Aftentur – med silhouetter af græsarter
Engang jeg var i Kongens Dyrehave ved Hillerød blev jeg forbavset over de smukke arealer med en sky af røde aks, en græsart, som åbenbart trivedes vældig godt dér og udkonkurrerede de fleste andre planter. Jeg havde ikke kamera.
Jeg slog op og lærte lidt om rødsvingel, rapgræs, hvene, kvikgræs, hundegræs, marehalm, – men ikke nok til at min plæne blev meget bedre (den er såmænd god nok).
I dag gik jeg så rundt i haven og på stierne her og så nøje på græsarterne, som allerede nu har ax med frø – der dog ikke er modne, og ikke falder af. Jeg prøvede at fange den røde farve på det fine rødsvingelgræs, men uden held.
Efter nogle timers arbejde og en lur var det tid til solnedgangsmotion. Her ser man på især de nederste billeder, hvor mange arter der er på et udsat sted, – en kystvendt skråning, hvor græsset er uforstyrret af fødder, men hvor vinterstorme fra havet slår alt andet ihjel. Selv om der er nogle mennesker på et af billederne, er det ikke normen, de er kravlet over et hegn for bedre at kunne styre en drone, der lød som en hel bisværm.
På ax-silhouetterne kan jeg minimum skelne hundegræs og rapgræs – men der er mange andre arter, som jeg ikke kan bestemme (En anden gang må jeg prøve GoogleLens.)

Med mobilkameraet er dette det nærmeste, man kan komme en næroptagelse. Et ax er lagt på en tallerken og der er lys fra et vindue og fra en emhættes mere rød-gule lys – og netop derfor er det desværre ikke særlig tydeligt at frøene på den ene side er lidt rødlige.
Bonus information:
Tidligere var 55 millioner år gammelt, fossilt græs fra Tennessee det ældste fund, man kendte af græs. 70 millioner år gammelt græspollen var imidlertid fundet i Egypten. Men i 2005 påviste undersøgelser af fossile ekskrementer efter dinosaurer bittesmå phytolitter (kiselceller), der kun findes i græs. Opdagelsen afslørede, at fem typer græs i slægt med moderne varianter fandtes i Gondwana-delen af det indiske subkontinent for 71-65 millioner år siden.
Hvor er det spændende, at der har været græs så længe. Store arealer med græs kan være utroligt flot. Ja, de røde aks er noget af det smukkeste på en eng. Det har jeg oplevet på Syvhøje i Melby.
Det er meget smukke billeder, du har taget i modlys.
Madame
Friday, June 11, 2021 at 6:04 GMT+0000
Græsslægten i alle dens former er jo fascinerende – de har været mad for så mange dyre- og menneske-arter, og bambus, også en græsart, er jo fremragende byggemateriale.
Men jeg skulle nok have nøjedes med et eller to af silhouet-billederne; når jeg bliver grebet af motivet, så går jeg let amok. 🙂
Donald
Friday, June 11, 2021 at 10:23 GMT+0000
Gress kommer i så mange varianter og har hver sin skjønnhet.
Takk.
Klem på deg ❤
Annemor Schønhaug
Friday, June 11, 2021 at 6:07 GMT+0000
Hver sin skjønhet – det gælder også mennesker 🙂
Klem på deg ❤
Donald
Friday, June 11, 2021 at 10:36 GMT+0000
Græsser er som oftest ret flotte, især når de går i frø. Nogle har tykke og tunge frøaks, andre ser ud, som om de har løsrevet sig fra resten af planten og svæver så fint i luften som små prikker. Alle kornsorterne er vel i bund og grund også græsarter, så de er meget nyttige – undtagen for pollenallergikerne 😉
Ellen
Friday, June 11, 2021 at 19:44 GMT+0000
Ja de kan være så smukke! Tak for kommentaren.
Ja det er en kæmpemangfoldig slægt! Korn, majs, og bambus hører til græs-slægten.
Donald
Friday, June 11, 2021 at 21:39 GMT+0000
Frøstænglerne ligner strandsvingel. Mit bedste bud uden at have set hele planten. Var græsset højt og ret groft i bladene, er det strandsvingel. Det passer også godt til lokaliteten.
Jeg har tidligere frøavlet strandsvingel. Arten bruges bl.a. til greens på golfbaner, da de stive blade i kortklippet stand giver minimal friktion til den rullende bold.
natural2222
Sunday, June 13, 2021 at 20:28 GMT+0000