Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Lampe foræres …

Nostalgien trives for tiden. Jeg skal til jubilæum. Jeg er fra en tid, hvor der ikke var nogen motorvej, Hovedvej 1 til Korsør gik gennem bymidten i Slagelse. Der blev pløjet med hest. Jeg har set en høstak – ikke i et frilandsmuseum!

For bybørn: En pinocchio-kugle kostede 1 øre, en salmiakstang kunne fås for 10 øre. En pakke med 5 Eiffel cigaretter kostede vel 1 krone? Eller var det 50 øre? I skolebøgerne blev der gravet grøfter. Der var også et billede af en “sædemand” som såede med hånden fra en pose på maven. Smeden i kælderforretningen lavede ting for folk, men til sidst var der ingen kunder. Skomageren lukkede. Rullekonen (en rar ikke så gammel dame) lukkede, og sidste dag blev hun hentet af en mand i en (gammel) amerikaner, et dollargrin. Manden forklarede mig at det ikke var sjovt at være rulleforretning, og at børn af rulle-forældre ofte mistede en finger.

Jeg abonnerer ikke på gode gamle dage. Min professor kunne ikke forestille sig, at man ikke havde råd til en sporvognsbillet. Har jeg mon sagt det før: Der var nogle samfundsklasser, som havde det godt, og der var ikke så meget mønsterbrydning. Ked af det hvis jeg gentager mig selv.

Man genbrugte ting i en grad, som selv i en genbrugsforretning kan være svært at forstå. Skjorter, flipper kunne fornyes. Sokker blev stoppet. Køkkener blev malet. I dag fremstilles mange ting, som simpelthen ikke kan repareres.

Det er synd at kassere ting, der kan bruges. Det gør åbenbart særlig ondt på min søn, når han ser noget, som uden videre kan bruges, selv om det ikke er noget, der kan sælges i “Det Grønne Hus”.

Advertisement

Written by Donald

Tuesday, June 15, 2021 at 15:36 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Liv, Tidsmaskinen

Tagged with

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. De fleste af vore møbler oma er genbrug: de er simpelthen kønnere end IKEAs ting. Og de holder bedre. Vi har endda sendt et par sæder af en gammel friserbænk, der egetligt hedder en Worpswede bænk, fordi den blev lavet i en tysk kunstnerkoloni lig med Arts and Crafts, til et sted lidt vest for Hamburg, fordi sædet var slidt. Herhjemme kunne vi få den ombespændt med papirgarn, ligesom y-stolen; men dernede kan de kunsten at bruge søkogleaks, der er det oprindelige materiale til rigtigt meget hus-geråd (nej-da, ikke huske-råd! 🙂 ). Og det var et par tusinde kr. billigere.
  Men bænken er SÅ flot nu!

  AagePK

  Tuesday, June 15, 2021 at 19:01 GMT+0000

  • Det er så flot at få møbler fra Dazumal, og tillykke med at I fandt Arts & Craft!

   Min søn var jo medhjælper i en “Genbrugsmøbler” som Folkekirkens Nødhjælp havde her i byen, men de syntes ikke at overskuddet var stort nok.
   Min sofa i den bedste rotting kvalitet er genbrugsmøbler (ligeså en reol og mine stole), og der var faktisk møbler, som jeg nu ærgrer mig over ikke at have købt.

   Donald

   Tuesday, June 15, 2021 at 19:52 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: