer har brug for, men fattes.

  Eric

  Saturday, July 31, 2021 at 11:08 GMT+0000

  • Det er en god oversættelse. Åbenbart ikke helt kurant (jeg kunne ikke komme i tanke om den) – måske fordi vi bruger så meget engelsk i både IT og i nyheder (om demokratiets krise i USA) så kom jeg først i tanke om udtrykket på engelsk.

   Donald

   Saturday, July 31, 2021 at 15:57 GMT+0000

 3. Du ved nok, hvor det driver hen.
  Eller bærer hen, som Eric skriver. Både på engelsk og dansk bruges ordet drift om noget, der bevæger sig, en flok kvæg kaldes også en drift, isen er gået i drift, osv. Tysk bruger også ordet.
  A propos udspringeren: vor kalender har små bemærkninger fra kloge børn, og i går følgende:” Der er ikke noget at være bange for…det er kun, hvis vi styrter, at det er farligt!”
  Så Storesøster havde fattet sammenhængen. 🙂

  AagePK

  Saturday, July 31, 2021 at 12:17 GMT+0000

  • Som jeg skrev til Eric er jeg ikke sikker på at det er “kurante” udtryk, idiomer, som bliver brugt i daglig tale. Måske derfor sprang den Engelske i hu først.

   Tysk og Dansk har mange fælles metaforer, heldigvis.

   Eric ramte plet med bemærkningen om “nødvendig opdrift” :LOL:

   Den kalender er en guldgrube af sandheder. Hvorfor skal det også være så svært, det er da ligetil, det er kun farligt, hvis der sker noget …

   Donald

   Saturday, July 31, 2021 at 16:00 GMT+0000

   • “Åbenbart ikke helt kurant (jeg kunne ikke komme i tanke om den)” Hhm, altså: som Piet Hein siger:” Stor er den, der ved. Større er den, der ved, hvor han skal spørge.” Erics udgave er da nævnt i ODS, min egen er nok i familie med: Det driver over. Vi har da brugt det i min familie siden jeg var barn.

    AagePK

    Saturday, July 31, 2021 at 18:36 GMT+0000

    • Nej altså — undskyld min manglende sprog-bredde!
     Det var ikke for at genere familiens sprog.
     (Men det ved du godt.)

     Donald

     Saturday, July 31, 2021 at 21:28 GMT+0000

     • Det var nu lige så meget for Erics skyld:”…det bar hen” optræder 84 gange i ordnet: korpus, selv om enkelte er uden sammenhæng.
      At jeg, og familien, bruger “hvor det driver hen” skyldes måske sømandssproget, både her i Marstal, men også Sydhavnen, hvor min fader var medlem af Arbejdernes Roklub.Det skaffede ham ved sessionen adgang til flåden. Og den sank jo kort efter. Så han slap. Selvom han ej var skyld deri.
      Til gengæld nød han roturen op gennem havnen, hvor de gik ind på Refshaleøen. Her havde en gammel gubbe et skur, hvor man ku’ få en kop kaffe og en basse; der var total spiritusforbud, når man roede: bølger, årer, en lang smal båd og små og store skibe på tværs af det hele kan være en farlig blanding i sig selv, alkohol gør det værre. Men når Gammelfar kom med en kande klar vædske og spurgte:” Skal I have fløde i kaffen, drenge?” så havde de da aldrig hørt om fløde-forbud. “Tak for venligheden!”

      AagePK

      Sunday, August 1, 2021 at 9:52 GMT+0000

      • Hvis jeg husker rigtigt var den sænkning af flåden problematisk for marinerne. Min svigerfar (i søværnet; han druknede 1948, inden datteren blev født) var nødt til at flygte efter det og blev modstandsmand og “transport-formidler” for flygtninge. Vi tænkte tidligere ofte på hvordan det mon er at smugle sig selv ind i Danmark og gå rundt på gaden og være på vagt, fordi man kan risikere at blive stoppet af utysker.

       Vendepunktet 29. august 1943

       I løbet af august 1943 steg spændingerne mellem den danske regering og de tyske besættelsesmagt, og den 28. august valgte regeringen at gå af.

       Allerede i løbet af sommeren 1943 var der blevet placeret sprængladninger i samtlige danske flådefartøjer, og den 27. august blev der beordret skærpet beredskab i søværnets skibe.

       Regeringen gav dog den 28. august ordre til, at i tilfælde af et evt. tysk angreb måtte søværnets enheder ikke yde modstand.

       Den danske Flotille

       De danske flådefartøjer, der efter 29. august 1943 nåede svensk område, indgik fra efteråret 1944 i Den danske Flotille.

       Flotillen var med til at bringe den Danske Brigade fra Helsingborg i Sverige og til Helsingør 5. maj 1945.

       (Fra “Flåden under anden verdenskrig” https://www.navalhistory.dk/Danish/Historien/1939_1945/29august.htm
       )

       (med henvisning til bøger og artikler om at flåden blev sænket d. 29.August 1943.)
       På Engelsk ville man sige “scuttled”, for en sænkning på lavt vand og ved at hive bundproppen ud eller sprænge de rigtige steder, ikke – hvorimod sink, sank er sænkning ved skader fx efter beskydning.

       Donald

       Monday, August 2, 2021 at 10:15 GMT+0000

 4. Skønt at kunne genopfriske et gammelt bekendtskab. Det er så livsbekræftende, når man falder i en meget god og meget lang snak – og flot, at du klarede turen! Nu ved du, at du kan, og så kan du nok også gøre det igen – eventuelt med en overnatning et eller andet sted. Din verden er blevet større 🙂
  Logikken kender nok ingen grænser, men vores viden og forestillingsevne gør.
  Universet begyndte måske (for x’te gang?) med et Big Bang. Din udspringers liv ender med det, kan man sige, men det slutter af den grund ikke ringen.

  Ellen

  Sunday, August 1, 2021 at 11:37 GMT+0000

  • Det var nemlig livsbekræftende, det var som en ekstra solskinsdag når man mindst venter det. Min verden større, ja, i den grad. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på om jeg kunne mønstre nødvendig ressourcer til en USA – tur (men der er mange andre, mere nærliggende mål, familie, venner, begivenheder).

   Donald

   Monday, August 2, 2021 at 10:17 GMT+0000

 5. Det er nemlig så godt at kunne genoptage et gammelt venskab, som I har gjort! Det var dejligt for jer begge.

  Madames Blog

  Sunday, August 1, 2021 at 12:00 GMT+0000

  • Det var godt for begge parter – ja. Det var jeg glad for. Tænker nogle gange på om ikke det har at gøre med at man – trods forskelle – har samme baggrund i en tidsalder, hvor “værdierne” var nogle andre end i dag?

   Donald

   Monday, August 2, 2021 at 10:19 GMT+0000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s