Lyspunkter i haven
De smukke sarte kærmindesøster blomster så jeg første gang i et rundt tæppe om en benved, som jeg fik af genboen; de ser så sarte ud, så jeg troede ikke at de kunne konkurrere med de aggresive græsser og løgplanter, men de spreder sig og finder hvert år nyt fodfæste. Nu også mellem fliserne! Og dér får de lov at blive stående, i modsætning til græsser og mælkebøtter.
Det ser også ud til at lyngen (som står i to potter på et bræt i en større potte) også vil komme igen. Den kan selvfølgelig ikke lide sommertørke, så den skal have kunstigt åndedræt vand i tørre sommerperioder — ellers passer den sig selv.
- Kærmindesøster – den er kommet af sig selv mellem fliserne
- Lyng i potter grønnes igen trods min alt for ringe plejeindsats
Så vakkert med det sarte blå.
Annemor Schønhaug
Tuesday, May 18, 2021 at 19:06 GMT+0000
Ja de er så smukke, de små stærke blomster. Klem! 🙂
Donald
Wednesday, May 19, 2021 at 2:20 GMT+0000
” Kært minde har mange søstre!” Ærøsk mundhæld(!) 🙂
Der er en hel flok af blå blomster i denne familie, Rublad eller Boraginacaea, der på alverdens sprog hedder Forglemmigej og Kærminde, og i dette tilfælde: Kærmindesøster. Det udspringer af folketroen i det meste af Europa og Nær-Orienten, at bar man på en af disse fine blomster, ville den man elskede ikke glemme en.
Under Hitlers forfølgelse af Frimurerne skjulte disse deres sædvanlige passer og murske-smykker, og gik i stedet med en Forglemmigej i knaphullet. Nazisterne brugte nemlig samme emblem i deres Winterhilfswek-propaganda, så det var perfekt. Efter WW2 er Forglemmigej-emblemet et tegn til ihukommelse af alle, dog specielt Frimurerne, der led under Hitler.
AagePK
Wednesday, May 19, 2021 at 15:01 GMT+0000
Lone fra Fyen siger at mine smukke halvvilde blomster ikke er forglemmigej, jeg kan ikke huske, hvorfor hun insisterede på det, men jeg søgte og fandt vistnok ud af at der er en lille forskel mellem kærmindesøster og Dansk-agtig forglemmigej (jeg synes at det var på svensk at jeg fandt flere oplysninger, måske var det bladformen, som er lidt anderledes).
Nu har jeg prøvet at søge igen og havner heldigvis i Rublad, Boraginace-ae, som du skriver, det er jo en herlig slægt. Jeg tror mine vildt søde sexede kærmindesøster er en havevariant, for de kom med lidt jord fra genboens have omkring en benved.
Det er et smukt symbol, gid man dog i langt større grad ville mindes de helte, der strittede imod den forkrøblede og dog stærke nazisme – huske på en måde så det ikke er forkert at “trække nazi-kortet”.
Vi er da nogle stykker, som mener at både EU-Frontex og Trumpismen benytter samme metoder som Hitlerismen.
Donald
Wednesday, May 19, 2021 at 15:15 GMT+0000
Kærmindesøster og Forglemmigej hører begge til Boragiaceae, korrekt, men: Forglemmigej hører til slægten Myosotis og har små blade, mens Kærmindesøster hører til Brunnera, og har store grundblade.
Der er meget at holde øje med. Rent umiddelbart synes jeg, din plante har små blade.
Kærmindesøster er indført, og dyrkes i flere varianter: i England har Hadspab Cream og Jack Frost begge fået Garden Merit fra Royal Hortycultural Society i Kew.
AagePK
Wednesday, May 19, 2021 at 17:13 GMT+0000
Garden merit! I like that, little fellow light blue sister, you are great, congratulations!
Jeg synes du har ret, små blade (og jeg er klar over at der til højre i billedet er to andre bladtyper, planter, som har sneget sig ind i samme flisemellemrum; vistnok en krybende potentil og en anden med 5-7 dybt-fligede blade.
Også snerle elsker at vokse /skyde op under andre planter. Det er ikke kun fordi jeg ikke får luget under dem, tror jeg, men det er måske en reflex at følge andre planters rødder og svampe.
Donald
Wednesday, May 19, 2021 at 18:22 GMT+0000