Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Helligdags-syndromet

Det var godt nok underligt, jeg vågnede efter 6 timers søvn og var frisk som en havørn (er de forresten særligt friske?) Nå men tilbage til miraklernes tid: Jeg tror det er fordi det er en helligdag. Sådan havde jeg det også som barn: Når det var søndag, vågnede jeg klokken 6 eller 7 og stod op og cyklede en tur. Jeg kom engang så langt omkring, jeg synes jeg kan huske et skilt København 15 km men det er måske en kryds-erindring, det var nok en senere tid.

Men når man nu er pensionist og egentlig ikke har så mange sure pligter på hverdagene, hvordan kan det så være? Jeg kan ikke svare. Jeg har haft den samme fornemmelse af friskhed i perioder: Når klokken var 14, følte jeg mig pludselig fri. Jeg følte at nu var tiden min egen. Var det virkelig en uhensigtsmæssig eftervirkning af Skoletiden?

Jeg havde et had-kærlighedsforhold til skolen: Jeg ville gerne lære noget, men syntes det gik alt for langsomt. Man skulle sidde og følge med. Man kunne smuglæse i en bog – men det var vist ikke velset. Vi blev “opbevaret” og kunne samtidig være heldige at lære noget. Jeg kunne muligvis have brugt datidens biblioteker bedre og på den måde have lappet på skolens huller. Jeg vil understrege at vi havde de bedste og rareste lærere man kan tænke sig.

Engang i 12. skoleår stod vi udenfor kemilokalet og ventede på en lærer, og en kammerat sagde: Det er egentlig for dårligt at de behandler os som børn og vi ikke selv har en nøgle. Vores jævnaldrende lærlinge og håndværkere har ansvar.

Jeg vågnede kl.6.30, stod op, gik udenfor og hørte den mest vidunderlige, men dog kakofoniske morgen-fuglesang; om et par dage fryser de forhåbentlig ikke om natten, tænkte jeg og undersøgte om der var mad i fugle-cylinderen.

Morning

Cumulus over Kulla

(Billede fra mit arkiv – i dag er det gråt gråvejr.)

Advertisement

Written by Donald

Thursday, May 13, 2021 at 7:13 GMT+0000

Posted in Carpe Diem

Tagged with ,

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Du har passende været i arkivet og hentet et superfoto som afslutning på dine Kr. Himmelfarts-refleksioner over bl.a. skoletiden på https://frberg-gym.dk/ – hvor elevernes frihedsgrader er blevet udvidet siden “Hortensiavej-dagene”. – Byens gamle Hovedbiblioteksbygning fra midt-1930erne lå vel 10 minutters gang (5 min. på cykel) i nordvestlig retning fra dit gymnasium og kunne sikkert have fyldt nogle af hullerne.

  Men det er nu mit klare indtryk, at ganske mange af dine lærdumshuller er fyldt godt ud sidenhen. 😉

  hulegaarddk

  Thursday, May 13, 2021 at 9:09 GMT+0000

  • Tusind tak – Men kunne man måske have nået mere, undgået de faldgruber, der var undervejs?

   I det store persepektiv skal jeg ikke være bekymret, det er sandt nok.

   Tak for den positive kommentar!

   Donald

   Thursday, May 13, 2021 at 9:54 GMT+0000

 2. “Kom Helligdagen i hu, og se så at komme ud af fjerene for at få noget ud af den!”
  Ærøsk vismand 🙂

  AagePK

  Thursday, May 13, 2021 at 14:29 GMT+0000

 3. Sikke et fantastisk billede! Det var meget anderledes at gå i skole, da vi var børn og unge. Men det er i hvert fald dejligt, at du havde rare lærere.  
  Jeg har lagt mærke til, at fuglene vågner 04.15 og begynder at synge på samme tid. 

  Madame

  Thursday, May 13, 2021 at 14:34 GMT+0000

  • Det er smukt med fuglesangen, det minder mig om musikundervisnng hvor hver lærer at synge med sit næb 🙂

   Donald

   Friday, May 14, 2021 at 11:15 GMT+0000

 4. Jeg nyder at blive vækket af fuglesangen – alt kan accepteres efter den lange vinter og det kolde forår 🙂
  Jeg skal virkelig være ekstraordinært træt for at kunne sove længere end til ved 05:30-tiden. Det er nok af samme grund som dig: At jeg i mine 40 arbejdsår skulle op på et tidspunkt mellem 04:30 og 05:45. Det første heldigvis kun i et par år, for det var lidt slemt!

  Ellen

  Saturday, May 15, 2021 at 18:37 GMT+0000

  • Det var da slemt, synes jeg haha 😀 😀 😀 – men godt at du er kommet videre og nu kan vi så nyde fuglesangen.
   🙂

   Donald

   Sunday, May 16, 2021 at 12:19 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: