Byplanlægning: Byport, Boligområde, – forretninger
I midten af 1900 tallet var denne lille by og mange andre en hovedgade, biveje til nabobyerne og en enkelt eller to amtsveje til de nærmeste provinsbyer – Hillerød og Frederiksværk. Men ligesom Københavns omegn (fx Værløse) blev klare over at de ville blive forstad, har man her i Helsinge set det komme: Byudvidelse, pendlere, forstadsfunktion.
Kommunen (først som Helsinge, nu inclusive Græsted-Gilleleje) har længe ønsket at udvide med både sociale boliger, tæt lav bebyggelse og omegnskvarterer med store, fritliggende boliger (Annisse, Høbjerg, Valby, Blistrup); alt sammen kan styres gennem byplanlægning og tilhørende zone-bestemmelser, tilladelser til udstykning, vejføringer, naturfredning.
Det går op for mig mens jeg skriver, at der er sket så meget i de 50 år jeg har kendt området, at det ville kræve 40-80 sider; men man kan dog opsummere således: Byen har mere end fordoblet antallet af boliger, har fået gågade, og der har været minimum 3 fallerede større byggeprojekter og 6 vellykkede, — man stræber efter at blive forstad til et stor-blomstrende bioteknisk Hillerød, og der har været flere hinanden modstridende byplaner.
Helsinge har nu et centrum …
Jeg kan ikke finde ud af at tilføje en billedtext UNDER billedet; men pyt – tilbage til emnet:
Vil dette byggeri blive slum? Vesterbro var slum og skulle nu efter sigende være “mondænt” (hvilket jeg nægter at tro på … jeg må hellere tage ind og se efter!) så Helsinge kan vel også blive mondænt må byplanlæggerne have tænkt.
Vi elsker alle at se byernes ansigter, og se hvordan opfindsomme mennesker har forskønnet de steder, vi bevæger os i, men der er altid konflikter, nogen vil have mere natur (i betydningen plantede træer og lignende) andre vil have forretninger, diskoteker, små forretninger, biografer og så videre. Atter andre vil bare have fred.
Kære Donald. Der er sandelig sket meget i Helsinge siden jeg havde min daglige gang i Helsinge altså sommeren 2014. Jeg kan ikke sige om Vesterbro er mondænt, men det er i alle tilfælde “in” at bo der ifølge mine børnebørn.Kh Marianne
marianne bentzen
Thursday, June 10, 2021 at 11:30 GMT+0000
Tak for kommentar! Jeg håber alt vel og jeg vil tro at børnebørnene rammer plet, det er “in” og det gør selvfølgelig at man ser forbedringer i bydelen.
Der er et website om Saxogade og Dannebrogsgade, hvor man dengang i slutningen af 1800 tallet byggede en kirke tæt på huse med mange baggårde — det område har man forbedret meget, bl.a. ved at nedrive baggårdsbygninger, og det er faktisk blevet bedre; men jeg tror at det især er Sønder Boulevard og Halmtorvet, som har tiltrukket cafépublikum og her finder man sydvendte, store lejligheder med sol hele året (når det ikke er skyet …)
Donald
Thursday, June 10, 2021 at 12:27 GMT+0000
https://kbharkiv.dk/udforsk/historier-om-koebenhavn/et-hus-paa-vesterbro/saxogade-17-19/
https://kbhbilleder.dk/kbh-arkiv/86085/thumbnail/2000/bottom-right
Donald
Thursday, June 10, 2021 at 16:54 GMT+0000
Jeg holder meget af Helsinge og kommer der ofte – men jeg har kun kendt byen i cirka 10 år og har derfor ikke fulgt udviklingen så længe, som du har.
Ja, Vesterbro er vel nærmest blevet mondænt nu, og som Marianne skriver, er det nu ‘in’ at bo der.
Madame
Thursday, June 10, 2021 at 20:54 GMT+0000
Det er godt nok underligt at AagePK ryger direkte ind som godkendt, men at dine kommentarer stadig ender i kø for godkendelse. Erik Hulegaard havde jeg det samme problem med for en del måneder siden – nu går hans kommentarer glat igennem.
Jeg undersøgte dengang, hvad det kunne være, men fandt ikke forklaringen (og WordPress-support er kun for generelle spørgsmål).
Helsinge var ikke ligefrem en by med mange landemærker eller smukke partier, men netop blot en by med parcelhuse og lidt større tofamilies-huse. Men jeg synes den er blevet smuk nu.
Min bekymring går på, at man har placeret et par af de høje huse så tæt ved siden af hinanden, at der ikke kommer sol til de nederste etager om vinteren.
Donald
Thursday, June 10, 2021 at 21:23 GMT+0000
Jeg kender til Københavns Vesterbro-bydel(e), (var der senest igår (11/06/21). Har besøgt folk i 1960erne (i baggårde) og i nutiden, hvor det af nogle betragtes som “mondænt”. En større del er bysaneret, andelsboligforeninger er skabt og ikke mindst er priserne hamret på himmelflugt. Især det yngre boligsegment siges at finde området – om ikke mondænt – så charmerende med sit aktive caféliv (især området tæt ved Kødbyen), selv antallet af luderbarer (forskellige skalaer) er nedskaleret med tiden.
Vesterbro/Kgs. Enghave-bydelen rummer i nutiden cirka 60.000 indbyggere og det mærkes mere end tydeligt, når man går rundt i kvartererne. Der er noget mere plads til solen i Helsinge og omegn 😉
hulegaarddk
Saturday, June 12, 2021 at 9:05 GMT+0000
I 1972 tænkte jeg “Nogen burde dokumentere …”
Jeg stod i en kondemneret korridor-lejlighed, 1 værelse med et vindue, et lille køkken, ikke noget toilet selvfølgelig, man har haft vand og afløb i køkkenet, og det var så det. Der var rester af tapet, nok til at jeg kunne forestille mig en landarbejder, som var kommet til byen ca. 1895, med sin kæreste eller kone i håb om at få et job på B&W eller som slagter-svend på Vesterbro, de kom til en by i hastig udvikling, der blev bygget vekselstrøms-elektricitet (som vistnok først var jævnstrøm) på Tietgensgade, der var nybygninger på vej ad Sønder Boulevard, også meget arbejde for både faglærte og for arbejdsmænd, – og måske, måske ikke, har de været lykkelige sammen når de en søndag i Juni er gået til Klampenborg for at nyde forårets velsignede skovluft som et minde om deres barndom.
Donald
Saturday, June 12, 2021 at 10:02 GMT+0000