Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Lærketræ – nåletræ

Jeg fik beskåret lærketræerne i hegnet til naboen.

Jeg lagde noget af det afskårne på jorden og der gik et par dage, inden jeg samlede op og kørte væk.

Alle nålene var faldet af grenene.

Hvordan kan det være at den smider nålene så hurtigt? Lærk er ikke stedsegrøn, så den har evnen til at smide dem, når konjunkturerne går ned. Koster en nåle mindre for lærk end for fx. rødgran? OK Rødgran drysser også hurtigt, men så blågran, Normann gran, Sitka – de kan beholde nåle i flere uger.

Her kommer et alvorligt spørgsmål: For ikke at shocke lærketræerne helt, så de gik ud, lod jeg en del grene stå efter at have topkappet. Derved, tænkte jeg, får de stadig hormoner fra skuddene på de lavere grene.

Men overalt begyndte lærketræerne at skyde, først og fremmest fra spidserne af de meget lange grene, som jo helst ikke skulle blive længere, og så minsandten begyndte de også, som forventet, at skyde fra stammen.

Spørgsmålet er så: Kan man skære alle de lange grene ned til civiliseret mellem-hus-lærke-udseende allerede nu? Var det i virkeligheden omsonst, at jeg lod grene være tilbage?

Jeg tror ikke det var omsonst, men jeg tror at det bedste nu er at tage spidser fra grenene så de ikke bliver længere og skære de grimmeste/længste helt væk.

Hvis Lærk har det som andre træer, så er skud fra stammen aldrig helt så livskraftige og fysisk stærke som skud fra nyere grene (de kan let falde af). Der var mange døde grene på disse træer.

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, July 28, 2021 at 16:00 GMT+0000

Posted in Naturpleje

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg har set nogle hegn af lærketræ, så det må jo kunne lade sig gøre: jeg googlede på “lærketræ til hæk” og kom til havenyt.dk: man skal bruge japansk lærk, og hækken må max blive 40 cm tyk.

  AagePK

  Wednesday, July 28, 2021 at 20:01 GMT+0000

  • Ja, der er også en matrikel længere nede ad vejen, som har en lærkehæk – og vel at mærke én, der opstod af hele, store lærketræer, der var løbet fra ejeren.
   Lige nu er jeg bare øm om hvad der er tilbage af grene, for at den skal få de hormoner, der er i skud. Men de forstår mig ikke, disse lærk, de skyder mange nye nåle fra spidserne af lange grene og kun lidt fra stammen og de korte grene!

   Nu får den lov at stå, indtil den smider nålene. Jeg skal nok bringe nogle billeder, men jeg har ikke noget klar lige nu.

   Donald

   Friday, July 30, 2021 at 16:16 GMT+0000

 2. Lænk kaster nålene om efteråret efter at have trukket næringsstofferne til sig. Det er god skik at vente med beskæring til efter nålefald. Derved har planten mineralerne “på lager” og så kan du relativt frit forme og beskære.

  natural2222

  Thursday, July 29, 2021 at 4:45 GMT+0000

  • Tak for den oplysning – jeg vidste jo godt at den kaster nålene, og det er også derfor at de får lov at stå nu efter at være topkappet, selv om gren-strukturen er dårlig.

   Jeg og en hjælper betalte for det har taget dem længere ned end sidste gang, hvor de jo skød nye toppe, som blev store og ramte taget.

   Donald

   Friday, July 30, 2021 at 16:18 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: