Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Demokrati-problemer skyldes uddannelsesproblemer

Jeg er ved den søde grød ikke en skolerytter eller stave-fascist, jeg sætter blot pris på at man gør texter så tydelige som muligt, Fx. så jeg i dag ordet “bastone” i en avis-leder og tænkte strax “Italiensk for stav”. Jeg er ellers ikke særlig god til Italiensk, men har læst diverse så godt som muligt, kunne stave mig igennem avisartikler på Italiensk. Men altså, det var Dansk for en tone fra en bas, en bas-tone. Mange danskere bl.a. DSN mener at bindestreger gør læsningen langsommere eller ligefrem er overflødige. Intet kan være mere forkert, hvis vi bevæger os henimod multilingualt samfund.

Nu fik jeg forleden Nationalmuseets “Program Sommer 2021” og læste med glæde om de mange tiltag, som er resultatet af omlægning af strategier, et nyt ansigt udadtil. Og det er lykkedes, står der i dag i Politiken; og det, på trods af fyringer, nedskæringer i støtte, og ikke mindst betaling for adgang (altså ikke gratis adgang).

Men de sagkyndige klager over Rane Willerslevs manglende respekt for fagkundskaben. Jeg tror egentlig ikke at han mangler respekt, men jeg gætter, at hans syn på historien er at den skal ud, om det så koster at man bliver gjort til grin af anmeldere og på trods af at man sårer og fyrer fagkundskaben.

Men denneher overskrift giver gåsehud, skræk, det er uvidenskabens fascistiske hovede, der stikker frem: “Stoler du blindt på de kloge” — og endnu værre: “Hvad skal vi bruge videnskaben og experterne til”.

Man plejer at komme med et exempel: Ville du turde lade en smed tage din blindtarm?

Kan man så ikke spørge: Tør du overlade Nationalmuseet til en flok amatører?

Men jeg ved jo godt at en enkelt stavefejl ikke er en katastrofe; vi laver alle stavefejl.

Advertisement

Written by Donald

Thursday, May 20, 2021 at 11:31 GMT+0000

Posted in Videnskab

Tagged with

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Eftersom ordet kobbe er et gammelt navn for sæler, se ODS, må det være en vaccine mod sygdomme i sælbestandene. Hvordan Fa.. de så får fat i dem. Men at tage Vibeke Manniche ind er da noget af en skandale: hun er da til fare for enhver, Covid-benægtersken.
  Lige så galt som det var at lade festa..n Jim Lyngvild forvirre folks opfattelse af historien, kristendommen, whatever.. Altså, alene hans billede af Lysets Engel, i Faaborg Kirke, beviser jo hans uvidenhed. Han havde fotograferet en halvnøgen pige som Lysets Engel, og enhver, der kender salmen véd jo, at denne er af hankøn: Lysets Engel går med glans. Og den har kun mænd, ok? 🙂

  AagePK

  Thursday, May 20, 2021 at 17:07 GMT+0000

  • :mrgreen:

   Donald

   Thursday, May 20, 2021 at 19:00 GMT+0000

   • For øvrigt: bastone findes ikke som dansk ord i Den danske Ordbog: det er italiensk, og betyder stok. Som forklaring af bastonade, slag under fødderne med en stok, udbredt tortur-metode. Se ordnet.dk

    AagePK

    Friday, May 21, 2021 at 20:52 GMT+0000

    • Skrækkelig tortur!
     Nu må jeg “lige” finde hvor det var jeg læste en metafor, som brugte ordet bastone. En anmeldelse, tror jeg …

     Donald

     Friday, May 21, 2021 at 21:34 GMT+0000

 2. Det er ikke en katastrofe, men det irriterer mig, når såkaldte professionelle sprogbrugere ikke har styr på sproget.
  Man ‘stiller’ heller ikke spørgsmålstegn. Hvor skal de stilles henne? Op ad en væg? Man sætter spørgsmålstegn og stiller spørgsmål. Ingen ville vel begynde at ‘sætte spørgsmål’, men der er mange der ikke kan forstå, at der er en forskel på stille og sætte her.

  Ellen

  Friday, May 21, 2021 at 12:45 GMT+0000

 3. Jeg synes, Rane Willerslev har gjort det godt. Han har fået rystet meget af støvet af Nationalmuseet.  Nu synes selv børn, at der er spændende at komme. 
  Det med stavefejl er selvfølgelig irriterende. Men det kan vel ikke undgås, med mindre man bruger mange penge på korrekturlæsning. Vi laver alle stavefejl 🙂

  Madame

  Saturday, May 22, 2021 at 5:24 GMT+0000

  • Vibeke Manniche, som er taget ind til denne debat om “videnskabens rolle” har, så vidt jeg husker, været en god skribent i ALT for Damernes brevkasse, men det er problematisk at hun er blevet dømt (ikke bare anklaget) for – letfærdig omgang med sandheden, hvis man skal sige det pænt.

   Kunsten at formidle videnskab må ikke udvikle sig til cirkus.

   https://www.denoffentlige.dk/skandale-med-laegekonsulent-skaber-undren

   Har som lægekonsulent omgjort borgeres lægeattester
   […]
   Som lægekonsulent har hun i en lang række tilfælde modarbejdet syge borgeres egne læger og sået tvivl om deres lægelige udtalelser om borgere i blandt andet sager om førtidspension. I Svendborg Kommune blev hun som følge af kritik af sin ageren fyret som lægekonsulent tilbage i 2011. […]

   Donald

   Saturday, May 22, 2021 at 8:50 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: