Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Sommerferie-endagstur

I søndags var den lille familie på tur til Fredensborg, som er min fødeby, men hvor jeg kun boede i 2½ år, – derefter kom jeg hver tredie uge en tur til Fredensborg indtil jeg var ca.6 år. Min far og mor havde købt et gammelt hus, som dog havde rindende vand og toilet, jeg ved ikke om der var centralvarme. Der var mindst én kamin. Min mor var ked af at vinteren var så hård: Da hun en morgen kom ned til køkkenet og så at et glas vand var frosset til is, blev hun forskrækket.

I alle årene indtil for ca. 15 år siden – og i nogen grad også senere – stod dette hus og byen for mit indre blik som et drømmeland, et sted, hvor alt var fredeligt og der ikke var mangel på noget.

Men det, som jeg ville se, var ikke huset, det er revet ned for længe siden, men derimod Fredensborg Slotshave, hvor der dyrkes blomster og også grøntsager. Jeg havde set billederne fra Huskebloggen og det fik mig jo til at længes efter at se Slotsparken. Min ex- og Malte (søn) var enige om at det var en god ferie-endagstur. Man skal opleve noget andet.

Man kan ikke parkere ved slottet på en feriesøndag, der er altid mange gæster, men måske man kunne … der var P-skilt og pil opad, jeg kan nogenlunde huske gaderne, og vi nærmede os Netto, – til sidst så vi at der var plads på parkeringspladsen overfor Netto – og det var jo dér, at min barnsoms hus lå! så vi parkerede i køkkenet :mrgreen:

Så gik vi ad gaderne til slottet hvor jeg tog et par billeder – men det var bare for at give et indtryk af turen. Min opmærksomhed var på min lille familie og på helheden.

De tre nederste billeder er fra 2007. Jernbanegade med bue-karnapper og forretningsvinduer med bue foroven, barndomshuset inden det blev revet ned, og endelig kusine og søn i Slotsparken. Gågaden har man forsøgt at bevare så den ikke mister sin karakter, men ikke desto mindre er der dukket nogle cementklodser op. Kommunens Arkitekturafdeling er klar over problemet: man kan finde en beskrivelse af bevaringsværdig arkitektur i Fredensborg-Humlebæk kommune på Kommunens Webside.

Advertisement

Written by Donald

Tuesday, July 20, 2021 at 19:25 GMT+0000

Posted in Byggeri, Liv

Tagged with

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Billede 1 og 5 viser mig den typisk danske stilforvirring: hvor mange unge stadsarkitektstuderende har været ind over? Min gode ven, Anders Brolægger, vil helt sikkert også rynke på næsen af de krummelurer. Han er af gammel københavnsk brolæggerslægt, farfaderen var oldermand.Der mangler da bare en rosette hist og pist for at fuldende værket.
    Min fader brugte i sådanne situationer udtrykket:” Fint skal det være, sagde kællingen; hun havde fået en mahogniesplint i røven!” Andre har sagt:” ..om at gå med træskostøvler og silkehat..”

    AagePK

    Friday, July 23, 2021 at 6:03 GMT+0000

    • Ha ha — det sjove ved de billeder er at jeg kan genkende to-tre af husene fra min barndom for 70 år siden!

      Måske man skulle tage en snak med Anders Brolægger om at flisearbejde i en gågade gerne må være smukt og gennemtænkt og om han har et forslag til hvordan det skal gøres?

      Donald

      Friday, July 23, 2021 at 10:32 GMT+0000

      • Jeg vil da nævne det for ham. Han har, bl.m.a., lagt bro rundt om Det kgl Teater. Og sagt arkitekten Henning Larsen besked. Larsen måtte nødtvunget efterfølgende give ham ret, og betale for omlægningen.

        AagePK

        Friday, July 23, 2021 at 10:56 GMT+0000

        • Sådan en dygtig brolægger er jeg sikker på at Henning Larsen havde respekt for. Når du siger “rundt om Det Kgl.” er det så det gamle teater på Kgs. Nytorv eller den 20 år gamle “Opera”, som er bygget efter tegninger af Henning Larsen & Co.? Der er også et skuespilhus på en brygge med brosten, men måske de brosten er fredede; de er i hvert fald ældre end jeg er.

          Eller måske var det brolægning på Kongens Nytorv omkring midten og ved Det Kgl? Det er længe siden jeg har set byen! Og da jeg nævnte det overfor min violin-medspiller for et par uger siden, så fik jeg en advarsel mod at køre til København, fordi der er trængsel og trafikkøer allevegne.

          Den Jazz-festival, som slutter i morgen Lørdag d.24. Juli har jeg heller ikke fået besøgt, og det er jeg ked af. Men det har været så dejligt at være hjemme, så jeg ikke tog nogenstederhen.

          Tilbage til emnet: Henning Larsen har vel ikke direkte betalt for en fejl eller fadæse, som han selv har lavet?

          Donald

          Friday, July 23, 2021 at 18:01 GMT+0000

          • Jeg kan ikke lige huske, hvor det var, men: Henning Larsen skulle have lavet noget brolægning ved et af stederne, og havde tegnet, og gav besked til Anders, der arbejdede i faderens firma. Anders sagde, at han da nok skulle lave det, men det ville ikke blive pænt. Henning Larsen holdt på sit, og Anders gik igang. Da han kom hjem til firmaet, stod huset på gloende pæle: hvad f… havde Anders dog sagt til den fornemme arkitekt? Tjah, sådan og sådan. Faderen var ikke glad.
            Anders blev færdig. Et par dage senere kom arkitekten forbi, gav Anders en undskyldning, og bad ham lave det om. Og det skulle jo gerne være færdig til en åbnings-højtidelighed. Jo, det skulle Anders da nok, men han måtte så tage weekenden til hjælp, og det kostede.
            Han fik pengene. Og nu havde Henning respekt for Anders.

            AagePK

            Friday, July 23, 2021 at 21:23 GMT+0000

            • Dejlig historie, – når man har arbejdet i et hus, som var tegnet af Henning Larsen, og hvor nogle af bygherrerne stadig arbejdede dér, så får man nogle historier om den store arkitekt, mange små vinkler, som tilsammen måske kan danne en slags helhed. Jeg savner det arbejde – som IT-administrator på RUC, med flere opgaver, men først og fremmest administration af de servere, som blev brugt af dataloger og journalister! (Og så var der et tredie fag, Kommunikation! Men ikke i betydningen “IT – forbindelser”.

              Nå, det var nu et sidespring, tilbage til Anders Brolægger. Man kunne i den situation faktisk også forvente at den store arkitekt mente, at hvis du ikke får det, jeg har tegnet, til at se pænt ud, så er det din fejl og ikke min. Så melder spørgsmålet sig: Hvad var det lige, der ikke så pænt ud? Historien bygger på, at arkitekten kunne se, at dette var flot arbejde, men ikke passede til bygningen. Det skal på en eller anden måde med i historien.

              De gamle brolæggere kunne andet end at lægge stabilgrus, banke med en brolæggerjomfru (husker dem med trykluft, de blev ofte brugt på Vesterbro da jeg var barn dér fra 1949-1957.
              Nemlig når niveauerne ikke er vandrette eller næsten vandrette, og brostenene skal ligge så det ser pænt ud: så lå de på knæ og fyldte lidt brunsand på med håndskovl og bankede lidt med en brosten, som så blev lagt, omhyggeligt, fundet blandt mange, så den passede lige netop til kanterne på de foregående.

              Det var noget i den retning, der dukker op som billeder, når jeg hører at “det vil ikke blive pænt.” – Men det kan jo have været noget andet.

              Donald

              Saturday, July 24, 2021 at 8:24 GMT+0000

  2. Dejligt at I sammen kunne tage på tur og opleve Fredensborg slotspark. Og underligt at vise at I parkerede i køkkenet 🙂

    Lene

    Friday, July 23, 2021 at 8:47 GMT+0000

    • Ja, det var en underlig fornemmelse – men man jo sige at omgivelserne var så totalt forandrede, så lige det sted var der ingen genkendelses-fornemmelse.

      Donald

      Friday, July 23, 2021 at 10:33 GMT+0000

  3. Dejlige billeder, Donald! Det er nemlig sådan en god ferie-endagstur. Hvor var det smukt at læse – og også sjovt at I parkerede i køkkenet.
    Jeg holder egentlig en lille blogpause indtil august.

    Madames Blog

    Saturday, July 24, 2021 at 15:29 GMT+0000

    • Ja, det så jeg, og også her er der lidt længere imellem indlæg; imidlertid betyder det meget for mig at tiden ligesom bliver bremset lidt med et indlæg en gang imellem.

      Det skyldes nok at der er nogle oplevelser (og tanker) som bare skal ud.

      Donald

      Saturday, July 24, 2021 at 20:28 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: