Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Nu ser jeg efter i ODS og på en plade med rytmegruppe: Hvordan betegner man den musiker, som spiller på trommer i et jazz/rock-band?

ODS fortæller:

Janitshar, en. [janidˈʃa?r, janiˈtca?r] (tidligere ogs. skrevetJanitskar.LTid.1731. 676. Biehl.(Skuesp.III5.22). MR.1803.301. Blich.(1920).X.98.Janizar.Pflug.DP.1005.Janis(s)ar.Moth.J75. Tode.VI.54. VSO.).flt.-er.(ænyd. janitzskar (DaViser.nr.44.6), janitschar (HMogens.), eng. janizary, ty. janitschar; af tyrk. jeni tcheri, egl. “den nye milits”)1)(foræld.) fodsoldat af et med særlige rettigheder begunstiget korps inden for den tyrkiske hær, som opløstes 1826 og tidligere især rekruteredes af krigsfangne børn. den Tyrkiske Bassa med en Gvarnison, af 6000 Mand Janizarer og 200 Fribyttere. Pflug.DP.1005. (jeg hørte) om de blodige Begivenheder i Paris . . det klang endnu for mig, som om det havde været om Sultanen og Janitscharerne i Constantinopel. Oehl.Er.I.129. *Maaske din spæde Glut du rolig seer | At spiddes sprællende paa Krigerlandsen? | Naar Janitskaren vildt i Skyen leer. Blich.(1920).V. 206. Sal.2XII.796. 2) ♫ musiker, der spiller paa et slaginstrument i et (militær)orkester. 9 Janitskarer, a 16 ß. daglig. MR.1803.301. Meyer.

Supplement-bind:
2 + (vi må) bede janitscharen i et jazzband om at spille rytmen for os. MøllKrist.Jazz.9.

Jeg tror min (gamle og nye) browser har problemer med et tegn, dér hvor der er spørgsmålstegn, både i cut-paste og i screen-dump er der spørgsmålstegn (som angiver at her har vi et ukendt tegn i afsenders webtext). (Eller måske skal det være et superscript spørgsmålstegn?)

Når man arbejder med web-kommunikation skal man faktisk altid prøve 3-4 forskellige browser-applikationer. Er det godt eller dårligt, at man laver forbedringer, som (gamle) systemer ikke kan vise? som her, tegn, der ikke findes, eller i andre tilfælde, justering af størrelser af billeder, eller visning af mediefiler (det mest udbredte forandrings-område, nyt ord igen, forandrings-område).

Men jeg gider ikke. Måske er det derfor jeg som andre programmører synes at den eneste sikre standard vi har, er det latinske alfabet, og monospace skrivemaskine-typer.

På danske plader skriver man jo ikke mere “trommeslager” eller “Janitshar: Alex Riel”, man skriver “Trommer: Alex Riel” – Svensk: Trummor: Magnus Öström, English

… eller også skriver man slet ikke noget, og danske plader henvender sig ofte til et globalt (English-speaking) publikum, fx.: THE ART OF THE QUARTET – BENJAMIN KOPPEL / KENNY WERNER / SCOTT COLLEY / JACK DE JOHNETTE

Hvis man er lidt jazz-interesseret, ved man at det er Jack de Johnette, som står for rytmesektionen (drums).

Written by Donald

Wednesday, June 9, 2021 at 10:30 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. En janitshar er vel egentligt det, man i dag kalder en perkussionist: en, der spiller på al muligt slagtøj.
  Det var jo slagtøjet i den tyrkiske janitshar, altså sultanens garde, der intereserede vesterlændingene, Mozarts Rondo alla turca, 3.sats fra hans piano-sonate nr 11, f.eks, og Beethoven, der foruden i Athens Ruiner også brugte et tyrkisk tema i hans 9.symfoni. Jeg elsker Yuja Wangs udgave af Volodovs variationer over Turkish March, gerne Carnegi Hall udgaven.
  Janitsharerne, altså de tyrkiske, var børn af græske, serbiske og bosniske kristne forældre, der efter behov fik frataget deres egnede sønner, der herefter blev tvangs-islamiserede og toptrænet til garden: sultanen stolede ikke på sine tyrkiske soldater, da disse kunne have loyalitets-forpligtelser til deres egen klan.
  Foruden janitsharer som tvangsudskrevne børne-soldat-slaver kender vi også mamluker og ghaznavider. Tyrkerne må have hentet i hundred-tusindevis drenge med det formål: i 1600-tallet var der over 50.000 janitsharer. Og de levede jo ikke evigt.
  Deres musik hedder Mehteran: prøv Mether Dünyam En Eski Askeri på youtube.

  AagePK

  Wednesday, June 9, 2021 at 14:12 GMT+0000

  • Nu er jeg for alvor shockeret.

   Donald

   Wednesday, June 9, 2021 at 14:14 GMT+0000

   • Over hvilket? Yuja, hele den tyrkiske musik, børnerovet?
    Efter toget til Ægypten fik Napoleon jo en ordentlig flok mamelukker med hjem, de havde ikke nogen chancer mere i hjemlandet, hvor de blev massakreret; til gengæld kunne de sættes til det beskidte arbejde, i Paris, men er især kendt for deres optræden i Madrid, gengivet i Goyas “El Dos de Mayo”, opstanden i Madrid den 2. Maj 1808, med den efterfølgende “Den 3.Maj 1808”, henrettelsen af oprørerne. På første maleri ser man spaniere angribe en fransk deling, med mamelukker.

    AagePK

    Wednesday, June 9, 2021 at 15:35 GMT+0000

    • Napoleon svigtede sine Franske landsmænd i Egypten, lod dem dø og sejlede væk, – at han havde nogle mamelukker med vidste jeg ikke, men hans asociale, administrative virtuose kriminalitet forbavser mig ikke.

     Donald

     Wednesday, June 9, 2021 at 16:10 GMT+0000

  • Ja – det er selvfølgelig ordet, man skal bruge, hvis man vil have “stillingsbetegnelsen” for den, der betjener slagtøjet i et jazz/rock orkester: Perkussionist: Alex Riel.

   Donald

   Wednesday, June 9, 2021 at 14:15 GMT+0000

   • Man kunne også prøve den italienske: jeg købte for rigtigt mange år siden, 1965 tror jeg, en italiensk udgave af en plade med Beatles, She loves you, tror jeg. På den stod der ud for Ringo:” Batterista” ! 🙂

    AagePK

    Wednesday, June 9, 2021 at 15:38 GMT+0000

    • Ja det er rigtigt!

     L’italiano è la lingua della musica,

     Batterista!

     Donald

     Wednesday, June 9, 2021 at 16:12 GMT+0000

 2. Ja, nu skriver man bare fx ‘trommer: Alex Riel’ og bruger aldrig ordet trommeslager eller janitshar.
  Det går mere og mere op for mig, at man altid skal prøve flere forskellige browsere. Nu kunne jeg jo se, at Microsoft Edge hav mig problemer med at kommentere WordPress-blogge.

  Madame

  Wednesday, June 9, 2021 at 14:14 GMT+0000

  • Men sådan burde det ikke være. Word-press burde kun lave ændringer, som stadig kunne fungere på de mest almindelige browsere.

   Donald

   Wednesday, June 9, 2021 at 16:06 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: