Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Æblerne ser flotte ud i år

Kommentar: hvordan er der kommet en snegl op i det lille æbletræ?

Det er iøvrigt det træ, som står med krykker. Der var en opadgående gren sidste år, som det var meningen skulle overtage væksten, men den bøjede ud til den anden side – så nu er der 2-3 store grene, som helst vil ligge ned. Det er nok derfor, at man siger denne æblesort egner sig bedst til espalier.

(Det ville man heller ikke stave “espaljer”, vel? Det er derfor jeg synes at man godt kan bevare stavemåden med i som kort hæmmelyd foran en stavelse. – MEN det kan jeg jo ikke gøre noget ved andet end at ærgre mig over, at der ikke er nogle sprogfolk, som synes det er en god idé.)

— Jeg havde den lille familie til middag i dag, og bagefter kaffe og canasta. Jeg er altid bange for, at der ikke er mad nok, hvilket i dag var horribelt tåbeligt, for der var så meget mad, at vi ikke kunne spise halvdelen.

Jeg tror jeg har arvet en eller anden form for sult-skræk, som er irrationel – men hvad kan man gøre? Når jeg køber ind tænker jeg “Av der er ikke nok!”

Og så går det bare derudaf. Heldigvis er der ikke pres på nogen til at spise mere end de kan, vi gemmer rester i køleskabet, så har jeg til de to næste dage.

Og apropos æbler, så har jeg nok til mange mange æblekager, efterårets vidunderdessert. Men igen, jeg får ikke brugt dem alle, så jeg har tænkt mig at forære nogen til Kulturcafe, eller til nogen af gæsterne dér, for det er synd hvis de skal gå til spilde, de flotte æbler!

Advertisement

Written by Donald

Saturday, July 24, 2021 at 20:42 GMT+0000

Posted in Skov og have

Tagged with

11 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Med lidt tålmodighed kan en snegl komme langt. Og også højt op.Det gør de instinktivt i tørre perioder, hvor de søger opad, hvor de så lukker hoveddøren med en prop af slim. Det beskytter dem mod udtørring, samtidigt med, at de ikke overraskes af sensommerens ødelæggende regnskyl, der kunne bortføre dem, hvis de bare lå på jorden.
  Æbler kan laves til most: har du mere end 50 kg, kan du få den i egen aftapning, der findes flere mosterier på Sjælland, og mobilmost fra Skive kommer også til øen. Har du en tilpas stor dunk med, kan du jo vælge at lave vin, cider, champagne eller æblesnaps, sidste fylder mindre! 🙂
  Eller du laver en god portion mos og fryser ned i passende portioner.Altid godt til æblekage, eller vafler. Og æbleflæsk!

  AagePK

  Sunday, July 25, 2021 at 4:47 GMT+0000

  • Ja æbler kan bruges til mange ting og hvis man har plads og energi, så er det en glædelig begivenhed. Nu må jeg nøjes med at nyde solsortens mætte sang forår, sommer og somme tider efterår.

   Fordi:

   Det nærmeste mosteri er et mobilt, som kommer til Roskilde en gang om året eller så; fryseren ikke er særlig stor; jeg kan ikke spise mere end 2-3 kg æblekage om året; æblemos i glas, som kan holde sig, kræver mere skabsplads hvis jeg går udover de 5 glas (med “patent-lukning”) som jeg fylder næsten hvert år. Æbleflæsk eller blodpølse med æble-løg, det kan jeg da heldigvis finde ud af! 🙂

   50 kg. er en sjat, skal det siges, jeg husker et efterår hvor jeg havde “meget”, det var 3 poser à 15 kilo, og de kunne holde sig, heldigvis, i Charlottes “dueslag”.

   Donald

   Sunday, July 25, 2021 at 9:20 GMT+0000

  • Hov forresten: Det er egentlig også interessant at se æble-anlæg, som ikke blev til noget, ved siden af sneglen. Mon det skyldes at de ikke er bestøvede, de små blomster, eller at der er svamp i træet? Der er faktisk ikke ret meget svamp i dette træ i år. Et gammelt sår lige ved podningen er også vokset pænt sammen.

   Donald

   Sunday, July 25, 2021 at 9:33 GMT+0000

   • Efter bestøvning er der altid en masse gnallinger, der ikke bliver til noget: jeg ryster træet/grenene, så de falder af, og træet ikke spilder energi på dem.
    3 x 15 = 45, altså tæt på de 50 kg.
    Nogle steder kan man aflevere 10 kg, og så få en liter eller 2 gratis med hjem; sådan gjorde jeg sammen med min datter, da hun var lille, så hun kunne lære om hvor æblemost kom fra, og hvordan den blev til. Vi kørte såmænd helt til Ørbæk Mosteri med bilen fyldt med æbler. Som barn har jeg selv prøvet, så det skulle min datter, og nu mine børnebørn, da også opleve.

    AagePK

    Sunday, July 25, 2021 at 11:45 GMT+0000

    • Ja – OK jeg skal se efter mosterier, men jeg tror faktisk ikke at det er noget almindeligt syn i her i landsbyen.

     Til gengæld har jeg erfaring med at bruge æbler, og især Ingrid Marie kan holde sig, hvis de får lov at ligge frostfrit. De andre, James Grieve og Rød Ananas skal spises i August og September.

     Det var aldrig meningen, at der skulle være køkkenhave eller frugttræer her, for jeg vidste – som ene-forælder – at jeg skulle koncentrere mig om madlavning, rengøring, græsslåning, ja, men først og fremmest videreuddannelse, fordi mine ansættelser var i IT-virksomheder.

     En dag skal jeg fortælle om de mærkelige ting, jeg derved kom ud i. Men foreløbig blot en tanke på hvordan jeg opdagede at de fleste mennesker kan bruge mere viden om digital-teknik.

     Donald

     Monday, July 26, 2021 at 13:20 GMT+0000

    • Læs lige Farmers gode råd og link: Er du ikke med i ejerlavet, eller sådan noget? Så må du da kende nogen med æbletræer, så I kan gå sammen om en ordentlig portion blandede æbler: det bliver som regel den bedste most. Og så får jeres egen etikette, det koster ikke ekstra: Vejby Ejerlav Nektar 2021, eller sådan noget. Og enhver kan jo skrive sig for det fornødne antal dunke a 3 l.
     Der skal nok blive rift om dem, og et evt overskud kan bruges til julefrokosten, ikk’? 🙂

     AagePK

     Wednesday, July 28, 2021 at 12:50 GMT+0000

     • Ja jeg kan se at der er en afstandsmæssigt rimelig MobilMost dag i Stenløse (vistnok i nærheden af Ølstykke.)

      Måske er der nogen af dem, jeg kender, der har æbletræer, men jeg plantede dem først og fremmest for at få læplanter – små og mellemstore træer – og det var min mor, som glædede sig til at smage et æble. Og Ingrid Marie, som jeg synes er så godt, det syntes hun var forfærdeligt (det var heller ikke helt modent).

      Donald

      Friday, July 30, 2021 at 16:11 GMT+0000

 2. Chutney,Donald! Kan du ikke lide chutney? Jeg elsker det, og jeg har lavet mange glas med æbler som hovedingrediens, men der skal jo også mange andre gode sager i. Prøv at google opskrifter på det – måske nok bedst på engelsk, så kommer der flere muligheder op.

  Ellen

  Sunday, July 25, 2021 at 8:27 GMT+0000

  • Ja, jeg laver nogle glas, – og også mos – og jeg giver dem ikke til min søn, som havde min dejligt velsmagende lyserøde æblegrød stående i køleskabet indtil jeg rådede ham til at kassere den pga. alder … haha.

   Men jeg lader ikke æbler gå til spilde med min gode vilje.

   Donald

   Sunday, July 25, 2021 at 9:31 GMT+0000

 3. Vi får hvert år besøg af Mobilmost fra Skive. Det kommer der fortrinlige mostprodukter ud af.
  Selvom du ikke har fulde 50 kg kunne i sikkert i nabolaget tilsammen mønstre 50 kg eller væsentligt mere og så dele rovet.

  Jeg kan se af sidste års turplan for Mobilmost, at de var på Sjælland kort før de skulle have været til vores byloppemarked, som coronaen forplumrede.
  Der kommer formodentlig en ny turplan for 2021 inden længe.
  http://mobilmost.dk/turplan/

  natural2222

  Tuesday, July 27, 2021 at 17:33 GMT+0000

  • Det skal da undersøges igen! Stenløse 25. september er måske en løsning.
   Ellers er det forståeligt nok mest Fyen og Jylland, der bliver serviceret af MobilMost.

   Donald

   Friday, July 30, 2021 at 16:08 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: